złamana łapka? // Proszę o rady jak odchudzić kotka.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 09, 2012 21:24 złamana łapka? // Proszę o rady jak odchudzić kotka.

Witam, podejrzewam u mojego rocznego kocurka złamanie przedniej łapy.
Dlaczego podejrzewam? Mały miał wypadek. Teraz skacze lub podpiera się o przednią łapkę, drapie ładnie drapak - nawet tą 'złamaną', jednak widzę lekką opuchliznę. Nie jest zbyt chętny do przemieszczania się samemu. Do weterynarza mogę jechać dopiero jutro rano, więc mam pytanie: jak mogę mu pomóc w domu? Czy można robić jakieś chłodne opatrunki?

Przy okazji - czy w Lublinie, okolice os. Nałkowskich znajdę dobrego weterynarza, który odpowiednio zajmie się moim kocurkiem? Dalej niestety nie dam rady sie przemieścić z transporterkiem.
Ostatnio edytowano Śro lip 11, 2012 9:02 przez MaggLbn, łącznie edytowano 1 raz

MaggLbn

Od: Śro lis 16, 2011 11:08

Post » Pon lip 09, 2012 22:13 Re: złamana łapka?

Jeśli nią operuje to może jest tylko stłuczona?
Możesz zrobić zimny okład jeśli jest opuchlizna.
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Od: Czw sty 08, 2009 21:22

Post » Pon lip 09, 2012 22:37 Re: złamana łapka?

Oby to było tylko stłuczenie. Właściwie to nie wiem jak wygląda złamana. Opuchlizna jest powyżej palców.

MaggLbn

Post » Pon lip 09, 2012 23:04 Re: złamana łapka?

MaggLbn pisze:Przy okazji - czy w Lublinie, okolice os. Nałkowskich znajdę dobrego weterynarza, który odpowiednio zajmie się moim kocurkiem? Dalej niestety nie dam rady sie przemieścić z transporterkiem.
Zapytaj tutaj: viewtopic.php?f=13&t=135742&start=480
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Pon lip 09, 2012 23:37 Re: złamana łapka?

Tak czy siak dowiesz się rano u weta. Zimny okład na pewno nie zaszkodzi.
Sama nie jesteś w stanie nic zrobić. Może tylko unieruchomić w transporterku.
My tutaj też na odległość, nie mając możliwości "pomacania" nic nie poradzimy.
Trzymam kciuki :ok:
I daj znać po wizycie u weta
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Post » Wto lip 10, 2012 9:54 Re: złamana łapka?

Właśnie wróciliśmy :)
Okazało się, że nie ma złamania tylko stłuczenie. Pani wet. kazała kupić coś z glukozaminą/chondroizyną i podawać mu po pół tabletki przez 14 dni.

Oraz zdiagnozowała nadwagę. Widziałam, że nasz 'maluch' jest troche większy niż inne koty, ale nie wiedziałam, że to aż taki stopień. Waży 6 kg a powinien ok. 4. Dostaliśmy próbki RC veterinary Urinary S/O i Mobility.
Czy są jakieś odrobinkę chociaż tańsze odpowiedniki tych karm?

Dziękujemy za rady:):)

MaggLbn

Post » Wto lip 10, 2012 10:16 Re: złamana łapka?

:ok: :D

Na stawy polecam coś takiego: http://animalia.pl/produkt,21019,scanve ... -50ml.html

U mojego staruszka bardzo dobrze działa.

Przede wszystkim jest w żelu z dozownikiem. Dajesz porcję na mokre jedzonko i nie musisz walczyć z tabletkami. Smak jest taki, że kot zjada bez problemu.

Na karmach urinary się nie znam.

Czy jest kotem urologicznym?
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Post » Śro lip 11, 2012 8:21 Re: złamana łapka?

Nie jest, dlatego się zastanawiam po co mu ta karma. Może jest w grupie podwyższonego ryzyka chorób układu moczowego ze względu na to, że jest kastratem i ma sporą nadwagę?

Zupełnie nie mam pojęcia jak się zabrać za to odchudzanie:(

MaggLbn

Post » Śro lip 11, 2012 10:29 Re: złamana łapka? // Proszę o rady jak odchudzić kotka.

Nie stosuj karmy Urinary jeśli nie ma bezpośrednich wskazań (problemy układu moczowego).
Odchudzanie kotka to żmudna droga, ale nieskomplikowana :wink: :)
Są specjalne karmy, które w tym pomagają m.in. RC Obesity, Trovet WRD, któryś Hills i nawet ostatnio Purina. Trzeba przeczytać na opakowaniu jaka dawka odpowiada 4kg (jeśli taką wagę wet określił jako optymalną) i taką mu serwować. I NIC innego. Najlepiej jednak kurację skonsultować z weterynarzem.
Życzę powodzenia w gubieniu kocich kilogramów (też z tym walczę :wink: ) i cieszę się, że łapka okazała się tylko stłuczona :ok: :ok: :ok:
Obrazek Obrazek Obrazek
Anielko ['], Jerzyku ['], Malwinko ['], Kellusiu ['], Tymonku ['], Lolusiu['], Klaczku ['], Jaśminku ['], PiPi [']

jerzykowka

Od: Śro kwi 30, 2008 10:53

Post » Śro lip 11, 2012 10:51 Re: złamana łapka? // Proszę o rady jak odchudzić kotka.

Jak odchudzić?
Przede wszystkim zrezygnować z suchej karmy - ma dużo węglowodanów, niepotrzebnych wypełniaczy i zamulaczy, które odkładają sie w tłuszczyk.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Śro lip 11, 2012 11:02 Re: złamana łapka? // Proszę o rady jak odchudzić kotka.

Avian pisze:Jak odchudzić?
Przede wszystkim zrezygnować z suchej karmy - ma dużo węglowodanów, niepotrzebnych wypełniaczy i zamulaczy, które odkładają sie w tłuszczyk.

Co polecasz do karmienia? Surowe chude mięsko?

MaggLbn

Post » Śro lip 11, 2012 12:05 Re: złamana łapka? // Proszę o rady jak odchudzić kotka.

Mięsko surowe, rybkę gotowaną, puszki różne - wybór jest ogromny!
Serek biały do tego na przykład ...
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Śro lip 11, 2012 12:23 Re: złamana łapka? // Proszę o rady jak odchudzić kotka.

Mięsko i rybka tudzież serek zawierają za malo tauryny.

Ogromna, gruba jak piec Bomba ślicznie schudła i utrzymała wagę na RC obesity - ściśle porcjowanym. Mięsko etc - dostawala 1-2 razy w tygodniu w malutkich ilościach.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55