» Sob cze 23, 2012 6:09
Re: Dlaczego moje dorosle koty zaatakowaly slepe kocie niemo
Wydaje mi się, że koty ogólnie źle reagują na obce koty, niezależnie od wieku. U mnie przy każdym dokoceniu tak było na początku. One nie mają skrupółów, że to noworodek.
Poza tym czasem kocury potrafią zagryźć kocię, szczególnie płci męskiej lub dziecko innego kocura, traktując je jako konkurencję. Sama mam kotkę z miotu, w którym kocurek został zabity przez ojca...Kocice, natomiast, potrafią odrzucić słabe/ chore młode.
Nie zrobiłaś nic złego. Po prostu wszystkie nowe koty trzeba na początku izolować od domowych. Dla wspólnego dobra, bo oprócz obrony terytorium, mogą wzajemnie zarażać się różnymi chorobami/pasożytami. Dla takiego maluszka każda bakteria czy wirus od naszych pupili jest groźna. Kociaki, natomiast, mogą np. chorować na panleukopenię. Dlatego nie pozwalamy na bezpośredni kontakt, dopóki koty nie przyzwyczają się do siebie, a my nie upewnimy, że wszystkie są zdrowe.
Reakcja Twoich kotów była, moim zdaniem, normalna. Po prostu na ich terenie pojawił się intruz i chciały go przepędzić. Nie oczekuj od nich, że będą szczęśliwe, że przyniosłaś im nowego kota, nawet, jeśli to dziecko.
Możesz ratować koty i nawet zajać się tym kociakiem, ale izoluj je od swoich np. w w łazience/ klatce/innym pokoju.
Jeśli zdecydujesz się wziąć maluszka, poczytaj wątki o karmieniu i pielęgnacji.