Porady dla "zielonych" opiekunów kotów.

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto cze 05, 2012 20:25 Porady dla "zielonych" opiekunów kotów.

Czy jako nowa w tym miejscu mogłabym zaproponować taki wątek? I od razu z niego skorzystać? Mój ośmiomiesięczny kocurek w nocy między godziną trzecią a szóstą robi sobie przerwę w spaniu na zabawę. Co można z tym zrobić? Jak go tego oduczyć? I czy to w ogóle możliwe? Kocurek jest wykastrowany i nie wychodzący na pole. Wieczorem próbujemy go wybawić i wymęczyć, żeby spał, ale i tak nam daje popalić. Doradzają mi, bym na noc wyrzucała go na pole ale ja się boję, że się zgubi albo go jakieś inne zwierzę pokaleczy, czy w końcu, że się czymś zarazi, ale po półrocznym niedospaniu jestem bliska morderstwa. Co mam z tym zrobić? Poradzicie?
ps. Nie mam żadnego doświadczenia w opiece nad kotem, jest to mój pierwszy kot. Pozdrawiam

Trutniowa

Od: Wto cze 05, 2012 19:55

Post » Wto cze 05, 2012 21:03 Re: Porady dla "zielonych" opiekunów kotów.

Kot to zwierze nocne i jest bardziej aktywny w nocy. Dodatkowo to jeszcze jest młodziak, więc się musi wyszaleć. Poza tym z czasem się przyzwyczai do Twojego rytmu dnia i będzie chodził spać razem z Tobą.
A z tym wypuszczaniem to jest trochę tak, jakby puścić bez opieki dwuletnie dziecko na dwór - prędzej czy później coś mu się stanie, z kotem też tak jest. Dodatkowo terytorium kota ( płci męskiej ) może sięgać nawet do 5km, więc pomyśl co go może na takim terenie spotkać... Jak dla mnie gra nie warta świeczki, lepiej jest się pomęczyć w nocy z ganiającym kotem, niż go leczyć, operować czy Bóg wie co jeszcze po takich swobodnych wojażach...
Powodzenia i pamiętaj, każdy kiedyś miał swojego pierwszego kota i też był na swój sposób zielony :D
Obrazek Obrazek
Monia, Kuba, Hania i Bilon

KubaTST

Od: Nie paź 19, 2008 18:41

Post » Wto cze 05, 2012 21:31 Re: Porady dla "zielonych" opiekunów kotów.

Trutniowa pisze:Mój ośmiomiesięczny kocurek w nocy między godziną trzecią a szóstą robi sobie przerwę w spaniu na zabawę.

Masz bardzo normalnego kota. Koty tak mają. Niektórym z wiekiem przechodzi, niektórym nie. Zimą bywa lepiej, jak jest dłużej ciemno.
Rady: spać głębiej 8) lub wstawać z kotem :twisted:

filo

Od: Śro lip 08, 2009 13:53

Post » Śro cze 06, 2012 18:06 Re: Porady dla "zielonych" opiekunów kotów.

Dzięki za odpowiedzi. Szkoda, że o tych nocach nie wiedziałam wcześniej... Wiem, źle to o mnie świadczy, ale cóż, każdy popełnia błędy. Myślę dokładnie tymi samymi kategoriami, co Ty, Kubo! Dlatego Dextera wypuszczać nie mam zamiaru (chyba, ze jest to czwarta w nocy i mam ochotę utłuc go poduszką ) Wielu rzeczy już się przez te pół roku z nim nauczyłam, ale o większości pewnie nie mam bladego pojęcia, chociaż oglądałam wszystkie programy o kotach i z kocimi behawiorystami, i kupiłam sobie kapitalną "Instrukcję obsługi kota". Ale w końcu mam na naukę jeszcze z dwadzieścia lat , bo mam nadzieję tyle z Dexterem przeżyć :lol: . Pozdrawiam Was serdecznie

Trutniowa

Od: Wto cze 05, 2012 19:55