Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Blue pisze:Jeśli ze zgrubienia coś się sączy to prawdopodobnie doszło do nadwrażliwości na nici rozpuszczalne i organizm próbuje się ich pozbyć.
Bardzo dobrze że ranka się troszkę otworzyła - dzięki temu płyn ma możliwość się wydostać - jeśli nie ma ujścia potrafi bardzo namieszać, zbiera się, rana potrafi się otworzyć na pełnej długości, czasem trzeba ranę samemu otwierać (wet to robi oczywiście).
Pod kontrolą - ale pozwalałabym kotce tą rankę delikatnie wylizywać - bo to jej bardzo dobrze zrobi (wiem że brzmi to kontrowersyjnie, ale wielokrotnie sprawdzałam że ten sposób mojego chirurga wet się sprawdza doskonale).
Kotka lizaniem zrywa strupa, rozrywa troszkę rankę - a o to teraz chodzi, wcale szybkie zasklepienie nie jest najlepszym co teraz może się wydarzyć. Ta ranka powinna być otwarta póki cokolwiek ma i chce z niej wypływać.
Dobrze jest po jej oczyszczeniu (jeśli nie dasz jej kotce, musisz to robić sama, najpierw namoczyć a potem usunąć strupa i zaschnięte wydzieliny, kilka razy dziennie) okolice ranki posmarować parafiną lub wazeliną - zmniejszą ryzyko podrażnienia, bo ta wydzielina ma właściwości silnie drażniące, ułatwi też kolejne oczyszczanie.
Musisz pilnować by ranka była otwarta - jeśli zacznie zarastać za szybko trzeba ją delikatnie rozrywać na świeżych zrostach - choć to brzmi brutalnie, to tak naprawdę jest proste, jednak dobrze by było gdyby wet Ci pokazał jak to robić.
Gdyby wypływ z ranki się wzmógł, gdyby zaczął mieć dziwny zapach, gdyby pojawiło się cokolwiek nowego, obrzęk by się zwiększył, pojawiło zaczerwienienie, kotka czuła się źle - wet koniecznie musi ją zobaczyć i to szybko. I nie ma że boli, musi ją zobaczyć.
Jeśli na razie tylko trochę płynu poleciało - to możesz póki co to poobserwować - sam wyciek płynu, bez zapachu, bez dodatkowych objawów - jest do załatwienia w domu.
Gdy wypłynie co ma wypłynąć - ranka błyskawicznie się zagoi.
Gdyby się zagoiła ale zobaczyłabyś że obrzęk znowu się zwiększa - do weta od razu - bo oznacza to że zarosła za szybko.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Google [Bot], włóczka i 165 gości