ogromnie powiększona śledziona u kotki

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 15, 2012 17:39 ogromnie powiększona śledziona u kotki

Witam bardzo proszę o pomoc w diagnozie kota, wróciłam właśnie od weterynarza z moją kotką ale bez konkretnej odpowiedzi co do tego co jej jest. Sprawa wygląda tak. Kotka 7 letnia wysterylizowana. Od tygodnia okropnie zrzuca sierść ale to nie jest zwykłe linienie. Przy tym jest senna odizolowała się, ma apetyt jedzenie nie uległo zmianie, mało pije ale to już od dłuższego czasu, dość często wymiotuje ale to tez już od zawsze lekarz kiedys stwierdził że taki jej urok. Prześwietlenie RTG pokazało ogromnie powiększoną śledzionę i trochę powiększoną wątrobę. Od około dwóch tygodni podjada z kuwety żwirek. Wyniki badań: WBC 5.43 LYM 2.30 MON 0.41 GRA 2.72 LY% 42.4 MO% 7.5 gr% 50.2 RBC 3.89 HGB 6.3 HCT 25.83 MCV 66+ MCH 16.1 MCHC 24.2 RDWc 20.2 PLT 53- PCT 0.13 MPV 23.9+ PDWc 17.4 AspAT 19.0 AiAT 66.0 ALP 26.0 Glukoza 103.0 Kreatynina 1.1 Mocznik 47.0 Białko całkowite 87.0 Bilrubina całk 2.0 Albumina 30.0. Zrobiono również testy na białaczke i drugi wirus koci ale niepamietam nazwy wyniki ujemne. Bardzo proszę o pomoc w diagnozie.

kaa35

Od: Wto maja 15, 2012 17:30

Post » Śro maja 16, 2012 20:08 Re: ogromnie powiększona śledziona u kotki

Koteczka ma silną anemię :(
Ona jest wychodząca?
Nie wiem skąd jesteś i jakie masz możliwości - ale kotce koniecznie trzeba zrobić usg (o ile to możliwe) - to da dokładniejszy obraz tego co w jamie brzusznej się dzieje, np. czy nie ma zmian nowotworowych :(
Wygląda to średnio ciekawie :(

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro maja 16, 2012 20:20 Re: ogromnie powiększona śledziona u kotki

Przycupnę.
U mojego Migdała USG wykazało guzy na śledzionie.Objawy podobne,wymioty - choć nie tak czeste jak u Twojej koteczki - sierść jakby z łupieżem,anemia.
Skąd jesteś,może ktoś doradzi Ci dobrego weta :?:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Śro maja 16, 2012 23:03 Re: ogromnie powiększona śledziona u kotki

Najlepiej jak zrobisz wszystkie możliwe badania.

Głowa do góry, jeżeli kotka ma apetyt to najniebezpieczniejsze masz z głowy.

W tym momencie powinnaś dawać jej dużo jedzenia z magnezem. Proponuję wątróbkę (najlepiej jak najmłodszą), oczywiście nie za często bo ma dużo cholesterolu.
Ważne byś to Ty ją karmiła jak najlepiej, by mogła jak najwięcej tej krwi wytworzyć, a domowe jedzonko jest najlepiej przyswajalne. Najważniejsze, że kicia ma apetyt. !

Trzymam mocno za nią kciuki!
Obrazek

Dragomir

Od: Śro maja 16, 2012 0:29

Post » Czw maja 17, 2012 7:41 Re: ogromnie powiększona śledziona u kotki

Najpierw trzeba ustalić rodzaj i przyczynę niedokrwistości, bo jeśli jest jakiś problem np. w szpiku, to dieta nie ma większego znaczenia dla wytwarzania krwinek.
Poza usg, o którym pisała Blue, warto zrobić też mikroskopowy rozmaz krwi i sprawdzić, co to za komórki tam są.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Czw maja 17, 2012 10:15 Re: ogromnie powiększona śledziona u kotki

Beliowen pisze:Najpierw trzeba ustalić rodzaj i przyczynę niedokrwistości, bo jeśli jest jakiś problem np. w szpiku, to dieta nie ma większego znaczenia dla wytwarzania krwinek.
Poza usg, o którym pisała Blue, warto zrobić też mikroskopowy rozmaz krwi i sprawdzić, co to za komórki tam są.

racja najważniejsze są badania, ale chciałem zaznaczyć, że to na 90% nie jest nowotwór (który też jest możliwością), najważniejsze, że kotek nawet przy takich objawach ma apetyt, to zawsze dobrze wróży, no ale w pełni się z Tobą zgadzam, badania przede wszystkim!
Obrazek

Dragomir

Od: Śro maja 16, 2012 0:29