czesanie brytyjczyka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 13, 2012 7:30 czesanie brytyjczyka

Witam,

Czym i jak najlepiej czesać kota, który niezbyt lubi tę czynność?
Mamy brytyjczyka, nie jest to pers ale kłaków z niego trochę jest.
Czesania nie lubi, więc trzeba go mocno trzymać. Kłaki się elektryzują, więc zwykle wygląda to tak że po przejechaniu gumową szczotką kępka sierści unosi się do góry a potem opada na kota, który cały czas macha ogonem potęgując jeszcze zamieszanie wśród wyczesanych już kłaków...
Ogólnie, to po czesaniu kot nie jest porządnie wyczesany a pomieszczenie jest do gruntowego sprzątania.
Jak Wy to robicie?
Co jest najlepsze do czesania? Mamy taką gumową szczotkę ale nie wiem czy metalowe zgrzebło nie byłoby lepsze...

Pozdrawiam
Michał

pixel70

Od: Nie kwi 17, 2011 12:06

Post » Nie maja 13, 2012 7:48 Re: czesanie brytyjczyka

Z moim miałkunem świetnie sprawdzają się dwie szczotki, jedna gumowa - idealnie pomogła na wszędobylską sierść jak kot ją zmieniał, a druga do standardowego czesania (z jednej strony druciki zakończone kuleczkami, z drugiej włosie). I sierść nic a nic się nie elektryzuje.

krzyk

Od: Nie maja 13, 2012 7:05

Post » Nie maja 13, 2012 7:55 Re: czesanie brytyjczyka

Ja czeszę plaskatego zwykłym grzebieniem i to wystarcza.
Resztę kotów też...
Może zapytaj u hodowców ??
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Nie maja 13, 2012 8:54 Re: czesanie brytyjczyka

U moich się sprawdza furminator, wyczesuje ogromne ilości sierści, jest owszem trochę sprzątania ale tak bywa po każdym czesaniu niezależnie od przyrządu. :) Persa czesało mi się nim średnio ale egzotyk i dachowiec po prostu rewelacja, no i jeszcze w pracy trzy psy.Polecam :)
Kosmici są wśród nas !

agnieszka.mer

Od: Pt lut 25, 2011 18:54

Post » Nie maja 13, 2012 9:09 Re: czesanie brytyjczyka

Tylko ponoć z furminatorem trzeba umiejętnie,
bo kot łysy może zostać :lol:

kristinbb

Post » Nie maja 13, 2012 9:59 Re: czesanie brytyjczyka

Jak kot nie lubi czesania to zdecydowanie ta okrągła gumowa o której ktoś już wspomniał - dla kota to takie wrażenie jakby inny wylizywał mu futerko i nie ma sztywnych krawędzi dzięki czemu można go delikatnie "głaskać". Koty dobrze takie zabiegi znoszą, no a jak się przyzwyczai to można próbować z jakimś pogromca futra. :wink:
Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek

Miya2

Od: Sob paź 08, 2011 16:17

Post » Nie maja 13, 2012 10:21 Re: czesanie brytyjczyka

Ja też preferuję gumową, chyba najwięcej sierści wyczesuję tą szczotką.
I daję smakołyki podczas czesania, mam zarezerwowany jeden rodzaj przysmaków tylko na ten moment.

Na początku jedynie dotykałam szczotką i dawałam smakołyki, z czasem trochę czesania tylko po grzbiecie (do połowy) i smakołyk, a teraz mogę koty na lewą stronę wywrócić byle jedzenie było w trakcie ;)
ObrazekObrazekObrazekObrazek

spinca

Od: Pon paź 19, 2009 12:49

Post » Nie maja 13, 2012 12:17 Re: czesanie brytyjczyka

Oba moje koty rasy europejskiej :wink: wyczesuję od 2 lat furminatorem i mimo że robię to często i dokładnie łyse nie są. Jeden bardzo to lubi i sam się nadstawia, drugiego to nudzi a następnie drażni więc muszę go gonić/łapać..
edit - po czesaniu dostają nagrodę (kabanos lub Maltpastę - obie nagrody uwielbiają. Dzieki temu ten co się czesać nie lubi z miesiąca na miesiąc pozwala na więcej

Bolkowa

Od: Pon gru 03, 2007 20:29

Post » Nie maja 13, 2012 21:38 Re: czesanie brytyjczyka

Zawodowy groomer powiedział mi, że furminatorem usuwa się głównie martwe włosy u psów. Furminator musi być dobrej firmy (żadne za stówkę z allegro) oraz umiejętnie stosowany.
Inaczej - ucina żywy włos.

Zdania co do stosowania furminatorów u kotów są podzielone. Jednak skłaniałabym się ku opinii owego groomera.

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Pon maja 14, 2012 7:27 Re: czesanie brytyjczyka

Dlatego wstrzymałam się z kupnego furminatora.
Może tutaj zbiorę opinię co i jak. :D

kristinbb

Post » Wto maja 15, 2012 19:00 Re: czesanie brytyjczyka

Na furminatorze wyrażnie pisze dla psa i kota więc kupiłam,żadne zwierzę nie wyłysiało, ale teraz sama nie wiem co robić, bo jeśli zaszkodzę niechcący futrom? Bądź tu mądry i pisz wiersze...
Kosmici są wśród nas !

agnieszka.mer

Od: Pt lut 25, 2011 18:54