białaczka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 18, 2012 20:09 białaczka

Witam.Jestem właścicielką kocura 3latka.Jego mama zachorowała na kocią białaczkę i niestety wczoraj odeszła.martwię się o mojego pupila gdyż nie szczepiłam go od tej choroby.Czy nie jest za póżno na zaszczepienie go teraz? czytałam że matki często zarażają kocięta.nie miały ze sobą kontaktu.Co mam robić? :( magda02

magda02

Od: Śro kwi 18, 2012 19:51

Post » Śro kwi 18, 2012 20:18 Re: białaczka

Musisz koniecznie najpierw zrobic kotu test na białaczke i morfologie z biochemią.Jesli test wyjdzie negatywny to wazne jest co jest w wynikach.Testy paskowe czesto sa niestety "niemiarodajne" i taki test nalezy powtórzyc po ok 4-6 tygodniach od pierwszego...
Niestety nie jest miło mi t pisac,ale najprawdopodobniej Twój kot jest zakazony,skoro mama była chora :( Chyba,ze matka kota zaraziła się póxniej niz sie on urodził...
Zajrzyj na watek "nasze białaczkowce",moze cos Ci się przyda
BOZENAZWISNIEWA

Post » Śro kwi 18, 2012 20:20 Re: białaczka

Najpierw musisz go przetestować pod kątem FeLV. Jeżeli wyjdzie negatywny a nie ma kontaktu z innymi kotami to nie ma potrzeby szczepić, jeżeli ma kontakt z potencjalnymi nosicielami to wtedy warto.
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Śro kwi 18, 2012 20:43 Re: białaczka

najprawdopodobniej Twój kot jest zakazony,skoro mama była chora

niekoniecznie, tylko część kociąt matek FelV + jest dodatnich, część kociąt się nie zaraża, czaęść zwalcza wirusa, a tylko cześć choruje lub jest nosicielami białaczki
AnielkaG

Post » Śro kwi 18, 2012 23:28 Re: białaczka

AnielkaG pisze:
najprawdopodobniej Twój kot jest zakazony,skoro mama była chora

niekoniecznie, tylko część kociąt matek FelV + jest dodatnich, część kociąt się nie zaraża, czaęść zwalcza wirusa, a tylko cześć choruje lub jest nosicielami białaczki

dlatego napisałam cd... :) musi przetestować kota...
BOZENAZWISNIEWA