Kocia łapa nie do końca sprawna

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto kwi 03, 2012 17:11 Kocia łapa nie do końca sprawna

Witam,
mam pytanie, mojej 7 miesięcznej kotce nie "działa palec" u tylnej łapki.
Mianowicie jak naciskamy opuszkę palca u kota to z łatwością wysuwa się pazurek, no a w tym jednym paluszku to "nie działa".
Kotka jest po kilku operacjach ( powypadkowiec ze schroniska), przez to też kuleje, jednak mam wrażenie, że to właśnie przez tą dysfunkcję palca. Kotka unika stawiania opuszki na ziemi, nawet jak siedzi to stara się łapkę trzymać z boku.

Ma ktoś pomysł co z tym zrobić? Może jakieś masaże poduszeczki?

Pozdrawiam
Atalie

Atalie

Od: Wto kwi 03, 2012 15:23

Post » Śro kwi 04, 2012 6:59 Re: Kocia łapa nie do końca sprawna

Trzeba tą łapę pokazać wetowi, być może konieczne będzie prześwietlenie - a może wystarczy fachowy rzut oka.
Całkiem prawdopodobne jest że z tym palcem jest coś nie tak - może coś tam zropiało, może coś jest pęknięte. Czasem wystarczy oczyszczenie, czasem trzeba innych działań - ale trzeba by to jak najszybciej zrobić żeby nie było komplikacji.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro kwi 04, 2012 10:53 Re: Kocia łapa nie do końca sprawna

No właśnie tu mam problem bo muszę poczekać na wizytę u weta (totalny brak kasy)
Dlatego pytałam, bo może byłoby jakieś alternatywne rozwiązanie, no nic na razie musimy czekać... :(

Atalie

Post » Śro kwi 04, 2012 11:41 Re: Kocia łapa nie do końca sprawna

Moze boli kotke ten palec? Nie miauczy jak manipulujesz przy palcu?
Oto jeden z kotów wystraszony wielką liczbą cisnacych się do klatki widzów, wyrwał się z niej i skoczył na otwarte okno. Rozszalałe zwierzę udało się jednak niebawem ułaskawić i sprowadzić z powrotem do klatki, zanim pomyślało o dalszej ucieczce. (z wystawy kotów - Bruksela styczeń 1894 r.)

tomek_k

Od: Wto wrz 27, 2011 15:38

Post » Śro kwi 04, 2012 18:56 Re: Kocia łapa nie do końca sprawna

No właśnie nie, czasem tylko jak za długo to robię to trzaska ogonem i oświadcza, że chce się bawić już.

Atalie