FIP - trafność diagnozy

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto kwi 03, 2012 22:09 FIP - trafność diagnozy

Witajcie!
Debiutuje na forum tak naprawdę z niemocy. Jestem właścicielką dwóch wychodzących kotów. Mela - ok 9 lat (ze schroniska) i Morus - ok 2 lata (przybłęda). U Morusa mamy zdiagnozowane podejrzenie FIP wysiękowego.
Chciałam podpytać o Wasze doświadczenia - czy zdarzały się Wam przypadki pomyłki w diagnozie? Czy jest szansa, że to coś innego?
Poniżej krótko opiszę symptomy:
- brak apetytu (je jak ptaszek od 2 tygodni, waga kota 4 kg)
- gorączka powracająca ponad 40 stopni
- żółtaczka
- apatia
- w piątek USG nie wykazało płynu w otrzewnej, ale od tego czasu brzuch się powiększył
- dzisiejsze wyniki badania krwi wykazały zdrowe nerki i wątrobę
- odchylenia od normy na podstawie badania krwi:
1) Bilirubin 42,4
2) Albumin 25
3) Albumin/Globulin 0,54
4) Leukocyty 28,5
5) Erytrocyty 4,64
6) Hemoglobina 7,8
7) MCV 61
8) Trombocyty 128

Czy powyższe dają nadzieję na inną diagnozę? Obecnie wet zdecydował, że skoro nerki i wątroba pracują, będziemy go wzmacniać i spuścimy płyn z otrzewnej (jeśli teraz potwierdzi go USG).
Znacie jakiegoś weta specjalizującego sie w takiej diagnostyce w Bydgoszczy? Ufam mojemu, ale chciałabym potwierdzenia diagnozy.. Tonący brzytwy się chwyta.

Z góry dziękuję Wam za wszelkie komentarze.
Agata

a_gata

Od: Wto kwi 03, 2012 21:54

Post » Wto kwi 03, 2012 22:39 Re: FIP - trafność diagnozy

Tutaj masz wątek o błędnych diagnozach Fip:
viewtopic.php?t=83129

a tu bardzo dobrze opracowany artykuł, po angielsku o tej okropnej chorobie:
viewtopic.php?t=83129

bardzo wielkie kciuki, żeby to nie to :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Wto kwi 03, 2012 23:00 Re: FIP - trafność diagnozy

Można zrobić fip-scren w Ideexie, który daje dość jasny obraz, ale jest bardzo drogi i niestety, jeśli to rzeczywiście fip, istnieje spore prawdopodobieństwo, że wyniki przyjdą po śmierci zwierzęcia... I jeśli to fip, żadne leczenie nie będzie poprawiało stanu kota...
Wyniki badań zmieniają się wraz z rozwojem choroby i może być tak, że np. na początku stosunek albumin do globulin jest wyższy niż 0,4, ale po 2 tygodniach jest już charakterystyczny dla fip...
Chyba nie napisałam niczego pocieszającego, przepraszam :(
Kciuki, żeby to było coś innego.

I jeszcze moja rada - jeśli masz możliwość, dla BHP izoluj drugiego kota. U mnie 3 koty zmarły na fip, jeden po drugim i do dziś sobie pluję w brodę, że nie izolowałam pierwszego, który zachorował.

_namida_

Od: Pon mar 22, 2010 16:36