A jak postępujemy przy oparzeniach? Np. gorącą wodą.
Jeśli podejrzewamy, że coś utknęło w gardle (a nie widzimy tego lub jest głęboko i nie damy rady chwycić pęsetą) to co robić?
Jak miałam zajęcia z pierwszej pomocy dla ludzi to uczono nas minimalnej ilości informacji bo w sytuacji stresowej zapominamy wszystko. Ja mam wydrukowane opisy i zdjęcia ale w zaistniałej sytuacji musiałabym wszystko czytać a na to nie będzie czasu.. Jest tego za dużo i zbyt skomplikowane. Poza tym mam 200 całkowicie różnych wersji jeśli chodzi o sztuczne oddychanie i masaż serca...
Jaką wiedzę wy macie (taką wbitą do głowy). A może ktoś się podzieli doświadczeniami przy udzielaniu pomocy?? Byłabym wdzięczna
I jeszcze pytanko poza tematem. 27 dni temu moja kotka była sterylizowana. Szew ok. 1cm. Po 10 dniach miała zdjęte szwy. Wszystko się zagoiło ładnie. Ale wczoraj "przejechałam" palcem po bliźnie i dokładnie tam gdzie przebiegał szew wyczuwam pod skórą malutką kuleczkę... Jakieś takie zgrubienie. Nie wiem czy to tylko zwykły przerost blizny czy może być coś poważniejszego. Jechać z czymś takim do weta? Wolałabym tego uniknąć bo w środę wybieramy się z kotką w 3,5 godzinną podróż autem i nie chcę żeby jej się kojarzyło z wetem.
Prosiłabym o podpowiedzi

zapoznam się