Jakby odrobaczyć chudego kota?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto mar 27, 2012 12:45 Jakby odrobaczyć chudego kota?

Witam ponownie, od roku przychodzi do mnie obca kotka, którą dokarmiam. Jest to dorosły kot chyba w średnim wieku tak najwyżej 5 lat, na początku była średniej masy, potem schudła i znów przytyła, przy czym nie należy do tych dużych kotów, jest nieduża. Zeszłego lata miała jakąś chorobę skórną bo lizała się i drapała na plecach tak, że wzdłuż karku wypadła jej sierść i powstały mokre ranki i strupy. Obecnie nie ma tej skórnej choroby ale jest chuda, waży najwyżej 1kg., patrząc od góry ma wklęśnięty brzuch, żeber nie widać ale przy głaskaniu czuć kości wzdłuż grzbietu. Kotkę chciałam już przy tej chorobie skóry zabrać do wet. ale wtedy nie dawała do siebie nawet podejść, na szczęście wyzdrowiała i sierść odrosła choć na całym ciele nie jest najlepszej jakości, nie jest tak gęsta i puszysta jak być powinna. Teraz kotka daje się trochę pogłaskać ale nie ma mowy o złapaniu itp. Odkąd do mnie przychodzi daję jej Proverę tak więc nie miała na pewno w czasie naszej znajomości :wink: młodych. Pracuję nad oswojeniem jej aby zabrać na sterylkę ale na razie nic z tego. Kotka wygląda na zdrową, nie ma żadnych objawów, jest skora do zabawy, jest jednak bardzo chuda. Zdarzało się, że zjadała u mnie trawę w ogródku i nią wymiotowała ale nigdy nie widziałam aby w wymiocinach czy też wokół odbytu miała jakieś robaki (u moich kotów były takie epizody 8O ) ale z pewnością robaki ma skoro jest na wpół-zdziczała.

Czy ktoś już odrobaczał takiego kota? Dorosłego i pewnie nigdy nie odrobaczanego a w dodatku tak chudego?
Jakie leki i w jakich dawkach podać aby jej nie zaszkodzić?

Paulusek

Od: Pt wrz 02, 2011 9:45

Post » Sob mar 31, 2012 1:10 Re: Jakby odrobaczyć chudego kota?

Chyba najbezpieczniej na pierwszy rzut pyrantelum, ma dość słabe działanie. Potem można podać coś o szerszym spektrum, np Milbemax.
Poczytaj ten wątek, jest tu sporo informacji. Dotyczy co prawda odrobaczania kociąt, ale zasada zachowania maksymalnej ostrożności w przypadku kotów wolnożyjących, nieodrobaczanych i o podejrzanej kondycji zdrowotnej powinna się sprawdzić i w tym przypadku
viewtopic.php?f=1&t=86719
[/url]Obrazek
Kupując w naszym sklepie pomagasz zwierzakom. Sklep SzopFilantrop. Karmy dla kota, żwirek, karmy dla psa, akcesoria dla zwierząt
Fundacja Stawiamy na Łapy

mikela

Od: Czw sty 13, 2011 20:33

Post » Sob mar 31, 2012 10:55 Re: Jakby odrobaczyć chudego kota?

Dzięki.

Paulusek

Od: Pt wrz 02, 2011 9:45