Dlaczego żurawina leczy infekcje dróg moczowych

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 31, 2010 10:38 Dlaczego żurawina leczy infekcje dróg moczowych

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Pon paź 18, 2010 6:44 Re: Dlaczego żurawina leczy infekcje dróg moczowych

A na koty też działa?
Używał ktoś?
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Pon paź 18, 2010 6:52 Re: Dlaczego żurawina leczy infekcje dróg moczowych

Żurawina jest składnikiem Urinovet Cat-działa wspaniale!
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Pon paź 18, 2010 7:00 Re: Dlaczego żurawina leczy infekcje dróg moczowych

Podawałaś swojemu kotu?
Jadł to chętnie?
...

CoToMa

Post » Pon paź 18, 2010 7:21 Re: Dlaczego żurawina leczy infekcje dróg moczowych

Ja podaje od dwóch tygodni - strzykawką do dzioba.
Nie broni się, to ma w składzie też kocimiętkę, więc chyba nie jest złe ;)
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Wto paź 19, 2010 19:46 Re: Dlaczego żurawina leczy infekcje dróg moczowych

Mnie zastanawia jedno.
Żurawina zawiera dużo benzoesanu sodu.
To jej naturalny konserwant.
On, rozkładany przez enzymy rozpada się na kilka substancji, w tym jedną, która wydalana z moczem - tak fajnie go zakwasza u ludzi.

Ale koty tego enzymu nie mają.
Albo mają bardzo mało - nie wiem dokładnie, w każdym razie trzeba u nich bardzo uważać z podawaniem tego konserwantu kotom (z ludzkim jedzeniem) bo kumuluje się w organizmie (nie jest metabolizowany) a przedawkowany - jest mocno trujący.
I jak to się ma do podawania żurawiny?

Intrygował mnie ten fakt ostatnio gdy widziałam karmę dla kotów z żurawiną.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro paź 20, 2010 6:54 Re: Dlaczego żurawina leczy infekcje dróg moczowych

A może przetworzona zawiera mniej tego konserwantu?
...

CoToMa

Post » Śro paź 20, 2010 6:58 Re: Dlaczego żurawina leczy infekcje dróg moczowych

CoToMa pisze:Podawałaś swojemu kotu?
Jadł to chętnie?

Je bardzo chętnie!!!!!!
Avianku-gdzie znalazłas skład?-ja nigdzie nie wyczytałam,że zawiera kocimiętkę?
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Czw mar 22, 2012 19:48 Re: Dlaczego żurawina leczy infekcje dróg moczowych

Szukam różnych info o żurawinie i znalazłam ten wątek...Moja kocina z nawracającymi zakażeniami dróg moczowych od ok. 2 tyg. dostaje pól tabletki uromaxinu 2 x dziennie. Byliśmy na furaginie, na urosepcie, ostatnio nie możemy uzyskać jałowego wyniku posiewu-całe szczęście miano jest maleńkie wiec w tej chwili raczej leki dostaje profilaktycznie. Natomiast zanotowałam po wdrożeniu żurawiny do jego diety szokującą poprawę stanu sierści. Zawsze była błyszcząca ale dzieląca się okropnie. Zwalałam to na infekcję,to na tuszę a teraz po prostu nie mogę się nadziwić. Kot jak wypolerowany. Sierść gładka, przylega do ciała, błyszczy się. Kotek żwawszy niż zazwyczaj, nie miewa bolesnych posiadówek, po prostu młody Bóg. Na dniach będziemy robić kontrolę moczu, ciekawa jestem jak to się przełoży na wyniki. Mam nadzieję ze e.coli ciut rozparcelowaliśmy ;)
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55