» Sob lut 18, 2012 21:29
skarga na hodowcę
Koteczkę hodowlaną, rodowodową (zarejestrowana hodowla, sprawdziłam, ważny rodowód itd...) kupiłam dnia 15 lutego. Kotka od początku miała lekki katarek (kichała) ale nie sądziłam, że to coś poważnego. Do tego miała okrąglutki brzuszek, nieproporcjonalny, ale myślałam, że po prostu była dobrze karmiona (ma puszystą sierść, gęstą i wyglądała na zadbaną).
Wczoraj zauważyłam, że kotka ma wydrapane trochę sierści koło uszka, drapała się tam intensywnie. Skontaktowałam się więc z hodowcą, zbagatelizował sprawę: sierść wydrapana od zabawy, katar od nowych zapachów...
Dziś byłam u weterynarza i okazało się, że koteczka:
1. Miała bardzo brudne uszka (ale bardzo!!!), kilka patyczków, żeby doczyścić- prawdopodobnie dlatego się drapała.
2. Nie została do tej pory zaszczepiona drugą dawką szczepionki obowiązkowej i odrobaczana była tylko raz (a urodziła się w sierpniu 2011...). Druga dawka szczepionki miała być podana w grudniu, odrobaczenie ostatnie było we wrześniu 2011...
3. Ma wzdęty brzuszek prawdopodobnie od robaczków skoro nie była odrobaczona jak należy, czekamy na efekt odrobaczenia...
4. Ma temperaturę lekko podwyższoną. Podano jej Lydium i kontrola w poniedziałek, oby pomogło, jeśli nie prawdopodobnie będziemy leczyć bardziej intensywnie.
Pani weterynarz była zaskoczona, że to kotka z rodowodem i stwierdziła, że na pewno nie dbano o nią prawidłowo.
Napisałam już skargę na hodowcę do związków, w których jest zrzeszony, uważam, że nie można czegoś takiego zostawić bez reakcji. Czy coś jeszcze mogę zrobić, żeby chociaż wymóc na związkach kontrolę stanu kotków w tej hodowli?
Czy mam prawo domagać się od hodowcy zwrotu kosztów leczenia kotki (jeśli okażą się wynikiem jego zaniedbań)? W umowie była adnotacja, że hodowca zapewnia, że kotka jest zdrowa klinicznie i wolna od pasożytów...
Najchętniej domagałabym się też obniżenia ceny kotki, a nawet rozwiązania umowy, ale nie wyobrażam sobie, że kotka wróci do tego hodowcy.
Najgorsze, że on ma jeszcze inne kotki na wydaniu i oczekuje nowego miotu...
Proszę o sugestie.