Proszę o pomoc - nowy kot w domu

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lut 12, 2012 21:04 Proszę o pomoc - nowy kot w domu

Na początku chciałabym serdecznie przywitać się ze wszystkimi miłośnikami kotów. Piszę bo mam pełno obaw i byłabym wdzięczna za jakieś nakierowanie choćby na artykuły na ten temat - szukam i czytam, ale może ktoś mi pokaże coś nowego.
Mam w domu kocurka, ma około 8 miesięcy i niedawno został wykastrowany. Był prezentem od TŻta, wzięty ze wsi, miał wtedy 4 tygodnie ale właścicielka upierała się aby już go zabrać. Żywi się BARFEM, nie wypuszczamy go, jest strasznie rozpieszczony, w domu to on ustala zasady. Kocurek panikuje - nie można go nawet na chwilę zamknąć w innym pokoju bo płacze, gdy był kastrowany to wrócił do nas z poranionym noskiem bo tak chciał wyjść z klatki u weterynarza. W domu oczywiście szaleje, rozwala, atakuje wszystko co się rusza i uwielbia wodę.
Z innym kotkiem miał kontakt raz - na święta TŻ musiał dostarczyć również rudego dachowca dla swojej rodziny, więc kotki miały te kilka dni razem. Tymczasowy kocurek był młodszy - miał około 2 miesiące i gonił z agresją naszego po kątach. Nasz kot był strasznie obrażony, że takiego demona mu przynieśliśmy do domu. Poza tym koteczki ogląda przez szyby okien i jest żywo zainteresowany. Ogólnie obraża się strasznie np. gdy któreś z nas wyjedzie na kilka dni.
Jutro trafi do nas 3letnia, kastrowana koteczka która musi zmienić dom (właścicielce serce się kraje ale nie ma wyboru). Wiem, że dojście do akceptacji tej dwójki może trwać długo, ale jest to możliwe i myślę, że damy sobie radę, ale...
Chyba potrzebuję pomocy, bo patrząc na tego naszego gałgana i to jak przeżywa dwudniowe rozstania to co dopiero zrobi 3 razy starsza kociczka z rozpaczy. Chciałabym maksymalnie jakoś pocieszyć dziewuszkę, zminimalizować jej ból. Ogólnie o kotach miałam zawsze takie zdane, że im się właściciela nie zmienia. Przejrzałam jednak forum i widzę, że wiele jest dorosłych kotków szukających domu, więc musicie jakoś sobie dawać radę.
W dodatku jeszcze nasz kawaler - jak to zrobić, aby nie czuł się zazdrosny. Myślę, że jest naprawdę wrażliwym kotem.

Nocka89

Od: Nie lut 12, 2012 20:42

Post » Nie lut 12, 2012 21:12 Re: Proszę o pomoc - nowy kot w domu

Dwa jedynaki - będą dwa fochy - ale może niedługo :wink: . Na początek przygotuj dla nowej kici pomieszczenie, ze wszystkimi akcesoriami, kuwetka, miskami, żeby można ją tam było odizolować. Niech pozna jedno pomieszczenie i czuje się tam bezpieczna. 3 lata to nie jest stary kot, ale na pewno będzie odczuwała zmianę. Przez dzień lub dwa może nie mieć apetytu, dowiedz się o jej smakołyki. Gdyby nie jadła dłużej - wet.
Dopieszczajcie tez Waszego łobuza, niech się czuje ważny i kochany. Głaszczcie oba koty na zmianę, żeby wymienić zapachy, podmieńcie posłanka. Ja stosuję metodę pulsacyjną - kiedy nowy kot zacznie jeść i zadomowi się w swoim pomieszczeniu otwieram drzwi na trochę i obserwuję. Jeśli się obwąchują albo posykuja, ok. Jeśli jest agresja, rozdzielam, przerwa, za kilka godzin powtórka :wink: . Będzie dobrze, tylko trzeba czasu.
Witajcie na forum i super, że przygarniacie biedulkę. A foty będą :P ?

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Nie lut 12, 2012 22:21 Re: Proszę o pomoc - nowy kot w domu

Czy ostatecznie koteczka u nas zostanie to jeszcze zobaczymy. Oficjalnie jesteśmy dla niej DT, ale jakoś to, że mamy oddać kota nie chce przejść nam przez gardło. Niestety minimum do wiosny/lata mamy dosyć małe mieszkanie w którym mieszkają jeszcze dwie zawadiackie fretki i staramy się też brać fretki na dom tymczasowy z ichniejszego stowarzyszenia. Zobaczymy jak to będzie działać - na szczęście oba koty lubią fretki.
I tak zupełnie poważnie - jakie są szansę znalezienia naprawdę wspaniałego domu 3 letniej wyglądającej jakby zmieszać czarną i złotą farbę? Ja się przygotowałam póki co na długi okres.
Kot posłania nie ma. Kupiłam mu specjalny materac ale przez dwa miesiące ani razu w nim nawet nie usiadł, więc wydałam razem z młodym bo go polubił. Śpi zatem w tym miejscu, które akurat uważa za stosowne - najczęściej z nami w łóżku w nogach (nie wiem czy to grzech, że kot śpi w łóżku).
Przygotowałam jej pomieszczenie - kocyk, miseczki, kuwetkę i kilka zabawek. Mam nadzieję, że przywiezie jakieś ze sobą, żeby nie czuła się kompletnie nieswojo. Kotka była karmiona mięskiem, ale chyba bez dodatku suplementów.
Z tego, co mówi właścicielka to charakterami do siebie pasują - nie kanapowce a ancymonki. Swoją drogą to kolejne dobre pytanie jak utemperować takiego urwisa gdy on się niczego nie boi i uwielbia spryskiwacz z wodą, a klaskanie czy głośne odganianie ma w swoim ślicznym kocim zadku. Gdy go zdejmę to patrzy na mnie z wyrzutem i za 5 minut to samo. Liczę zwyczajnie, że jak będzie starszy to skończy z włażeniem choćby na blat w kuchni czy półkę kuchenną, ale może są jakieś patenty.
Możemy zrobić taki układ, że ja Wam zdjęcia, a w zamian będę mogła tu liczyć na pomoc w razie gdybym panikowała i jakoś przejść ten trudny moment uświadomienia kotu, że zmienia dom.
To jest nasz Jedi nazywany jednak częściej po prostu Panem Kotem:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W klatce go oczywiście nie zamykamy - sam tam wskakuje gdy tylko ma okazję.
A jutro jak przybędzie koteczka to zrobię jej zdjęcia.

Nocka89

Post » Nie lut 12, 2012 22:25 Re: Proszę o pomoc - nowy kot w domu

Ale cudo :1luvu:
Nocka, jeśli chodzi o wychowywanie kotów nie jestem autorytetem, moje robią, co chcą a DSy muszą sobie radzić :twisted: . Kicia czarna ze złotym to szylkretka, "adopcyjny" kolor :wink: a 3 lata to młody kot. Więc zainteresowanie będzie, ale decyzja należy do Was :ok:

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Pon lut 13, 2012 16:27 Re: Proszę o pomoc - nowy kot w domu

Dziękuję.
Stety koteczka zostaje w swoim starym domu.
Troszkę jednak smutno bo się przygotowaliśmy i ja już nie mogłam się doczekać.

Nocka89