ZAPALENIE TRZUSTKI - pomóżcie proszę

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lut 12, 2012 8:27 ZAPALENIE TRZUSTKI - pomóżcie proszę

Witam, mój kot Kaszmir jest nerkowcem ale udał mi sie ustabilizować go i od dwóch miesięcy świetnie funkcjonował. Przytył miał super apetyt, bawił się. Tydzień temu dostał rozwolnienia. Zrobiłam mu dzień głodówki i wydawał się , że jest lepiej. Ponieważ rozwolnienie nie przechodził a my nie możemy sobie pozwolić na straty wody i odwodnienie - zrobiłam mu badanie krwi. No i wyszedł parametr trzustkowy ok. 2000 tyś. Od tygodnia pomimo leczenia nie ma poprawy. Leje się z niego żywa woda, czasami muszę dobrze się zastanowić czy to co sprzątam to kupa czy siku. Poza tym wymiotuje. :( Czy ktoś z Was też to przechodził ? Znacie może jakieś niekonwencjonalne sposoby na zatrzymanie rozwolnienia ? Do tego kot oczywiście nic nie je. Żyje Calopetem i płynem Ringera :( Przecież wiem, że długo tak nie pociągnie. Zaczynają mnie dopadać czarne myśli. Proszę Was o pomoc.
Ostatnio edytowano Nie lut 12, 2012 11:18 przez Jahoda, łącznie edytowano 1 raz

Jahoda

Od: Pon mar 22, 2010 20:55

Post » Nie lut 12, 2012 8:53 Re: ZAPALENIE TRZUSTKI - pomóżcie proszę

Moja Sonia była trzustkowa.Nie wiem, co dostawała w lecznicy, ale po podleczeniu była na diecie.Jadła wyłącznie conva i gotowanego indyka ( nie kurczaka).
Byliście u weta i co powiedział?
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie lut 12, 2012 11:17 Re: ZAPALENIE TRZUSTKI - pomóżcie proszę

Codziennie jestem u Weta :( Powiedział, że to zapalenie trzustki właśnie. To jest już drugi rzut. Mój kot nie nie może conva ani drobiu bo ma bardzo chore nerki. Ta kompilacja jest po prostu paskudna - przy trzustce nie można jeść tłuszczu a przy nerkach - białka. To co mam mu dawać ? miksowaną trawę ? Jestem załamana. Jest niedobrze.

Jahoda

Post » Nie lut 12, 2012 11:48 Re: ZAPALENIE TRZUSTKI - pomóżcie proszę

:cry: Koszmar.Słyszałam, że przy trzustce są bóle podprogowe, tak było z Sonią.Jedyne, co mi przychodzi do głowy to homeopatia.Piszę też aby podnieść wątek z nadzieją, że ktoś mądry coś poradzi.Na biegunkę wetka kiedyś poradziła mi dać ociupinkę stoperanu, ale czy Kaszmirowi to nie zaszkodzi?
Na tym wątku dziewczyny chciały świńską trzustkę, to na biegunkę? Nie słyszałam o tym, ale poczytaj może.
viewtopic.php?f=1&t=136880&start=660
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie lut 12, 2012 18:45 Re: ZAPALENIE TRZUSTKI - pomóżcie proszę

Dziękuję ewar. Podałam mu dzisiaj kilka centymetrów Calopetu, zjadł z pięć groszków suchego i nie był wymiotów. Dobre i to bo przy podawaniu kroplówki tak się nad nim znęcałam, że nie zdążył do kuwety. Mogłam sobie obejrzeć to co się rozlało na podłogę. Jego kupal wygląda jak wodnista kawa z maleńkimi skrzepkami krwi :cry:

Jahoda

Post » Nie lut 12, 2012 18:49 Re: ZAPALENIE TRZUSTKI - pomóżcie proszę

a jakie leki dostaje ten kot?
Jak wet zdiagnozował to zapalenie (w sumie jeden parametr to za mało do diagnozy, profil trzustkowy liczy ich kilka + morfologia+wątroba)?
Jakie wyniki nerkowe?

Linki do doczytania:
viewtopic.php?f=1&t=80511&hilit=trzustkowe
I wątek Bambi, ona jak do tej pory jest Królową Trzustkowej Sraczki na forum.
viewtopic.php?f=1&t=31443&hilit=bambi&start=0
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Nie lut 12, 2012 21:26 Re: ZAPALENIE TRZUSTKI - pomóżcie proszę

Co do leków to nie wiem dokładnie - jutro dopytam weta. Jutro wkleję też wyniki.
Jedno mi się nasuwa podczas czytania - u wszystkich opisywanych kotów trzustkowych kupy są tłuste. Z mojego kota leje się żywa woda. Od początku rozwolnienia raczej nie były tłuste. W drugim dniu były glutowate. :(

Jahoda

Post » Nie lut 12, 2012 21:35 Re: ZAPALENIE TRZUSTKI - pomóżcie proszę

U moich też nie były tłuste. Brudna, stasznie śmierdząca woda. Jeden w ogóle sraczki nie miał.
Suka z zapaleniem trzustki też nie miała tłuszczu w kale. Tak samo jak u kota - straszliwie śmierdząca woda.
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Nie lut 12, 2012 22:28 Re: ZAPALENIE TRZUSTKI - pomóżcie proszę

Jahoda pisze: Mój kot nie nie może conva ani drobiu bo ma bardzo chore nerki. Ta kompilacja jest po prostu paskudna - przy trzustce nie można jeść tłuszczu a przy nerkach - białka.

Jahoda- mam ustablizowaną kotkę nerkową (przy diagnozie CREA 11,36mg/dl, mocznik 277mg/dl). Je wołowinę, pije mleko zagęszczone, je normalną karmę. Dieta niskobiałkowa przy nerkowcu nie jest aż tak ważna- poczytaj wątek nerkowców (a w zasadzie teraz już podforum)- chyba nikt z opiekunów nerkowców nie stosuje diety niskobiałkowej- generalnie uznano za mit zalecenie karmienia taką karmą. Z karmy ważne, żeby wyłapywać fosfor- np. alusalem albo renagelem.

Na trzustkę "na sobie" stosowałam z rewelacyjnym skutkiem Neo- Pancreatinum.
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Pon lut 13, 2012 6:46 Re: ZAPALENIE TRZUSTKI - pomóżcie proszę

A znajoma powstrzymywała bardzo paskudną biegunkę u kota dia-dogiem. Działało świetnie. Spytaj weta - może można :ok:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pon lut 13, 2012 10:14 Re: ZAPALENIE TRZUSTKI - pomóżcie proszę

Mój kocur przez przypadek miał zdiagnozowane zapalenie trzustki, wyszło w morfologii a tak naprawdę poprzez fPLI.
Myślę, że potrzebna jest szersza diagnostyka, tak jak o tym już wspomniała Liwia.
Powinien też dostawać enzymy trzustkowe, albo weterynaryjny Amylan albo ludzki Kreon 10 000.
Jeśli chodzi o jedzenie to u nas sprawdził się Hills i/d , on chyba nie jest jakiś bardzo mocno białkowy, żeby nerki obciążał.
Tyle ,że mój Esiek nie miał sraczki, tylko normalne lekko tłustawe qpy.
Eśkowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... 0#p8422130
Borysowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=167143

Esiu [*]15.07.1995 - 02.01.2014r.... byłeś mi wschodem słońca i zachodem...
Borys [*] 2009 - 28.02.2019r. .. byłeś mi Najdroższym Towarzyszem ...

feniks32

Od: Pt gru 04, 2009 21:19