pomocy, kot sikający...

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt gru 30, 2011 18:14 Re: pomocy, kot sikający...

alix76 pisze:
anil_22 pisze:zapoponował pomoc behawiorysty tylko do najblizszego mam 70km a chcialabym zeby obejrzał kota. Nie badał mu moczu i krwi bo stwierdził , że nie ma potrzeby. Myslisz ,że jest chory 1,5 roku ? Daltego jest taki agresywny bo jest chory?

Anil, kiedy kota boli przy oddawaniu moczu, będzie się załatwiał gdzie indziej, kojarząc ból z kuwetą. Jeśli go boli, to jest zły. Młody kot może być chory, kocury często mają tzw. SUK, syndrom urologiczny kotów, mój ex-tymczas wylądował w pierwszy dzień świąt na dyżurze weterynaryjnym z tego powodu a ma ok 2 lat.
Poproś weta o badania krwi i moczu, żeby podejrzewać problemy psychiczne, trzeba wykluczyć przyczyny fizyczne......
Ani badanie krwi, ani moczu, nie może wykluczyć/potwierdzić FIC, którego objawy są dokładnie jak opisano powyżej. Moze być jedynie dodatkowym i niewiele znaczącym elementem diagnostyki.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pt gru 30, 2011 18:22 Re: pomocy, kot sikający...

To podpowiedz może założycielce, jakie badania powinna wykonać?

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Pt gru 30, 2011 18:32 Re: pomocy, kot sikający...

Takie badania obecnie nie istnieją. FIC diagnozuje się przez obserwację.

Na FIC wskazuje bolesność wypróżniania, wielokrotne próby wysikania w różnych miejscach (może tu nie będzie bolało), pomiaukiwanie przy sikaniu, nerwowe wylizywanie cewki.

Wyklucza FIC pełne wypróżnianie w jednym miejscu i zagrzebywanie łapką - to są behawioralne problemy toaletowe.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Sob gru 31, 2011 15:17 Re: pomocy, kot sikający...

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=tW3mG9JUai4

nie wiem, czy posługujesz się językiem angielskim, ale to wartościowy odcinek i bardzo pasuje do Twojej sytuacji.

Pozdrawiam :)

ciekawa.swiata

Od: Śro paź 06, 2010 11:29

[poprzednia]