2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Czy Waszym zdaniem w w/w przypadku możliwe jest zamieszkanie kotów i psa?

Tak
1
100%
Nie
0
Brak głosów

Liczba głosów : 1

Post » Pon lis 28, 2011 14:07 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

VirtualMan pisze:jakie zezwolenie?

Art. 10. (ustawy z dnia 13 października 1995 r. Prawo łowieckie)
1. Hodowanie lub utrzymywanie chartów rasowych lub ich mieszańców wymaga zezwolenia starosty właściwego ze względu na miejsce prowadzenia ich hodowli lub utrzymywania, wydawanego na wniosek osoby zamierzającej prowadzić taką hodowlę lub utrzymywać takiego psa.
2. Minister właściwy do spraw rolnictwa w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw środowiska, po zasięgnięciu opinii Związku Kynologicznego w Polsce oraz Polskiego Związku Łowieckiego, określi, w drodze rozporządzenia, warunki i sposób hodowania i utrzymywania chartów rasowych oraz ich mieszańców, biorąc pod uwagę konieczność zapewnienia bezpieczeństwa ludzi oraz, w odpowiednim zakresie, bezpieczeństwa zwierząt.
3. W przypadku niespełnienia wymagań określonych w przepisach wydanych na podstawie ust. 2 starosta odmawia wydania zezwolenia, o którym mowa w ust. 1.
4. Przepis ust. 3 stosuje się odpowiednio do cofnięcia zezwolenia, o którym mowa w ust. 1.
5. Organem właściwym w sprawie cofnięcia zezwolenia, o którym mowa w ust. 1, jest starosta właściwy ze względu na miejsce prowadzenia hodowli lub utrzymywania chartów rasowych lub ich mieszańców.
6. Zezwolenie, o którym mowa w ust. 1, wygasa w razie zmiany miejsca prowadzenia hodowli lub utrzymywania chartów rasowych lub ich mieszańców.
7. Rozstrzygnięcia w sprawie wydania zezwolenia oraz cofnięcia zezwolenia, o którym mowa w ust. 1, są podejmowane w formie decyzji administracyjnej.

i do tego jest rozporządzenie z dnia 5 lipca 2010 r.
w sprawie warunków i sposobu hodowania i utrzymywania chartów rasowych oraz ich mieszańców

Chartom rasowym oraz ich mieszańcom zapewnia się:
1) codzienne korzystanie z ruchu odpowiedniego do wieku i stanu fizjologicznego;
2) możliwość schronienia przed zimnem, upałami i opadami atmosferycznymi;
3) karmę odpowiednią do masy ciała, wieku i stanu fizjologicznego;
4) stały dostęp do wody;
5) opiekę lekarsko-weterynaryjną.
§ 2. 1. Charty rasowe oraz ich mieszańce hoduje się i utrzymuje bez uwięzi:
1) w obszarze ogrodzonym;
2) w pomieszczeniach.
2. Chartom rasowym oraz ich mieszańcom zapewnia się w pomieszczeniach dostęp do światła naturalnego.
§ 3. Pomieszczenia oraz obszar ogrodzony dla chartów rasowych oraz ich mieszańców odpowiednio zamyka się lub grodzi w sposób uniemożliwiający wydostanie się zwierząt.
:mrgreen:

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pon lis 28, 2011 14:22 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

o ja pie....! Ale czy chart bez rodowodu jest chartem rasowym?

VirtualMan

Od: Śro sie 31, 2011 12:37

Post » Pon lis 28, 2011 14:24 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

to dotyczy chartów rasowych i mieszańców (czyli tych bez rodowodu) -znajomy Ci nie powiedział? 8)

VirtualMan pisze:o ja pie....! Ale czy chart bez rodowodu jest chartem rasowym?

chcesz przygarnąc charta -czy go kupić od hodowcy? (hodowca to taki, co ma psy z rodowodem :mrgreen: )

Patmol

Post » Pon lis 28, 2011 14:26 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

VirtualMan pisze:o ja pie....! Ale czy chart bez rodowodu jest chartem rasowym?

A nie lepiej w takim wypadku zaadoptować psiaka ? Przecież kupowanie psa bez rodowodu to popieranie pseudohodowli...

moniAmi

Od: Sob gru 11, 2010 16:35

Post » Pon lis 28, 2011 14:27 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

oj tam.. Nie wszystko trzeba wiedzieć :p a trudno dostać takie zezwolenie?

VirtualMan

Post » Pon lis 28, 2011 14:28 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

charty (podobno)_ nadają się do kłusownictwa :mrgreen: i dlatego są takie przepisy

VirtualMan pisze:oj tam.. Nie wszystko trzeba wiedzieć :p a trudno dostać takie zezwolenie?

poczytaj sobie tą stronę dogo - tam ludzie mają charty i piszą o zezwoleniach
ja nie mam i nie miałam charta - tyle co wiem, bo czytałam prawo łowieckie 8)

spytaj znajomego 8) jesli ma charty -to przecież wie
Ostatnio edytowano Pon lis 28, 2011 14:29 przez Patmol, łącznie edytowano 1 raz

Patmol

Post » Pon lis 28, 2011 14:29 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

szczeniaka to chyba raczej nie zaadoptuję..

VirtualMan

Post » Pon lis 28, 2011 14:31 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

jak na razie ogarniam temat i dzięki za podpowiedzi i rady:)

VirtualMan

Post » Pon lis 28, 2011 14:33 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

tu strona chartów szukających domu http://www.klubcharta.zkwp.pl/adopcje.html

na pewno fajnie jest mieszkać z psem :mrgreen:

Patmol

Post » Pon lis 28, 2011 14:36 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

dzięki :)

VirtualMan

Post » Pon lis 28, 2011 14:37 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

Tylko czy adoptowany chart zaakceptuje koty... Hmm...

VirtualMan

Post » Pon lis 28, 2011 14:46 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

VirtualMan pisze:Tylko czy adoptowany chart zaakceptuje koty... Hmm...

Psy często adoptuje się z domów tymczasowych, więc opiekunki mają czasem możliwość przetestowania tego.

moniAmi

Od: Sob gru 11, 2010 16:35

[poprzednia]