Zazdrosna krówka

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt lis 25, 2011 21:35 Zazdrosna krówka

Witam wszystkich mam mały problemik z moją kotką mianowicie jest strasznie obrażona i zazdrosna o nowego mieszkańca domu.
Wczoraj moja mama ocaliła małą kotkę którą gonił jakiś kot. Kicia ma ok 2 miesiące (nie jestem pewien) i nadaliśmy jej imię Pusia :kotek:
Jest to mała czarna kuleczka i w przeciwieństwie do wiki jest bardziej odważna niż ona w jej wieku.
Nie boi się i robi przechadzki po całym domu ocierając się o każdy mebel. Lubi się bawić i ogólnie jest przeurocza.
Póki co wychodzi na to iż najwidoczniej koty mnie lubią bo tylko mi mruczała na rękach. Dzięki praktyce z wiki udało mi się ją tak przypodobać, że zaczeła ze mną barankować i szczerze coraz bardziej to lubie :D nie dziwie się kotom to faktycznie jest przyjemne. Ale mniejsza z tym wróćmy do tematu, Wiki zaczęła się znowu zachowywać agresywnie do wszystkich mieszkańców rodziny ciągle prycha i buczy nawet nie daje się podnieść na ręce ani złapać. Dziś o mało nie wydrapała mi oka i szczerze jestem na nią wściekły ale kocham ją mimo to. Wiki nie toleruje Pusi nie pozwala jej nigdzie chodzić i ciągle ją straszy, zaczęła ją nawet atakować jednakże gdy wychodzę do szkoły i zamykam Wiki w pokoju to po powrocie znowu wita mnie moja kochana koteczka, jest taka dopóki nie zobaczy znowu Pusi.

Prosze was o rade jak oswoić obie kotki do siebie aby się polubiły lub chociaż tolerowały swoją obecność bo tego syczenia już się słuchać nie da.

Uprzejmie proszę nie powtarzać w kółko abym wysterylizował obie kotki oraz zabezpieczył okna i drzwi z góry dziękuje.

maxy

Od: Pon maja 09, 2011 14:38

Post » Pt lis 25, 2011 22:29 Re: Zazdrosna krówka

Afery po dokoceniu trwają ok 2 tygodnie. Trzeba przez to przejść.
A sterylka i zabezpieczenia to konieczność 8)
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Od: Czw sty 08, 2009 21:22

Post » Sob lis 26, 2011 16:55 Re: Zazdrosna krówka

2 tygodnie !! nie wiem jak ja to przeżyje. A jakieś rady czego nie robic jak zmuszanie ich do przebywania blisko siebie ?

maxy

Post » Sob lis 26, 2011 16:59 Re: Zazdrosna krówka

Wysterylizuj starszą, młodszą jak dorośnie.
najszczesliwsza

Post » Sob lis 26, 2011 17:13 Re: Zazdrosna krówka

O sterylizacji wiem starsza będzie miała robioną w następnym miesiącu.

maxy

Post » Sob lis 26, 2011 19:15 Re: Zazdrosna krówka

maxy pisze:2 tygodnie !! nie wiem jak ja to przeżyje. A jakieś rady czego nie robic jak zmuszanie ich do przebywania blisko siebie ?

Zleci :wink:
Nic nie robić, do niczego nie zmuszać, nie wtrącać się. Same muszą sobie wszystko ustalić między sobą.
Ale mieć pod kontrolą i interweniować gdyby leciało futro.
Delikatnie interweniować np rzucić na nie ( nie w nie) małą poduszkę, gazetę itp
Jak widzisz ze się zabierają za walkę, możesz przejść między nimi.
Możesz zaprosić do wspólnej zabawy np zabawką na sznurku czy piłeczką odbijaną od ściany.
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Od: Czw sty 08, 2009 21:22