POMOCY!!! Chory kociak!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 23, 2011 19:10 Re: POMOCY!!! Chory kociak!

Zapytaj weterynarza o Mixol (mleko dla kotów specjalne - dla kociąt) oraz o convalescence, taki proszek do rozrabiania, bardzo odżywczy.
najszczesliwsza

Post » Nie paź 23, 2011 19:11 Re: POMOCY!!! Chory kociak!

Jajko dostały wczoraj- ale dosłownie odrobinę. O "gerberkach" dla niemowląt z mięsem czytałam tu na forum, że są dobre dla małych kotów zaczynających samodzielnie jeść, ale mało prawdopodobne żeby zaszkodziła papka z cielęciny, kaszki i marchewki dla niemowląt od 5 mca. Objawy pp przeczytane w necie- mi się zgadzają, ale może panikuję. Tylko że wet mi dziś żadnych badań krwi nie zrobi, to wiejski znajomy wet który podjedzie po drodze.. dlatego proszę o wskazówki o co go poprosić...

lenalena

Od: Nie paź 23, 2011 15:25

Post » Nie paź 23, 2011 19:13 Re: POMOCY!!! Chory kociak!

Nawodnić, jeśli biegunka duża, bo kocięta szybko się odwadniają.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Nie paź 23, 2011 19:15 Re: POMOCY!!! Chory kociak!

najszczesliwsza o konserwantach zapomniałaś? Dzieci też często mają biegunkę po tych słoikach. Ja swoje maluchy karmię tylko Bebikiem w miarę apetytu zmieniając poszczególne mleka na bardziej treściwsze(żadnych R z kleikami). Z racji tego,że obserwują dorosłe koty i uczą się od nich korzystania z misek, włączam im gotowanego kurczaka z marchewką i kocie jedzenia dla juniorów. Mleko przestają pic ok 10-12 tygodnia życia, przechodzą na wodę. I owszem ta cielęcina mogła zaszkodzić, jeszcze dla nich zbyt ciężkostrawna
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Od: Czw paź 13, 2011 6:03

Post » Nie paź 23, 2011 19:25 Re: POMOCY!!! Chory kociak!

Lilianna J-wie pisze:najszczesliwsza o konserwantach zapomniałaś? Dzieci też często mają biegunkę po tych słoikach. Ja swoje maluchy karmię tylko Bebikiem w miarę apetytu zmieniając poszczególne mleka na bardziej treściwsze(żadnych R z kleikami). Z racji tego,że obserwują dorosłe koty i uczą się od nich korzystania z misek, włączam im gotowanego kurczaka z marchewką i kocie jedzenia dla juniorów. Mleko przestają pic ok 10-12 tygodnia życia, przechodzą na wodę. I owszem ta cielęcina mogła zaszkodzić, jeszcze dla nich zbyt ciężkostrawna

Konserwantów słoiczki dla niemowląt nie zawierają.

Nie spotkałam się z tym, by dziecko dostało biegunkę po jakimkolwiek słoiczku na niemowląt...

Chyba, że masz na myśli wprowadzenie do diety niemowlęcia przedwcześnie pokarmów stałych, reakcje alergiczne itp.
najszczesliwsza

Post » Nie paź 23, 2011 19:39 Re: POMOCY!!! Chory kociak!

Wątek o pp viewtopic.php?f=1&t=33947&hilit=panleukopenia+jesli+zlekcewa%C5%BCysz ,
Na początku kompendium wiedzy.
Ale to nie musi byc pp, może koronawirus. Popatrz, jak kotki sie zachowują, przy pp są osowiale, obolałe (nie tylko pupka) i smętne
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie paź 23, 2011 19:45 Re: POMOCY!!! Chory kociak!

A ja się już spotkałam i to nie raz. Chyba,że w moim mieście są sami alergicy :P A teraz na poważnie- dużo nawadniaj, jedż z nim do lekarza niech zrobi badania i da coś na tę biegunkę, malucha ponadto trzeba odrobaczyć,zresztą wszystkie maluchy, pupkę smaruj Sudokremem jak już było tu pisane,chyba,że wet zleci coś innego, jak minie biegunka pupcia sama się zregeneruje. Gwałtowne zmiany żywieniowe też owocują takimi sensacjami
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Od: Czw paź 13, 2011 6:03

[poprzednia]