Kot stał się drażliwy.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob paź 15, 2011 21:40 Kot stał się drażliwy.

Witam, od pewnego czasu mam problem ze swoim kotem.

Zawsze był typem pieszczochy, lubił zabawy, głaskanie i wszystko inne, lecz od pewnego czasu zauważyłem, że bywają momenty (nawet nie dni, tylko pojedyncze momenty) kiedy jest on drażliwy, np. 10 minut temu spał sobie na kocyku przy grzejniku, nagle wstał, podszedł do mnie (siedziałem na krześle), przykucnął między nogami, a gdy się po niego schyliłem, żeby go pogłaskać i rękę przesunąłem od góry pleców aż do samego ich końca, czyli do miejsca gdzie zaczyna się ogon, on nagle strasznie zafukał, zapłakał, nie wiem jak to opisać i podszedł kilka kroków przed siebie, powtórzyłem czynność i ponownie wydał z siebie straszny dźwięk, sprawia wrażanie, jakby ten delikatny dotyk przysparzał mu ogromnego bólu. Podobne sytuacje mają miejsce dosyć często, czasem co dwa dni, czasem 2 razy dziennie... Miałem podejrzenia czy aby nie złamał sobie kręgosłupa czy czegoś podobnego, ale są momenty gdy jest on sobą i lata jak szalony robiąc fikołki i nawet głaskanie go po tym wrażliwym miejscu nie robi mu problemu.

Czy ktoś wie co to może być? O co może mu chodzić?

frankohlanko

Od: Sob paź 15, 2011 21:33

Post » Sob paź 15, 2011 21:42 Re: Kot stał się drażliwy.

Twojego kota może bardzo boleć,może być chory.
do dobrego weterynarza,koniecznie.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Sob paź 15, 2011 22:05 Re: Kot stał się drażliwy.

U weterynarza byłem, to powiedział, że kot może się 'marcować'. Marcowanie w październiku? Trochę to dziwne, zabiorę go do innego weterynarza, no i dziwi mnei także to, że jak ma 'dobry humor' to mogę go na prawdę mocno miętosić i nic mu nie jest, podoba mu się to.

frankohlanko

Post » Sob paź 15, 2011 22:08 Re: Kot stał się drażliwy.

frankohlanko pisze:U weterynarza byłem, to powiedział, że kot może się 'marcować'. Marcowanie w październiku? Trochę to dziwne, zabiorę go do innego weterynarza, no i dziwi mnei także to, że jak ma 'dobry humor' to mogę go na prawdę mocno miętosić i nic mu nie jest, podoba mu się to.

sterylizowany/a ?
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Sob paź 15, 2011 22:14 Re: Kot stał się drażliwy.

Tak, kastrowany.

frankohlanko

Post » Sob paź 15, 2011 22:22 Re: Kot stał się drażliwy.

może mieć zapalenie pęcherza,nerek,czy inne schorzenie związane z drogami moczowymi.
miałeś kiedyś zapalenie nerek albo pęcherza?
ja miałam-chyba bym zamordowała każdego kto by mnie próbował w okolicach lędźwiowych dotknąć.ból przeokrutny.
napisałam do dobrego weterynarza,bo dobry weterynarz nie diagnozuje zwierzęcia na oko,tylko je bada...
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Sob paź 15, 2011 23:50 Re: Kot stał się drażliwy.

frankohlanko pisze:U weterynarza byłem, to powiedział, że kot może się 'marcować'.

8O 8O 8O
Biegiem szukaj innego lekarza :!: :!: :!:
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Sob paź 15, 2011 23:58 Re: Kot stał się drażliwy.

Nie szukaj porad w internecie tylko biegnij do weta :wink:
Moja kotka nie dała się dotknąć w okolicy ogonka jak miała zatkane gruczoły okołoodbytowe.
To tylko przykład, przyczyn może być wiele.
Nie ten wet to inny, trzeba szybko zdiagnozować aby się nie rozwinęło.
Wykastrowany kot nie marcuje :roll:
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Od: Czw sty 08, 2009 21:22