Czy powinno sie gdzieś zgłaszać takie ogłoszenia?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 23, 2011 12:48 Czy powinno sie gdzieś zgłaszać takie ogłoszenia?

http://warszawa.gumtree.pl/c-Zwierzaki- ... Z316021916

Natknęłam sie na to. Kociaki są cudowne, ale... 6 tygodniowe kocięta odłaczać od matki, no i 400 zł za kociaka.
Nie jestem aż tak obeznana, co można zrobić? Zgłosić to gdzieś, jeśli tak to gdzie?
Wiem, że nie powinno sie kupowac takich kociąt ale z drugiej strony to czy nie lepiej jak kupi je ktos odpowiedzialny kto da im kochający dom i nie bedzie dalej rozmnażał?
ObrazekObrazek

Jagooda

Od: Czw wrz 08, 2011 12:47

Post » Pt wrz 23, 2011 13:04 Re: Czy powinno sie gdzieś zgłaszać takie ogłoszenia?

to jest watek poświecony takim sprawom :
viewtopic.php?f=8&t=130531

piccolo

Od: Czw kwi 03, 2008 12:39

Post » Pt wrz 23, 2011 13:31 Re: Czy powinno sie gdzieś zgłaszać takie ogłoszenia?

Na gumtree takie ogłoszenia są nielegalne (kociaki za małe i nie za darmo), można zgłaszać do portalu.
Poza tym niestety nie jest to (jeszcze) nielegalny proceder, więc nie ma możliwości ścigania prawnie takich osób.

Jagooda pisze:Wiem, że nie powinno sie kupowac takich kociąt

Owszem.

Jagooda pisze:ale z drugiej strony to czy nie lepiej jak kupi je ktos odpowiedzialny kto da im kochający dom i nie bedzie dalej rozmnażał?

Nie. Odpowiedzialna osoba zawsze znajdzie sobie kota, któremu może pomóc, nie musi przy okazji nabijać kabzy jakiemuś chciwemu pseudohodowcy.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03