Kiedy nowy kot po FIP?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie wrz 18, 2011 19:36 Kiedy nowy kot po FIP?

Witam
Juz 7 tydz.mija od kiedy odeszla nasza koteczka chora na FIP.Nie dajemy rady bez futrzaka w domu chcemy kupic nowego bo smutno i pusto bez zwierzaka.Wszystko co sie dalo zdezynfekowane srodkami antybakteryjnymi i goraca para wodna.Kotka rzeczy poszly do kosza i teraz pytanie:kiedy mozna nowego zwierzaczka wprowadzic do domu?Czy 7tyg.wystarczy?Pytam bo w sieci jest mnostwo roznych zdan,wyczytalem ze od tyg. do 6miesiecy kwarantanny jest zalecane.
Czy ktos z was mial nowego kotka po stracie poprzedniego i w jakim odstepie czasu?
Pozdr

Bialy Mis

Od: Czw sie 04, 2011 19:11

Post » Nie wrz 18, 2011 19:39 Re: Kiedy nowy kot po FIP?

nie ma karencji na tego wirusa
on sie przenosi tylko miedzy zywymi zwierzetami
raczej nie musisz juz czekac
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Nie wrz 18, 2011 21:26 Re: Kiedy nowy kot po FIP?

Dziekuje za odpowiedz,a moze jest ktos na forum kto ma nowego kotka po fipowym przypadku i moze sie z autopsji wypowiedziec?

Bialy Mis

Post » Nie wrz 18, 2011 21:49 Re: Kiedy nowy kot po FIP?

Bialy Mis pisze:Dziekuje za odpowiedz,a moze jest ktos na forum kto ma nowego kotka po fipowym przypadku i moze sie z autopsji wypowiedziec?

Ja miałam w domu 3 fipowce, które się od siebie pozarażały. Wzięłam tymczasa kilka tygodni po śmierci ostatniego, nie pamiętam ile dokładnie to było. Dom odkaziłam wcześniej Virkonem i porządnie wysprzątałam. Rzeczy typu posłanka wyrzuciłam.

_namida_

Od: Pon mar 22, 2010 16:36

Post » Nie wrz 18, 2011 21:52 Re: Kiedy nowy kot po FIP?

Bialy Mis pisze:Dziekuje za odpowiedz,a moze jest ktos na forum kto ma nowego kotka po fipowym przypadku i moze sie z autopsji wypowiedziec?

Proszę bardzo - ja się zgłaszam. Kubunio umarł na FIPa 04 stycznia. Oprócz niego były w domu dwa koty (Filuś i Oliwka). Kociarstwo do końca życia Kubusia korzystało z tych samych miseczek i kuwet. Cały czas było i jest zdrowiutkie. Pancusia adoptowaliśmy 18 stycznia (czyli 2 tygodnie po śmierci Kubusia), Bokirka przybyła do nas 07 marca. To wszystko było w 2009 roku. Po odejściu Kubusia żaden nasz kot nie zachorował na FIPa.

Sześciomiesięczna kwarantanna jest konieczna po panleukopenii, ale to zupełnie inna choroba.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Nie wrz 18, 2011 22:04 Re: Kiedy nowy kot po FIP?

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam

Bialy Mis