Czym karmić kota kastrata, FeLV po przejściach z pęcherzem?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 01, 2011 20:38 Czym karmić kota kastrata, FeLV po przejściach z pęcherzem?

Witam, mam pytanie jak w temacie .
Wiosną ubiegłego roku wykonany test , z którego wynikało , że Rudy ma FelV . Test powtórzono po czasie , wynik ponownie pozytywny.
W grudniu 2010 Rudy zachorował na pęcherz , miał kryształy, zatkał się , był cewnikowany , bardzo schudł- było naprawdę źle , ale udało się - dołożyliśmy wszelkich starań i wyszedł z tego .
W tej chwili sytuacja ustabilizowana - przytył, wygląda i czuje się dobrze , ma apetyt. Dostaje od czasu choroby Royal Urinary S/O , to już 6 miesięcy ( przez pierwsze 2 m-ce choroby miał Royal Urinary H/D) .

Pytanie - co dalej ?
Czym karmić teraz Rudego?
czy nadal Royal Urinary S/O - czy zmienić mu karmę ? jeśli tak - na jaką?
Pomoże ktoś?

daggulka

Od: Sob kwi 03, 2010 6:01

Post » Czw wrz 01, 2011 20:43 Re: Czym karmić kota kastrata, FeLV po przejściach z pęcherzem?

zrob badania moczu jak wyjda dobre zmien na zwykla karme dla kastratow z royala jak zle rozmawiaj z wetami najwyzej zostan dalej na urinary dobrze sie po niej czuje?
gerardbutler

Post » Czw wrz 01, 2011 20:46 Re: Czym karmić kota kastrata, FeLV po przejściach z pęcherzem?

gerardbutler pisze:zrob badania moczu jak wyjda dobre zmien na zwykla karme dla kastratow z royala jak zle rozmawiaj z wetami najwyzej zostan dalej na urinary dobrze sie po niej czuje?

właśnie zamierzam jutro spróbować złapać mocz do badania ... jak się uda , to zbadamy ...
dobrze się czuje po tej karmie - najbardziej mnie cieszy , że przytył i nie widać mu już żeber jak podczas choroby - strasznie wtedy schudł, bałam się że umrze .... dość długo dochodził do siebie po chorobie , ale teraz wygląda jak zdrowy szczęśliwy kotek :)

daggulka

Post » Czw wrz 01, 2011 20:51 Re: Czym karmić kota kastrata, FeLV po przejściach z pęcherzem?

To tak jak moje tymczasy.Wszystkie z FeLV.Nie chcesz się dokocić ?
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Czw wrz 01, 2011 21:07 Re: Czym karmić kota kastrata, FeLV po przejściach z pęcherzem?

ewar pisze:To tak jak moje tymczasy.Wszystkie z FeLV.Nie chcesz się dokocić ?

nie na moje słabe nerwy ... w ubiegłym roku straciliśmy kotkę - to była nasza pierwsza ukochana kota , niedługo potem wzięliśmy Rudego ... okazało się , że oba chore na FeLV - nie wiadomo które pierwsze i zaraziło...
Zołza umarła ponad rok temu wiosną, miała FeLV - bardzo cierpiała a my z nią .... :cry:
żałoba trwała bardzo długo nasza i Rudego , teraz staramy się, żeby Rudy miał szczęśliwe życie - i robimy wszystko żeby żył jak najdłużej i w dobrym zdrowiu , chuchamy na zimne .... ale sama myśl o jego chorobie i śmierci powoduje u mnie skurcz żołądka ... jesteśmy rodziną zwierzolubów , bardzo kochamy nasze zwierzaki (mamy jeszcze dwa psy)... dlatego cierpienie po stracie jest ogromne ...
może to egoizm , ale - nie chcę ... boję się brać na siebie odpowiedzialność za kolejnego chorego zwierzaka i cierpienia rodziny po stracie ...

daggulka

Post » Czw wrz 01, 2011 21:15 Re: Czym karmić kota kastrata, FeLV po przejściach z pęcherzem?

ewar.... czym karmisz swoje koty?

daggulka

Post » Czw wrz 01, 2011 21:18 Re: Czym karmić kota kastrata, FeLV po przejściach z pęcherzem?

A, macie pieski.To fajnie.Myślałam,że Rudy jest sam.Wiem o Zołzie, czytałam wątek.Przykro mi bardzo.Napiszę tak, kot szczęśliwy to kot zdrowy.Rudy będzie z Wami wiele lat!

ewar

Post » Czw wrz 01, 2011 21:29 Re: Czym karmić kota kastrata, FeLV po przejściach z pęcherzem?

ewar pisze:A, macie pieski.To fajnie.Myślałam,że Rudy jest sam.

pieski generalnie ignoruje , czasem jak go najdzie ochota na zabawę to zaczepia ...
najbardziej kocha swoją panią - czyli córę moją 11- letnią ... z Nią śpi , z Nią się mizia ... w Jej pokoju lubi przesiadywać...
uwielbiam widok , kiedy wieczorem Kasia przerzuca Rudego przez ramię , a On z wyboru bezwładnie się temu poddaje i mruczy szczęśliwy kiedy Ona niesie go do swojego łóżka ...
piękny widok .... :D
w ogóle - bardzo dobrze się ze sobą czują.... :)

ewar pisze:Wiem o Zołzie, czytałam wątek.Przykro mi bardzo.Napiszę tak, kot szczęśliwy to kot zdrowy.Rudy będzie z Wami wiele lat!

mam taką nadzieję.... :)

daggulka

Post » Czw wrz 01, 2011 21:33 Re: Czym karmić kota kastrata, FeLV po przejściach z pęcherzem?

daggulka pisze:ewar.... czym karmisz swoje koty?

Głównie surowym mięskiem, dostają też puszki.Suche zawsze w miseczce, RC, Josera,Purina.Acany np.nie tkną, więc nie daję.Marusia kocha nabiał, więc czasem jest kocie mleczko, serek bieluch, śmietanka.Żółtko jaja też (mam ekologiczne), ale nie zauważyłam,żeby przepadały za tym.Jucia je wszystko i to dużo, a chudziutka.Gucia mokrego nie tyka, a jest z kolei grubaską.
Wiesz, pogodziłam się z tym, że mam białaczkowce.Nie latam do weta, bo to stres dla nich, traktuję je normalnie, to znaczy dbam jak mogę, bawię się z nimi, głaskam i przytulam, teraz dopiero daję leki homeopatyczne na dziąsła i tyle.Nic się z nimi złego nie dzieje, nawet Julcia, o którą już się martwiłam, że nie przeżyje ma się coraz lepiej.Rudy ma świetny domek, będzie z Wami bardzo długo, nie denerwujcie się tak.Mnóstwo opiekunów nie wie nawet,że kot ma lub miał białaczkę.To nie wyrok.

ewar

Post » Czw wrz 01, 2011 21:37 Re: Czym karmić kota kastrata, FeLV po przejściach z pęcherzem?

kurcze ... dzięki za słowa otuchy .... bardzo panikuję kiedy widzę jakieś niepokojące objawy ....
a ostatnio właśnie stracił dwa ząbki na dole - mogę zapytać co dajesz im na dziąsła i gdzie można nabyć?

daggulka

Post » Czw wrz 01, 2011 21:46 Re: Czym karmić kota kastrata, FeLV po przejściach z pęcherzem?

A ma zaczerwienione? To częsty objaw przy białaczce.Trudno się leczy, właściwie to stosuje się sterydy, ale one mają wiele skutków ubocznych i na długo nie pomagają.Stosuję też srebro koloidalne, bardzo polecane na forum (warto to mieć w domu i dla siebie).Teraz polecono mi mercurius corrosivus.Kupiłam w aptece.Przy lekach homeopatycznych trzeba być jednak cierpliwym.

ewar

Post » Czw wrz 01, 2011 21:51 Re: Czym karmić kota kastrata, FeLV po przejściach z pęcherzem?

Bardzo Ci dziękuję za wypowiedzi .... jakoś mi lżej wiedząc, że są na forum ludzie którzy pomogą i doradzą w razie problemów niecodziennych - na weterynarzach zawiodłam się już tyle razy , że najpierw wolę konsultować tutaj ... żeby być pewną , że ich decyzje są właściwe :)

jeszcze raz dzięki i pozdrawiam :)

daggulka

Post » Czw wrz 01, 2011 21:58 Re: Czym karmić kota kastrata, FeLV po przejściach z pęcherzem?

Oj, nie! Trzeba leczyć u weta, na forum ewentualnie poradzić się, poprosić o sugestie.
Pozdrawiam również, mizianki dla Rudego!

ewar