Transporter dla grubaska - może ktoś zna coś porządnego ?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 17, 2011 19:36 Transporter dla grubaska - może ktoś zna coś porządnego ?

Sprawa wygląda tak: mój Pimpek waży ponad 10 kg. Wiem, że to dla niego niezdrowe i trzeba go odchudzić, dlatego ostatnio weterynarz polecił już nam odpowiednią karmę i będziemy odchudzać grubaska. Jednak jest jeszcze jeden problem - transporter (klatka do przenoszenia kotów). Otóż do niedawna Pimpuś korzystał z normalnego, sporego, i, jak nam się wydawało, bezpiecznego transportera. Niestety, ostatnio miało miejsce wydarzenie, które mogło się zakończyć tragicznie. Otóż, wracając od weterynarza - na szczęście już na klatce schodowej - transporter nagle... dosłownie rozwalił się pod ciężarem Pimpka ! Przerażony kocurek w panice natychmiast rzucił się do ucieczki na górę - poleciał na 4-te piętro, nie zauważając otwartych drzwi naszego mieszkania na 3-cim ! Ledwo udało mi się go złapać - najpierw zaczął się wspinać po rurze z ogrzewaniem centralnym na parapet okna (na szczęście zamkniętego), z którego za chwilę spadł. Następnie próbował w panice przecisnąc się między prętami poręczy - gdyby był chudszy, pewnie by mu się udało, jednak ,,utknął" ze swoim brzuszkiem. Wtedy udało mi się go schwycić i zanieść do mieszkania. Widok skądinąd był trochę śmieszny - gruby kocurek wspinający się po tej rurze zupełnie jak po drzewie, a potem między tymi prętami - ale mnie w tym momencie wcale nie było do śmiechu ! Co by się stało, gdyby transporter rozwalił się kilka minut wcześniej - na dworze ? Pimpek jest typowym kanapowcem, w ogóle nie jest przyzwyczajony do wychodzenia na dwór, więc w panice na pewno wlazłby na sam szczyt topoli albo świerku lub wpadł pod samochód ! Dlatego oczywistą sprawą jest dla nas to, że trzeba będzie zainwestować w jakiś naprawdę SOLIDNY i w 100% BEZPIECZNY transporter. Problemem nie są nawet pieniądze, w końcu na bezpiczeństwie kota nie ma co oszczędzać, chodzi tylko o to, że... Nie bardzo wiem, gdzie można taki dostać i który byłby najlepszy ! Weterynarz poleca jakieś specjalne torby na koty, podobno mają mocne zamki, ale powiedział, że nie jest pewien, czy produkują tak duże rozmiary - jednym słowem, czy mój kot-gigant by się w takiej torbie zmieścił ;) Może ktoś z Was mógłby mi podać jakieś linki do sklepów internetowych, w których można zakupić coś naprawdę w 100% bezpiecznego, żebym mogła mi9eć gwarancję, że mój kot dotrze w tym bezpiecznie do weterynarza i z powrotem ? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc...

Kamilka87

Od: Śro sie 17, 2011 19:14