...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 26, 2011 16:07 Re: CZY ETYCZNE JEST WYKUPYWANIE KOTÓW Z PSEUDOHODOWLI:zagłosuj

Dieselka pisze:
casica pisze:edit: w kwestii pseudo hodowli, kto jest większym przyczynkiem dla ich istnienia, czy:
- niewielka w skali kraju grupa osób, które wykupują od pseudo zwierzęta

znaczy wszyscy powinni wykupywać koty z pseudo?

super pomysł, jak się kociaki nie sprzedadzą to ludzie kupią dorosłe. i miotów tyyyyyyyyyyyle będzie bo i tak się sprzeda.

pseudo powinno się tępić a nie nakręcać ;/

8O
Ty w ogóle rozumiesz co piszą inni, nie, nie sądzę :roll:
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto lip 26, 2011 16:12 Re: CZY ETYCZNE JEST WYKUPYWANIE KOTÓW Z PSEUDOHODOWLI:zagłosuj

casica pisze:(...)

edit: w kwestii pseudo hodowli, kto jest większym przyczynkiem dla ich istnienia, czy:
- przeciętny Kowalski, który ogląda w gazecie, albo na allegro ogłoszenia - sprzedam tanio ślicznego kotka po rodowodowych rodzicach

no i w końcu - brak stosownych przepisów ograniczających ilość hodowli, a co za tym idzie zakaz beztroskiego rozmnażania kotów?

Przeciętny Kowalski poczuje się dowartościowany/ usprawiedliwiany, gdy dowie się, ze nie robi nic innego, czego by nie robiły "organizacje" pro-zwierzęckie :roll: Tak jak tu pisałam, może z egoizmu (bo chcę takiego i takiego kota za małą cenę :roll: ) ale przypnie Sobie order na pierś :evil: No co? Wyratował kocię z pazernych i bezdusznych rąk pseuducha :strach: A tego, ze z pobudek egoistycznych, kto by się doszukiwał, order na pierś i piersią do przodu 8)
I żeby nie było, jak ktoś walczy poza zrozumienia zwykłego "ludzia" o jakiekolwiek istnienie, jest dla mnie wzorem, co najwyżej nie pochwalam, jak ten konkretny i dlaczego kot trafił do tego domu, ale reszcie chylę czoła :ok:
Tylko nie mylmy potrzeby posiadania zwierzaka o konkretnych cechach, egoizmu posiadającego, z tym co później dla niego robił/robi.
Tyle ode mnie.
pwpw

Post » Wto lip 26, 2011 17:11 Re: CZY ETYCZNE JEST WYKUPYWANIE KOTÓW Z PSEUDOHODOWLI:zagłosuj

seidhee pisze:
casica pisze:edit: w kwestii pseudo hodowli, kto jest większym przyczynkiem dla ich istnienia, czy:
- przeciętny Kowalski, który ogląda w gazecie, albo na allegro ogłoszenia - sprzedam tanio ślicznego kotka po rodowodowych rodzicach

Tu masz rację o tyle, że osób "uświadomionych" ale wykupujących koty jest zapewne niewiele. ALE trzeba wziąć pod uwagę, że metoda "na litość" też jest całkiem powszechna u pseudo. W dyskusjach na ten temat na innych forach spotkałam się z argumentem "kupiłam moją kicię, bo taka była biedna, maleńka i chora, tak strasznie mi było jej żal" - motywacja owszem inna niż u większości klientów pseudo, ale efekt ten sam: interes się kręci.

Moim zdaniem bez stosownych ograniczeń interes ma szansę się kręcić w nieskończoność. Bo największą grupą utrzymującą "pseudo" są przeciętni ludzie. Oni nie znaja hasła r=r, bo skąd je mają znać? Chcą kota, widzą ogłoszenie, jest taniej niż w hodowli, kupują. I to na takich klientów, w większości, są nastawione pseudohodowle, to dzieki nim kręci się interesik. problem w tym, że do takich akurat ludzi trudno dotrzeć, bo jak?
Z litości to ja mam 4 koty, wcale nie z pseudohodowli :wink: Tylko piąty jest nie z litości, ale z hodowli. No i Dracul był planowany (z wpadki, bo wówczas jeszcze nie sterylizowano kotek).
I rozumiem, że można się z litości zgodzić na wykup bo kotka taka biedna.

I oczywiście, uważam, że wspieranie pseudo poprzez wykup jest złem. Ale dla tego jednego kota już złem nie jest, przeciwnie. Dlatego nie jestem w stanie grzmieć z ambony, że ktoś wykupując kota zrobił coś złego. Wszystko zależy od konkretnej sytuacji, ja nie wiem jakbym się zachowała gdyby na mojej drodze stanął pseudo i jakiś nieszczęsny kot.
Inna sprawa, że wg mnie, kot, który trafił nagle do schroniska ze szczęśliwego domu, wcale nie jest w mniejszej potrzebie niż kot w pseudo. I takich kotów mnie osobiście najbardziej żal, wypieszczonych, domowych, często starszych.
seidhee pisze:
casica pisze:no i w końcu - brak stosownych przepisów ograniczających ilość hodowli, a co za tym idzie zakaz beztroskiego rozmnażania kotów?

Bez "pracy u podstaw" czyli edukowania społeczeństwa, takie przepisy nie mają szans zaistnieć. Wcale nie dlatego, że hodowcy stanowią potężne lobby dbające o swój interes, tylko dlatego, że przeciętny człowiek reaguje oburzeniem na propozycję kastracji swojego zwierzęcia a już zwłaszcza "rasowego". Nie raz przeczytałam, że jestem rasistką i faszystką i że rasowe zwierzęta uważam za lepsze od kundelków i dachowców :roll:

I z tym się zgodzę, tylko gdzie tych ludzi chcesz edukować? Jak?
Przykład.
Nie lubię wystaw, mało mnie obchodzą, ale czasem zdarza mi się być. To też powinny być miejsca edukacji, nie są.
Bo jak mam odbierać (jako kociara) sprzedaż kociąt byle jak, byle komu, bez zadawania sobie najmniejszego trudu sprawdzenia przyszlego domu? Tak robią hodowcy, nie pseudo. Ja kociaka z piwnicy nigdy tak nie wydałam, bez wiedzy o tym gdzie i jak będzie żył. Sami więc traktują swoje kocięta jak zwykły towar. Czego ci ludzie uczą nabywców swoich cennych podobno kociąt? To chyba nie jest edukacja?

Czemu później człowieka obserwującego zjawisko ma razić pseudo?
Czemu ma się wzdragać przed kupnem kociaka skoro wiele hodowli wygląda gorzej niż pseudo hodowle, bo widać, że to bezduszne fabryki zwierząt? Czemu ma się wzdragać, skoro z wielu hodowli można kupić zwierzę chore?

Edukacja na forum jest bardzo ograniczona, w sensie możliwości dotarcia do potencjalnych klientów pseudo. Forum to naprawdę mały wycinek kociego świata. Znam wielu kociarzy, którzy nigdy nie słyszeli o forum miau. I ja bym tu pewnie nie trafiła gdyby nie poszukiwanie informacji o pnn, gdy zachorował mój kot. A koty mam od zawsze.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto lip 26, 2011 17:34 Re: CZY ETYCZNE JEST WYKUPYWANIE KOTÓW Z PSEUDOHODOWLI:zagłosuj

casica pisze: (...) Nie lubię wystaw, mało mnie obchodzą, ale czasem zdarza mi się być. To też powinny być miejsca edukacji, nie są.
Bo jak mam odbierać (jako kociara) sprzedaż kociąt byle jak, byle komu, bez zadawania sobie najmniejszego trudu sprawdzenia przyszlego domu? Tak robią hodowcy, nie pseudo. (...)

Niestety tak - na wystawach bez problemu można kupić kociaki od hodowcy. I nie są to pojedyncze przypadki :|

casica pisze: Edukacja na forum jest bardzo ograniczona, w sensie możliwości dotarcia do potencjalnych klientów pseudo. Forum to naprawdę mały wycinek kociego świata. Znam wielu kociarzy, którzy nigdy nie słyszeli o forum miau. I ja bym tu pewnie nie trafiła gdyby nie poszukiwanie informacji o pnn, gdy zachorował mój kot. A koty mam od zawsze.

A ja trafiłam rozpaczliwie szukając informacji o plazmocytarnym zapaleniu dziąseł - wcześniej też nie zaglądałam.
* Semper eadem *

ksb

Od: Wto cze 29, 2010 13:48

Post » Wto lip 26, 2011 19:41 Re: CZY ETYCZNE JEST WYKUPYWANIE KOTÓW Z PSEUDOHODOWLI:zagłosuj

casica ja doskonale rozumiem co się do mnie mówi.

i rozumiem że są sytuacje że nie można przejść obojętnie i kota się wykupi. ale na tym nie może się pomoc kończyć bo tak się tylko szkodzi. oki jeden kotek jest szczęśliwy ale przez poparcie pseudo (tzn on sprzedaje, ja kupuje - czyli dokładnie to czym on się zajmuje) eskaluje się tylko problem.

rozumiem wykupić w sytuacji dramatycznej i pociągnąć do odpowiedzialności "hodowce". nie rozumiem kupić kotka i umyć ręce.

Dieselka

Od: Sob sty 30, 2010 12:56

Post » Śro lip 27, 2011 7:54 Re: CZY ETYCZNE JEST WYKUPYWANIE KOTÓW Z PSEUDOHODOWLI:zagłosuj

casica pisze:Oni nie znaja hasła r=r, bo skąd je mają znać? Chcą kota, widzą ogłoszenie, jest taniej niż w hodowli, kupują. I to na takich klientów, w większości, są nastawione pseudohodowle, to dzieki nim kręci się interesik. problem w tym, że do takich akurat ludzi trudno dotrzeć, bo jak?

Mamy na forum wątek "edukujemy ogłoszeniodawców" ;) Możemy dotrzeć chociaż do tych, którzy szukają zwierzaka wystawiając ogłoszenia typu "kupię yorka, rodowód niepotrzebny".

Inna rzecz, że jak ktoś chce się czegokolwiek dowiedzieć o swojej wymarzonej rasie, to trafi na hasło r=r i dowie się, jak wybrać dobrą hodowlę i dlaczego to jest ważne. A jak ktoś tylko chce szybko i tanio, no to faktycznie nie mamy na niego żadnego wpływu.

casica pisze:I z tym się zgodzę, tylko gdzie tych ludzi chcesz edukować? Jak?
Przykład.
Nie lubię wystaw, mało mnie obchodzą, ale czasem zdarza mi się być. To też powinny być miejsca edukacji, nie są.

Faktycznie mogłyby być. Widzę dużą rolę organizacji kocich w tym, by być obecne na wystawach i np. rozdawać ulotki typu "nie kupuj kota w worku". Przyznaję się, że nigdy tego nie robiłam i nawet mi przez myśl nie przeszło, żeby próbować w to jakąś fundację zaangażować.

A że hodowcy bywają różni, to nie ulega wątpliwości. Dlatego przy r=r nie można pomijać kwestii wyboru dobrej hodowli.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Śro lip 27, 2011 22:47 Re: CZY ETYCZNE JEST WYKUPYWANIE KOTÓW Z PSEUDOHODOWLI:zagłosuj

Zauważyłyście co nasza ukochana opozycja zrobiła z ustawą o prawach zwierząt?

Są ludzie ,którzy wzbudzają we mnie pasję tresera: wzięłabym jakiś bat i nauczyła porządku!
Czego nigdy bym nie zrobiła zwierzęciu...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Czw lip 28, 2011 7:03 Re: CZY ETYCZNE JEST WYKUPYWANIE KOTÓW Z PSEUDOHODOWLI:zagłosuj

kotkins pisze:Zauważyłyście co nasza ukochana opozycja zrobiła z ustawą o prawach zwierząt?

Są ludzie ,którzy wzbudzają we mnie pasję tresera: wzięłabym jakiś bat i nauczyła porządku!

"Wszelka nieakceptowana i nielubiana ludzka opozycja powinna być zakazana, a ludzie o odmiennych poglądach nauczeni porządku batem" - czy tak należy rozumieć to co napisałaś?

ossett

Od: Pon lis 20, 2006 14:08

Post » Czw lip 28, 2011 7:45 Re: CZY ETYCZNE JEST WYKUPYWANIE KOTÓW Z PSEUDOHODOWLI:zagłosuj

ossett pisze:
kotkins pisze:Zauważyłyście co nasza ukochana opozycja zrobiła z ustawą o prawach zwierząt?

"Wszelka nieakceptowana i nielubiana ludzka opozycja powinna być zakazana, a ludzie o odmiennych poglądach nauczeni porządku batem" - czy tak należy rozumieć to co napisałaś?

Przepraszam, a czy ty w ogóle jarzysz, o czym kotkins pisze? :evil:
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw lip 28, 2011 10:19 Re: CZY ETYCZNE JEST WYKUPYWANIE KOTÓW Z PSEUDOHODOWLI:zagłosuj

Zofia&Sasza pisze:
ossett pisze:

Przepraszam, a czy ty w ogóle jarzysz, o czym kotkins pisze? :evil:

Nikt tak nie JARZY jak ty przecież...

ossett

Od: Pon lis 20, 2006 14:08

Post » Pt lip 29, 2011 8:23 Re: CZY ETYCZNE JEST WYKUPYWANIE KOTÓW Z PSEUDOHODOWLI:zagłosuj

ossett pisze:

Kotkins pisze,że ustawa o prawach zwierząt nie ma szans w naszym paralamnecie,senacie...bo (cyt):"ludzie są ważniejsi...".Cytat z środowego dziennika TVN, wypowiedź posła.
To całkiem nie na temat.Bo gdyby przeszła ustawa to pseudohodowcy musieli by zgłaszać działalność.Opodatkować się.Łatwiej byłoby zmusić ich do godziwych warunkaów hodowli bo jest tam zapis o "godziwych warunkach ".Zwierze nie jest rzeczą,przedmiotem w/g nowej ustawy.
Bo w/g obecnego prawa kot czy pies i maszyna do szycia to to samo.WŁASNOŚĆ.
Ale- ludzie są ważniejsi.Ci co trzymają psy przy budach na wsiach na półmetrowych łańcuchach.
Bo rolnika nie stać na pięć metrów łańcucha dla psa.
Bo nie można odebrać psa tylko dlatego ,że jest żywiony ziemniakami.
Bo pies to rzecz.
Jakbyście kopały i biły maszynę do szycia to ktoś Wam ją odbierze??

Jasne ,że nasza opozycja ma RACJĘ.Zajmijmy się rzeczami najważniejszymi.
Kto komu może dokopać.
To jest priorytet.

A naszej dyskusji na tym wątku nie byłoby z nową ustawą.
ODBIERALIBYŚMY koty i psy tym, którzy łamią prawo.
W asyście policji.
Karanoby takich ludzi.
W myśl prawa!

Więc: tak zatłukłabym.I przywiązała na półmetrowym łańcuchu.Zamknęła w pseudohodowli.Na ziemniakach.Do końca życia!!

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Wto sie 02, 2011 8:23 Re: CZY ETYCZNE JEST WYKUPYWANIE KOTÓW Z PSEUDOHODOWLI:zagłosuj

Nie rozumiem jaki sens ma w szerszej perspektywie wykupywanie kotów z pseudohodowli przez osoby ze środowisk prokocich, przy jednoczesnym edukowaniu innych, że nie wolno nakręcać tego biznesu. Zamysł jest inny - nieuświadomieni robią to bo taniej, uświadomieni żeby np. wyleczyć danego kota. Skutek - ten sam.

Rozumiem natomiast wykupywanie kotów od nieuświadomionych/nie-dbających-o-to ludzi po to, żeby nie trafiły do pseudohodowli.

Szersza perspektywa jest ważna, żeby nie rzec nieodzowna w jakimkolwiek działaniu...

_namida_

Od: Pon mar 22, 2010 16:36

[poprzednia]