Powtarzające się krztuszenia

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto cze 28, 2011 10:35 Powtarzające się krztuszenia

Hej!
W ciągu ostatnich 2 tygodni mojemu ukochanemu kocurowi (3 lata, wykastrowany, niewychodzący) zdarzyło się dwukrotnie zacząć krztusić ni z tego, ni z owego. Za każdym razem odbywało się to podczas snu - kotek spał spokojnie, po czym nagle obudził się krztusząc, trochę tak jakby próbował coś wykasłać z gardła, widać było, że bardzo się męczył, wyglądało to naprawdę dość groźnie, bałam się, że mi się udusi :/ Ostatecznie kot nie wykrztuszał nic, nagle przestawał i zasypiał sobie spokojnie znowu (ja oczywiście mogłam już o spokoju po takim stresie zapomnieć). Dwa razy pomyślałam, że to nic takiego, ale dzisiaj zdarzyło się po raz trzeci, kiedy drzemał sobie na moich kolanach, wyglądało strasznie. Poza tym żadnych dziwnych objawów nie ma - jest pogodny, przytulny, czasem złośliwy i uparty (u niego to akurat objaw zdrowia ;) ), ma apetyt, a jakże, bawi się i ogólnie wszystko inne w normie. Martwić się? Iść do weta? Zwrócić uwagę na jakieś inne objawy? Czy histeryzuję i mam dać kotu krztusić się do woli i nie być nadopiekuńcza? ;)

Aha, drugi kot leczy się akurat Unidoksem z nawrotu chlamydiozy, ale objawy ma całkowicie różne no i wcześniejsze doświadczenia pokazują, że ta chlamydioza, jakkolwiek uparta, to jednak nie jest raczej zaraźliwa, więc to chyba nie to.

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź, radę uwagę i co tylko się da :)

metonimia

Od: Sob wrz 20, 2008 10:07

Post » Wto cze 28, 2011 10:44 Re: Powtarzające się krztuszenia

Gdy mój miał takie objawy, wet stwierdził, że to "kłaczki".
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Wto cze 28, 2011 10:59 Re: Powtarzające się krztuszenia

A kiedy ostatnio odrobaczałaś?

Idź z kotem do weta, mogą to być robaki, mogą kłaki. a może coś poważniejszego - trójka kotów moich przyjaciłów właśnie się pochorowała - kaszel, katar - mimo upałów
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Wto cze 28, 2011 11:05 Re: Powtarzające się krztuszenia

Odrobaczany był na początku lutego, więc w sumie nie tak dawno. Kłaczki mogą być, chociaż dziwi mnie, że tak nagle, podczas snu zaczynałyby zalegać. No, ale faktycznie kontrola pewnie nie zawadzi (kot pewnie będzie miał inne zdanie, ale trudno ;) ), przejdziemy się.
Trzymajcie kciuki, żeby to kłaczki jednak były :)

metonimia

Od: Sob wrz 20, 2008 10:07

Post » Wto cze 28, 2011 11:10 Re: Powtarzające się krztuszenia

to może być wszystko i nic
odrobacz, odkłacz a jak się będzie powtarzac, zrób badania w kierunku astmy
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35