Pronature Holistic

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 08, 2011 23:48 Re: Pronature Holistic - Najwyższa jakość karmy , nowy lider

Loolek pisze:przesyłam skład.

SKŁADNIKI: Świeży łosoś atlantycki (19%), suszony (dehydratyzowany) kurczak(37%), ryż niełuskany (8%), kasza
jęczmienna perłowa, tłuszcz z kurczaka, mączka śledziowa (źródło DHA), mieszanka
owocowa (3% zawiera: suszone jabłka, suszone jagody, suszony ananas), suszone całe jaja, suszona pulpa
buraczana, naturalny aromat kurczaka, suszone pomidory, proszek celulozowy, otręby ryżowe, proso,
całe nasiona lnu (źródło kwasów tłuszczowych omega-3), sól, węglan wapnia, sproszkowane drożdże
(źródło mannanooligosacharydów), suszony korzeń cykorii (źródło fruktooligosacharydów), skorupka
krewetki i kraba (źródło glukozaminy), Yucca schidigera w proszku, nowozelandzkie zielone małże (źródło
glikozaminoglikanu GAG), strzykwa (źródło chondroityny), awokado, kamosa ryżowa, suszone wodorosty,
suszona lucerna, suszona japońska zielona herbata, mieszanka ziołowa (0,02% zawiera: suszony
rozmaryn, suszoną pietruszkę, suszone liście mięty, kozieradkę), suszony szpinak, suszony brokuł,
suszony kalafior.

Z mięsa widzę tylko łososia (19%) i kurczaka (niech nawet będzie, że 37%, chociaż na podlinkowanej stronie w składzie tego faktycznie nie ma) - jak w takim razie wyliczyłeś te 89% mięsa?
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Sob sty 08, 2011 23:55 Re: Pronature Holistic - Najwyższa jakość karmy , nowy lider

Mylisz się, Loolek :roll:
Zalecam wziąć do ręki aktualne opakowanie Orijena i masz wymieniony dokladny sklad (wraz z %).

Na opakowaniu Orijena, które mam przed sobą widnieje taki skład:

Mięso z kurczaka (18%), mączka z kurczaka (17%), mączka z indyka (16%), ziemniaki Russet, mięso z łososia-naturalne zródło DHA, EPA (4%), mączka ze śledzia (4%), słodkie ziemniaki, mięso sieji (3%), groszek, mięso sandacza (2%), tłuszcz z kurczaka (2%)-naturalnie konserowany wit E, wątróbka z kurczaka (2%), mączka z lososia (2%), mieso z indyka (2%), całe jaja (2%), mięso ze śledzia (1%), suszona na słoncu lucerna, olej z lososia, korzeń z cykorii, dehydratyzowane organiczne brunatnice, dynia, marchew, szpinak, zielona rzepa, jabłka, żurawina, jagody świdośliwy olcholistnej, czarna porzeczka, chlorek choliny, babka płesznik, korzeń lukrecji, dzięgiel litwor, kozieradka, kwiat nagietka, slodki koper, liscie mięty pieprzowej, kwiat rumianku, mniszek, cząber, rozmaryn, Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecium.

Dodatki (na kg): wit. A, wit. D3, wit. E, niacyna 250mg, proteinian cynku 250mg, tiamina 65mg, wit. B2 50mg, wit B5 40mg, proteinian żelaza 40mg, wit. B6 26mg, proteinian magnezu 14mg, proteinian miedzi 13mg, kwas foliowy 3mg, biotyna 1mg, wit. B12 0,5mg, selen 0,5mg.
Konserwanty: naturalnie konserwowane wit. E i wyciągiem z rozmarynu.

Analiza:
Białko: 42%
Tluszcz: 20%
Wilgotnosc: 10%
Popiół: 7,5%
Wlokno: 2,5%
Wapń: 1,5%
Fosfor: 1,2%
Omega6: 3,5%
Omega3: 1,2%
DHA: 0,7%
EPA: 0,4%
Węglowodany: 18%
Tauryna: 0,5%
Magnez: 0.09%
pH: 5,0

Wartość kaloryczna: ME=4250 kcal/kg. 40% energii pochodzi z białka, 15% z owoców i warzyw, 45% z tłuszczu.

Taki widnieje skład na 7,5kg opakowaniu, ktore mam obecnie przed oczami (kupilam je jakis czas temu). Jesli mi nie wierzysz, to moge zrobic zdjecie i pokazac.
Jednak z tego co pamietam, to kiedys skład Orijena nieco się różnił... nie wiem, dlaczego teraz w skladzie brakuje m.in. glukozaminy i chondroityny? Trochę mi się to nie podoba. Ale mimo wszystko uwazam, ze Orijen (oraz Acana-ta bez zbóż) są obecnie najlepszymi karmami na polskim rynku - o ile skład rzeczywiście tak wygląda, jak podaje producent :roll:

Skład karmy ProNature Holistic (bez zbóż - wedlug mnie, tylko ta wersja jest godna uwagi) podaję poniżej. Ale nie podoba mi się w skladzie np.: "naturalny aromat kurczaka" albo "proszek celulozowy" (co to wlasciwie jest i w jakim celu użyto w karmie? :?), "pulba buraczana" też niepotrzebna. Po co "sól"? Poza tym, według składu, zawartość mięsa w ProNature jest nieporównywalnie mniejsza niż w Orijenie - a prawie o polowę droższa 8O Nie jest warta tej ceny.
Czasem kupuję to najmniejsze opakowanie i mieszam z Orijenem, ale nie zdecydowalabym się karmić kota wylącznie ProNature.

Sklad skopiowany z oficjalnej strony dystrybutora, którą podałeś. Nie mam już opakowania, ale zawsze czytam składy na opakowaniach. Mialam małe paczuszki kaczki w pomarańczach oraz kurczaka ze słodkimi ziemniakami i z tego co pamietam, to zarówno głównego składnika (1-sza pozycja) jak i suszonego kurczaka (2-ga pozycja) było 19%. Reszta składników mięsnych/zwierzęcych nie byla podana w procentach... więc możemy tylko gdybać, ile całościowo miesa zawiera ProNature.

SKŁADNIKI ProNature Holistic (kaczka w pomarańczach):
Świeża kaczka (19%), suszony (dehydratyzowany) kurczak, suszone ziemniaki, mączka
śledziowa (źródło DHA), mączka ze śledzia atlantyckiego Brevoortia, tłuszcz z kurczaka, pulpa
pomarańczowa (7%), słodkie ziemniaki, suszone pomidory, suszona pulpa buraczana, mieszanka
owocowa (3% zawiera suszone jabłka, suszone jagody, suszony ananas), naturalny aromat kurczaka,
suszone całe jaja, proszek celulozowy, całe nasiona lnu (źródło kwasów tłuszczowych omega-3), sól,
węglan wapnia, sproszkowane drożdże (źródło mannanooligosacharydów), suszony korzeń cykorii
(źródło fruktooligosacharydów), skorupka krewetki i kraba (źródło glukozaminy), Yucca schidigera w
proszku, nowozelandzkie zielone małże (źródło glikozaminoglikanu GAG), strzykwa (źródło chondroityny),
kamosa ryżowa, rumianek, nasienie anyżu, suszone wodorosty, suszona lucerna, suszona japońska
zielona herbata, mieszanka ziołowa (0,02% zawiera: suszony rozmaryn, suszoną pietruszkę, suszone liście
mięty, szafran), aloes zwyczajny, suszony szpinak, suszony brokuł, suszony kalafior.
Z ekstraktami z tokoferoli pochodzenia naturalnego (witaminą E) jako przeciwutleniaczami.

ANALIZA: białko 33,6%, tłuszcze i oleje 20,5% błonnik 3,6%, popiół 8,8%, miedź (w formie
siarczanu miedzi) 25 mg/kg, wapń 1,3%, fosfor 0,8%, magnez 900 mg/kg, tauryna 0,2%.
WITAMINIY: witamina A 31 400 IU/kg, witamina D3 3 000 IU/kg, witamina E 130 mg/kg.

Białka 33% minimum
Tłuszcze 20% minimum
Woda 10% maximum
Włókna 4% maximum
Popiół 8.5% maximum
Wapń 1.3% minimum
Fosfor 0.8% minimum
Potas 0.65% minimum
Sód 0.3% minimum
Magnez 0.1% maximum
Tauryna 0.25% minimum
Witamina A 30,000 IU/kg minimum
Witamina D3 3,000 IU/kg minimum
Witamina E 140 IU/kg minimum

EDIT: Wiecie, co mnie zastanawia? Teraz tak sobie przypomniałam... Jak wejdziecie na oficjalną stronę Orijena, to skład się różni od tego dostepnego w polsce. Rożnicę widać już na pierwszy rzut oka... wystarczy spojrzeć na opakowanie 8O Sami zobaczcie:
http://www.orijen.ca/orijen/products/ca ... ients.aspx

Kate23

Od: Sob wrz 13, 2003 15:05

Post » Nie sty 09, 2011 0:38 Re: Pronature Holistic - Najwyższa jakość karmy , nowy lider

Ja też nie rozumiem o co chodzi, bo sprzedawcy opowiadają o niej bógwieco, a ja nigdzie nie moge się doszukać potwierdzenia tych słów ( a konkretnie %mięsa :wink: ).
Osobiście karmię jedną z moich kocic holistikiem, bo tylko na tej karmie jej kupy maja "trwały" kształt. Jest ok i nie marudzę, ale chętnie się dowiem gdzie "piszą" o tych 60-70-czy 90% rzeczonego mięsa.
Obrazek Obrazek
PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKICH ZNAKOW.

Rakea

Od: Śro lis 14, 2007 23:56

Post » Nie sty 09, 2011 0:51 Re: Pronature Holistic - Najwyższa jakość karmy , nowy lider

dajcie spokój, przecież to chwyt reklamowy w myśl zasady marketingu "nie ważne jak mówią ważne żeby mówili a informacja o nowym produkcie dostanie się do klienta"
PETYCJE PRZECIWKO ZABIJANIU ZWIERZĄT W CHINACH viewtopic.php?f=8&t=148029
zapraszamy na nasz koci wątek viewtopic.php?f=1&t=118175
ObrazekObrazek
www.pustamiska.pl www.karmimypsiaki.pl/pomagaj-codziennie

andrzej780

Od: Pon wrz 20, 2010 2:25

Post » Nie sty 09, 2011 1:01 Re: Pronature Holistic

Ano :?
Pozwoliłam sobie zmodyfikować tytuł wątku, bo pisanie o najwyższej jakości karmy i nowym liderze to jednak przesada...
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Czw sty 20, 2011 10:06 Re: Pronature Holistic

Ja karmie swoje koty Pronature Holistic już kilka miesięcy, dziwi mnie to ze w naszym kraju nadal nie docenia się karm organicznych. Za granica gdzie świadomość ludzi na temat żywienia jest wyższa ten sektor rozwija się znacznie szybciej. Dla mnie to ze to są składniki organiczne najwyżej jakości ma ogromne znaczenie. Dlatego pytam gdzie jest przesada pisanie o najwyższej jakości karmy? To może mięso z hodowli przemysłowej ma lepsza jakość? Ja bardzo ufam w żywieniu naturalnemu bo mi samej żywność organiczna dla ludzi przynosi wiele korzyści zdrowotnych, dobrze ze znalazłam jej koci odpowiednik i mogę ja podawać moim futrom
Obrazek

Największe zło to tolerować krzywdę.
— Platon

Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. - Emile Zola

lawinka

Od: Nie mar 16, 2008 15:42

Post » Wto sty 25, 2011 9:44 Re: Pronature Holistic - Najwyższa jakość karmy , nowy lider

Wszystko jest znakomite jesli chce sie coś na silę udowodnić - to można to próbowac robić po węgiersku....

Satyr77 pisze:Polecam zaznajomienie się z opakowaniami tam skład jest podany, co prawda nie po polsku, ale jest. I tak Acana Pacifica zawiera 40% ODWODNIONEGO ŁOSOSIA. Jeżeli masz jakieś wątpliwości proszę bardzo scan z opakowania.
Obrazek

Sprawdziłem sobie podany skład Acany na stronach i przy okazji gdy byłem w sklepie - też nie jest węgierski - zmartwię Cie - jest on inny 8O
Ostatnio edytowano Śro sty 26, 2011 0:36 przez Loolek, łącznie edytowano 1 raz
koty? to przyjemność ...

Loolek

Od: Pt lut 19, 2010 14:00

Post » Wto sty 25, 2011 9:49 Re: Pronature Holistic - Najwyższa jakość karmy , nowy lider

[quote="Kate23"]

EDIT: Wiecie, co mnie zastanawia? Teraz tak sobie przypomniałam... Jak wejdziecie na oficjalną stronę Orijena, to skład się różni od tego dostepnego w polsce. Rożnicę widać już na pierwszy rzut oka... wystarczy spojrzeć na opakowanie 8O Sami zobaczcie:
http://www.orijen.ca/orijen/products/ca ... ients.aspx[/quote]

powyżej post Kate23 - polecam strony producentów karm żeby miec na 100% pewność czy ktoś nam nie podsuwa jakichś spreparowanych informacji

np. to co widać wczesniej
koty? to przyjemność ...

Loolek

Od: Pt lut 19, 2010 14:00

Post » Nie maja 29, 2011 13:02 Re: Pronature Holistic

Ja juz karmie koty Pronature Holistic od dłuższego czasu i koty wygladaja oraz czuja sie swietnie co mnie bardzo cieszy :)
Obrazek

— Platon

Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. - Emile Zola

lawinka

Post » Nie maja 29, 2011 13:07 Re: Pronature Holistic

Kiedy karmiłam koty Orijenem, trzy miały wysokie PH moczu, ogólnie badanie moczu odbiegające od normy. Mam koty niewychodzące, mało ruchliwe, może zbyt dużo białka było dla nich w tej karmie.
viewtopic.php?f=1&t=83262&start=375
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Pon cze 13, 2011 9:28 Re: Pronature Holistic

To bardzo prawdopodobne że to przez zbyt duza ilosc bialka, ja dlatego nie szukam karm z najwieksza iloscia bialka tylko takiej ktora jest odpowiednio zbilansowana a taka wlasnie jest Pronature Holistic.
Obrazek

— Platon

lawinka

[poprzednia]