Sędziwa kotka ma słaby apetyt

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 24, 2011 13:51 Sędziwa kotka ma słaby apetyt

Witam.
Mam 15-letnią kotkę, która od dłuższego czasu mało je i chudnie. Z reguły kupowało jej się suchą karmę albo dawało się coś z domowego jedzenia, jednak w związku z tym, że jadła coraz mniej, zaczęliśmy jej kupować karmę w puszce (wcześniej też ją miała, ale zdecydowanie rzadziej), bo pomyśleliśmy, że być może to problem z zębami. Przez pierwszy dzień jadła normalnie, a dalej już tak samo jak z poprzednim jedzeniem.
Dodam, że nie jest osowiała, chodzi i "marudzi" na wszystkich domowników jak zawsze, biegać nie biega, ale to zrozumiałe ze względu na jej wiek, jednak truchcikiem czasami przeleci przedpokój, odchody są normalne, wymiotuje rzadko (raz na 2-3 miesiące). Innymi słowy nie licząc słabego apetytu, zachowuje się jak zwykle. Jedyne, co wydaje się nieco dziwne, to to, że potrafi prosić o jedzenie, którego koty nie jedzą, np. widzi, że jem banana, to miauczy, jakby chciała, żebym jej dała kawałek (oczywiście nie je). Jakiś czas temu przyłapałam ją na jedzeniu kakaowych ciastek tureckich. Nie wiem, straciła węch i przez to apetyt czy jak?
Jeśli temat w złym dziale/jest podobny (nie zauważyłam), to poprosiłabym o przeniesienie/połączenie.

coellus

Od: Wto maja 24, 2011 13:42

Post » Wto maja 24, 2011 14:00 Re: Sędziwa kotka ma słaby apetyt

na wszelki wypadek sprawdzcie stan zebow u dobrego weta
i zrobcie badanie krwi - zeby wykluczyc zmiany chorobowe
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Wto maja 24, 2011 14:03 Re: Sędziwa kotka ma słaby apetyt

Nie jest aż taka sędziwa, to po pierwsze.
Po drugie, starsze zwierzęta - podobnie jak ludzie - czasem miewają gorszy apetyt i chudną.
Po trzecie - i najważniejsze - żeby stwierdzić o co chodzi, należy wybrać się z kotką do weterynarza i porządnie przebadać. W szczególności pobrać krew, zbadać parametry nerkowe i wątrobowe, sprawdzić zęby (czasem można coś samemu przeoczyć), osluchać, itp. Zresztą, kota w tym wieku i tak powinno się profilaktycznie badać przynajmniej raz do roku.
Po czwarte - być może należy zapewnić jej specjalistyczną karmę dla seniorów lub - w razie stwierdzenia jakiegoś schorzenia - dietetyczną, dostosowaną dla zwierząt z daną chorobą. Lub zmienić dietę na latwiej przyswajalną i zastosować dodatkowo jakieś suplementy. Ale o tym powinien zdecydować po badaniach weterynarz.
Ostatnio edytowano Wto maja 24, 2011 14:06 przez felin, łącznie edytowano 1 raz

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Wto maja 24, 2011 14:05 Re: Sędziwa kotka ma słaby apetyt

W tym wieku mają prawo gorzej pracować nerki, wątroba, zęby mogą być w złym stanie... Trzeba zrobić badanie krwi(morfologia i biochemia- na nerki i wątrobę).
Jaką karmę jej dajecie? Tzn, jakiej firmy ta sucha i mokrą?

a 15 lat to nie tak dużo, moja 18letnia kotka biega z zabawką w mordce i wcale nie narzeka,że jest stara 8)
Obrazek http://www.facebook.com/TOP.INNI?ref=pb
milczenie jest srebrem, a mruczenie - złotem...

Szenila

Od: Pt gru 03, 2010 18:24

Post » Wto maja 24, 2011 14:17 Re: Sędziwa kotka ma słaby apetyt

Karma - Whiskas, obydwie. Aczkolwiek dla zwykłych kotów.
U weterynarza była rok temu, w czerwcu, zdrowa.
No nic, chyba czeka nas weterynarz i zmiana diety (jeśli takową lekarz zaleci).
Dziękuję za odpowiedzi.

coellus

Post » Wto maja 24, 2011 14:20 Re: Sędziwa kotka ma słaby apetyt

Whiskas to akurat świństwo. Radzę rzucić okiem do wątku o karmach. Może na starość przydaloby jej się coś lepszego niż 4% mięsa z konserwantami i barwnikami spożywczymi udającymi groszek i marchewkę. Nawiasem mówiąc, sam Whiskas może powodować różne choroby.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Wto maja 24, 2011 14:23 Re: Sędziwa kotka ma słaby apetyt

No to gratuluje, że na whiskasie kotka dożyła AŻ tylu lat. Znaczy twarda jest, czyli z ewentualnej choroby też się wygrzebie, skora whiskas przeżyła :roll:
Obrazek http://www.facebook.com/TOP.INNI?ref=pb
milczenie jest srebrem, a mruczenie - złotem...

Szenila

Od: Pt gru 03, 2010 18:24

Post » Wto maja 24, 2011 14:29 Re: Sędziwa kotka ma słaby apetyt

No no tyle lat na whiskasie 8O Tylko pogratulować.
Myślę,ze Twoja Kota chętnie kupowałaby mięsko :) a nie whiskasa ;)
Polecam Ci ten wątek, świetna lektura nt. zdrowego karmienia.
viewtopic.php?f=10&t=117399

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Wto maja 24, 2011 14:58 Re: Sędziwa kotka ma słaby apetyt

coellus pisze:. Jakiś czas temu przyłapałam ją na jedzeniu kakaowych ciastek tureckich. Nie wiem, straciła węch i przez to apetyt czy jak?

Rozumiem ze zdajesz sobie sprawę ze taka np. czekolada jest szkodliwa dla kota.Zarówno czekolada jak i te ciasteczka zawierają jedną wspólną substancję kakao.W nim natomiast znajduje się teobromina która jest trująca nie tylko dla kotów ale także innych zwierząt.
" ... wolę zwierzęta bez duszy niż katoli bez serca "

Małgocha Pe

Od: Wto paź 30, 2007 15:30

Post » Wto maja 24, 2011 15:03 Re: Sędziwa kotka ma słaby apetyt

Małgocha Pe pisze:
coellus pisze:. Jakiś czas temu przyłapałam ją na jedzeniu kakaowych ciastek tureckich. Nie wiem, straciła węch i przez to apetyt czy jak?

Rozumiem ze zdajesz sobie sprawę ze taka np. czekolada jest szkodliwa dla kota.Zarówno czekolada jak i te ciasteczka zawierają jedną wspólną substancję kakao.W nim natomiast znajduje się teobromina która jest trująca nie tylko dla kotów ale także innych zwierząt.

Nie, nie zdaję sobie sprawy, bo koty ogólnie czekolady nie jedzą, a wtedy to tak jak mówię - zastałam ją na stole już jedzącą. Jedyne, co mogłam zrobić, to ją przegonić, co też zrobiłam. Niemniej zdziwiłam się, że sama zaczęła je jeść, bo koty na widok czekolady czy innych słodyczy same kręcą nosem i odchodzą. Dlatego pomyślałam, że może ma coś z węchem, skoro je czekoladopodobne wytwory lub prosi o owoce. Na szczęście po tych ciastkach nic jej nie było.
Za temat z karmami dziękuję, już przebrnęłam przez ileś akapitów. Nie wiedziałam, że Whiskas jest taki zły 8O

coellus

Post » Wto maja 24, 2011 15:52 Re: Sędziwa kotka ma słaby apetyt

Z Whiskasem jest tak jak z kupnymi pulpetami.Gdy sama sobie zrobisz czujesz mięso.Gdy kupisz gotowe czujesz smak mięsa :wink:
" ... wolę zwierzęta bez duszy niż katoli bez serca "

Małgocha Pe

Od: Wto paź 30, 2007 15:30