Czy można mrozić mokrą karmę?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto maja 17, 2011 16:18 Czy można mrozić mokrą karmę?

Jest taka sprawa. Moja Emma jest na diecie eliminacyjnej, je suchą karmę Trovet ryż&królik i super ją toleruje.
Nie możemy na razie wprowadzać żadnych innych źródeł białka. Nie znalazłam niestety mokrej karmy, która zawierałaby tylko królika jako białko.
A ona ma 13 lat i swoje nawyki ;) Wyłącznie sucha karma jej nie satysfakcjonuje, jest przyzwyczajona, że wieczorem dostaje chociaż łyżeczkę mokrego.
Okazało się, że Trovet robi mokrą karmę dla psów, zawierającą wyłącznie królika i ryż, nic poza tym. Pani wet orzekła więc, że dodatkowo można jej to podawać jako przysmak. Tylko, że to jest w puszkach 400 g - dla Emmy to lekko licząc na 8 porcji.

Czy ktoś kiedyś mroził mokrą karmę? Na zagranicznych stronach wyczytałam, że można, np. na wikihow piszą tak:
Aby zapobiec marnowaniu puszkach kotów, zamrażaj ją. Otwórz puszkę karmy dla kotów i umieść żywność w plastikowym worku na talerzu. Pokroić na kawałki żywność w puszkach i zamrozić.

Ale czy ktoś faktycznie próbował?
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Wto maja 17, 2011 16:21 Re: Czy można mrozić mokrą karmę?

A Mela i Mania nie mogą tego jeść?
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto maja 17, 2011 16:22 Re: Czy można mrozić mokrą karmę?

Mogą w sumie. Suchy Trovet jedzą.

:ryk:

Yyyy, no nie pomyślałam :mrgreen: Dzięki, ewar ;)
Obrazek

Conchita

Post » Wto maja 17, 2011 20:16 Re: Czy można mrozić mokrą karmę?

ja mroze i nie ma problemow :wink:
kupuje zwykle wieksze opakowania (kolo 400g) bo tak bardziej ekonomicznie wychodzi, ale Telma z Muczacza na raz to max 85g razem zjedza :roll:
wiec reszte dziele, siup w woreczki foliowe i do zamrazarki :wink: 8)

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Wto maja 17, 2011 20:38 Re: Czy można mrozić mokrą karmę?

Dziękuję ci bardzo :)
Dzisiaj dałam wszystkim trzem tego królika i jadły, aż im się uszy trzęsły. Ale w sumie co mam młodziaki ograniczać jedną karmą (drogą w dodatku jak jasny gwint :twisted: :twisted: :twisted: )
Obrazek

Conchita

Post » Wto maja 17, 2011 20:54 Re: Czy można mrozić mokrą karmę?

Ja też czasami mrożę, zwłaszcza latem :) Ale później bywają problemy ze schodzeniem karmy, bo niektóre marudy wybrzydzają, nie wiem, dlaczego. Zapach teoretycznie ten sam... Może za słabo/za mocno podgrzewam? W każdym razie wolę podawać "świeżą" puszkę. Lepiej mrozi się karmy z sosem niż z galaretką, dobrze sprawdzała się też na przykład Bozita w kartoniku.

liszyca

Od: Pon maja 16, 2011 15:10

Post » Śro maja 18, 2011 6:51 Re: Czy można mrozić mokrą karmę?

Mokra karma dla kota, zawierająca wyłącznie jagnięcinę/wołowinę/kurczaka/królika, bywa dostępna tu: http://animalcare.pl/index.php Szukaj pod nazwą "Power of Nature". To karma mokra bardzo dobrej jakości, polecana jako jedna z niewielu mokrych karm na Chatulu (patrz też wątek BARFowy).

Tutaj: http://allekarma.pl/cat.html - masz więcej informacji na temat tej karmy. Skład jest dokładnie taki, jak podany. Jak królik - to królik, bez innych dodatków mięsnych.
Obrazek

marta79

Od: Czw sty 17, 2008 12:27

Post » Śro maja 18, 2011 12:50 Re: Czy można mrozić mokrą karmę?

Marto, dzięki :1luvu:
Obrazek

Conchita