Problemu z kupką

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob maja 14, 2011 12:50 Problemu z kupką

Od wczoraj mam w domu trzy czterotygodniowe kociaki. Ogólnie są zdrowe, na szczęście nic im nie dolega. Muszą być jeszcze karmione przeze mnie, dostają mleko w proszku dla dzieci, ale w poniedziałek jadę kupić specjalne mleko dla kotów, weterynarz powiedział mi, że skoro kotki same zaczynają jeść to mogę i dać odrobinkę kociej karmy, oczywiście junior. I mój problem polega na tym, że kotki od wczoraj nie zrobiły kupki, brzuszki masuję po każdym posiłku, ale robią tylko siusiu i boję się, że może coś im jest albo to ja coś źle robię, pierwszy raz mam w domu takie małe koty. Czy może to być spowodowane tym, że piją więcej mleka niż jedzą karmy? Bardzo proszę o jakąś szybką i sensowną odpowiedź. Z góry dziękuję ;]

Borutka

Od: Wto mar 08, 2011 16:37

Post » Sob maja 14, 2011 21:53 Re: Problemu z kupką

mi weterynarz zalecił wpuszczać po 3 krople parafiny do pyszczka albo w tyłek i masować, powiedział też że jeśli mleko jest za gęste to też mogą kupy nie robić no i że jak brzuszek miękki to żeby się nie martwić i do trzech dni można poczekać, a jak masujesz? zwilżonym lekko ciepłym wacikiem?
ObrazekObrazek
Obrazek Obrazek

wrozka

Od: Nie lip 25, 2010 15:59

Post » Sob maja 14, 2011 22:13 Re: Problemu z kupką

Podnoszę, bo wątek spada! Nie umiem nic doradzić :?
Może ktoś się jeszcze wypowie w tej sprawie?

A z ciekłą parafiną podawaną dopyszcznie to jest podobno takie ryzyko, że kot może się nią łatwo zachłysnąć i nieszczęście gotowe. Moja dorosła kota miewa problemy z qpalami, ale nigdy nie odważyłam się wkroplić jej parafiny do pysia, tylko mieszam ją z mokrą karmą... I to rzadko. Za często ponoć nie można parafiny stosować...

mavi

Od: Czw sie 26, 2010 18:45

Post » Sob maja 14, 2011 22:38 Re: Problemu z kupką

Nie można, bo upośledza wchlanianie jelitowe. Może tak glut z siemienia?

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Nie maja 15, 2011 18:25 Re: Problemu z kupką

mi kilku wetów mówiło że można podawać ale nie w dużych ilościach i po malutku i że kicia musi być na siedząco, więc chyba jednak tą parafine można podawać (wet zaufany i z doświadczeniem), jak byłam u weta to mi pokazał w jaki sposób podawać i mówił że ryzyka nie ma, ale co wet to opinia, chociaż mi powiedziało tak kilku... ale może są jakieś lepsze sposoby i ja się nie znam... :oops:

ps. i jak masujesz to masuj dupkę nie tylko brzusio :wink: a jak boisz się podać parafinę doustnie to mi jeszcze mówił że [parafina w strzykawkę i leciutko w dupkę włożyć i troszke wpuścić...
ObrazekObrazek
Obrazek Obrazek

wrozka

Od: Nie lip 25, 2010 15:59

Post » Nie maja 15, 2011 18:46 Re: Problemu z kupką

Borutka pisze:Od wczoraj mam w domu trzy czterotygodniowe kociaki.

Dlaczego takie maleństwa są bez mamy?

EwaG

Od: Sob gru 26, 2009 18:15

Post » Pon maja 16, 2011 5:46 Re: Problemu z kupką

EwaG pisze:
Borutka pisze:Od wczoraj mam w domu trzy czterotygodniowe kociaki.

Dlaczego takie maleństwa są bez mamy?

pytasz się tak,jakbyś nie znała ludzi :kotek:
jak miałam trzynaście lat,znalazłam w śmietniku siatkę ze szmatami,butelką po kubusiu z naciągniętym palcem z gumowej rękawiczki i 5tyg kotka.widać miał sam się z tej butelki pożywić i jak stanie na nogi wyjść z reklamówki i sobie radzić :kotek:
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17