ZMNIEJSZENIE APETYTU

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 05, 2011 21:14 ZMNIEJSZENIE APETYTU

Witam,
jesteśmy tutaj z Iskierką pierwszy raz :)
Mamy małe zmartwienie, tzn. JA mam bo moje Futerko wydaje się być niezainteresowane tematem :) Ale do rzeczy... Iskier ma prawie rok, jest kotką o bardzo drobnej posturze, gdyż nie była kociakiem karmionym przez matkę. Mniej więcej kiedy osiągneła 10 miesięcy jej waga wzrosła do 2,75kg i stanęła w miejscu. Przy jej posturce wydawałoby się że jest to waga jak najbardziej na miejscu, ale mnie wydaje się że to i tak za mało :( Moje kocię do tej pory jadło najlepsze karmy, suche i mokre, najbardziej lubi royal canin<najpierw baby cat a teraz kitten>przez 2 miesiące dawałam jej również RC CALM-> bo mieliśmy małe problemy z jej strachliwością :) A co do mokrego to do 10 miesiąca zajadała się saszetkami Whiskas Junior, później przeszła na tuńczyka i na kurczaka firmy Schessir, od niedawna mała wogóle nie chce jeść mięska :/ Jakoś mniej też je suchego, ale bawi się bardzo chetnie, nie przesypia calych dni, nie widać żadnych objawów choroby... No i na koniec dodam,że z 2,75kg zeszło jej na 2,6kg. Może jestem przewrażliwiona ale niepokoi mnie to :( Znacie jakieś sposoby na poprawę apetytu??? Czekamy niecierpliwie na Wasze odpowiedzi- znaczy JA czekam ;P
Odrobaczaliśmy miesiąc temu. Dostaje odkłaczacze.

JOKOONA

Od: Wto kwi 05, 2011 20:55

Post » Wto kwi 05, 2011 21:28 Re: ZMNIEJSZENIE APETYTU

Po pierwsze, poczytaj o dobrych karmach.
Po drugie, mam kota w tym samym wieku, a drugiego dwa miesiące młodszego (to dziewczynki). I obie miały fazę żarcie na potęgę i bardzo szybkiego wzrostu. Teraz jedzą mniej.
Co do wagi, sprawa jest indywidualna. Melisa jak do nas trafiła, ważyła chyba 1,7 kg. Teraz waży w wieku 10 miesięcy 2,3-2,6 kg, zależy od dnia i naszej wagi. Nie wyglada na drobna.
Mania z 1,5 kg skokowo utyla do 2 kg i tez stanęła.tyle, se ona jest mała.

Jedzą rano serek Bieluch, w dzień maja dostępna Acane, wieczorem dostają po pól saszetki/ puszki. Czasem surowe mięsko, czasem gotowane.

Maja swoje ulubione smaki puszek, maja takie, których nie tkna.
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Wto kwi 05, 2011 22:10 Re: ZMNIEJSZENIE APETYTU

A zmieniała już ząbki z mlecznych na stałe?
Moja kocica jedna właśnie przy zmianie zębów miała zmniejszony apetyt.
Możesz też sprawdzić w pyszczku czy nie ma zaczerwienionych dziąseł, czy ma ząbki mleczne/stałe/podwójne.
ObrazekObrazek

naline

Od: Pt lip 02, 2010 8:45

Post » Wto kwi 05, 2011 22:36 Re: ZMNIEJSZENIE APETYTU

Czy kotka jest wysterylizowana ? Może panienka dojrzała i nie w głowie jej jedzenie :wink: Moja Zuzia ważyła 2,7 i przy reszcie moich kotów była jak pchełka. Po sterylce wszystko się zmieniło. Przestała kaprysić z jedzonkiem, przytyła troszeczkę i jest ok.

Barbara Horz

Od: Wto sty 02, 2007 12:39

Post » Śro kwi 06, 2011 16:59 Re: ZMNIEJSZENIE APETYTU

dzięki za podpowiedzi:) o dobrych karmach to już się naczytałam tyle że glowa mala ;) Iskier już od dawna ma stałe uzębienie więc to raczej nie o to chodzi... a co do sterylizacji, to jeszcze jej nie wykonywaliśmy bo lekarz polecił najpierw poczekać i zaobserwować czy będzie nam sprawiała "kłopoty". Jeżeli jeszcze będziecie mieć jakieś pomysły to zapraszam:) A co do surowego mięska, śmietanki, białego serka, jajka czy innych ludzkich przysmaków to moja Maleńka gardzi, wstrząsa łapką i odchodzi :)

JOKOONA

Post » Śro kwi 06, 2011 17:11 Re: ZMNIEJSZENIE APETYTU

Na czym te kłopoty miałyby polegać???

Ja kilkanaście lat temu, jak nie było tyle wiedzy w necie, to faktycznie miałam kłopoty z moją Emmą. Tak często rujkowała, że prawie się zagłodziła (traciła wtedy apetyt).
W końcu znalazł się kolejny wet, który podpowiedział jedyne słuszne rozwiązanie, czyli sterylkę.

Moje obie młode są już po i są zadowolone z życia ;)
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Śro kwi 06, 2011 19:54 Re: ZMNIEJSZENIE APETYTU

Jokoona, wet zachował się nieodpowiedzialnie (a jeżeli tylko odpowiednio do swojej wiedzy, to zmieńcie weta).
Sterylizacja zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów sutka i, z przyczyn logicznych, chorób związanych z ukł. rozrodczym. Kotki są szczególnymi zwierzami, bo potrafią się strasznie hormonalnie "naładować" co nie pozostaje bez skutków, w tym wypadku szkodliwych.
Jeżeli kotka nie ma być przeznaczona do rozrodu, najlepszym wyjściem jest sterylizacja.

pozdrawiam i powodzenia w podejmowaniu decyzji

Sheyren

Od: Śro cze 03, 2009 22:30

Post » Śro kwi 06, 2011 21:10 Re: ZMNIEJSZENIE APETYTU

lekarz polecił najpierw poczekać i zaobserwować czy będzie nam sprawiała "kłopoty"

kotka ma zapewne tzw. ciche rujki i dlatego mniej je
czy wet miał na myśli ciążę i kociaki? rozumiem że to wet wiejski od krów i koni?
AnielkaG

Post » Czw kwi 07, 2011 14:08 Re: ZMNIEJSZENIE APETYTU

AnielkaG pisze:
lekarz polecił najpierw poczekać i zaobserwować czy będzie nam sprawiała "kłopoty"

kotka ma zapewne tzw. ciche rujki i dlatego mniej je
czy wet miał na myśli ciążę i kociaki? rozumiem że to wet wiejski od krów i koni?

he he he, nie to pełno miastowy weterynarz:P Pani chyba poprostu chciała pozostawić nam droge do wyboru, żeby nie narzucać swojego zdania- czasem się trafia ktoś taki ;) Jakbyś mpgła Anielko coś więcej napisać mi o tych cichych rujkach to byłabym wdzięczna, bo wydaje się że Twoja teoria jest najbliższa temu, by rozwiązać nasz "problemik" ;) :kotek:

JOKOONA

Post » Czw kwi 07, 2011 16:53 Re: ZMNIEJSZENIE APETYTU

młode kotki mają zazwyczaj kilka pierwszych rujek prawie niezauważalnych dla właściciela, tzn. mniej jedzą i są milsze, ale nie miauczą przeraźliwie ani się nie tarzają, trzy z moich tymczasek tak miały , a dwie z kolei darły się już od pierwszego razu

dlatego często się zdarza że kotka wychodząca zachodzi w ciążę, bo właściciel czekał na pierwszą rujkę i jej nie zauważył
AnielkaG