moje zdanie a co wy o tym sadzicie?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 02, 2011 3:00 Re: moje zdanie a co wy o tym sadzicie?

Axa76 pisze: A pytania nieco głupie, ale to już moje zdanie.

Pytanie wcale nie jest głupie. Jest charakterystyczne dla ludzi nie mających większego pojęcia o psychice zwierząt i traktujących je przedmiotowo. Tacy ludzie wyobrażają sobie, że pies w domu powinien sam z siebie wiedzieć, jak należy się zachowywać - z wdzięczności, że ma dach nad głową i pełną miskę. Mają wymagania, a jeżeli pies ich nie spełnia, jest bity, wyrzucany z domu lub nawet zabijany. W dzieciństwie bardzo przeżyłam, że sąsiad powiesił psa w piwnicy, a potem wyrzucił zwłoki na śmietnik. Dlaczego to zrobił? Bo wypuścił psa na klatkę schodową. Na dole były drzwi, z reguły zamknięte. Pies nie mógł wyjść na dwór i załatwił się na schodach. Sąsiedzi zrobili facetowi awanturę, kazali mu sprzątnąć. Prymityw rozwiązał więc problem - okrutnie pozbywając się psa.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Sob kwi 02, 2011 9:20 Re: moje zdanie a co wy o tym sadzicie?

a jezeli pies nie sygnalizuje wogole ze chce mu sie siku? tylko leje od razu po wejsciu do domu? a spacerki nie pomagaja?
gerardbutler

Post » Sob kwi 02, 2011 11:49 Re: moje zdanie a co wy o tym sadzicie?

gerardbutler pisze:a jezeli pies nie sygnalizuje wogole ze chce mu sie siku? tylko leje od razu po wejsciu do domu? a spacerki nie pomagaja?

To prawdopodobnie był kiedyś karany za tego typu zachowanie i nauczył się,że nie wolno. Lub na spacerze jest zbyt ciekawie,za duzo bodźców->nie ma czasu się załatwić-> czyli nawaliła socjalizacja psa i zapewnienie mu odpowiedniego zajęcia.
Obrazek http://www.facebook.com/TOP.INNI?ref=pb
milczenie jest srebrem, a mruczenie - złotem...

Szenila

Od: Pt gru 03, 2010 18:24

Post » Sob kwi 02, 2011 11:57 Re: moje zdanie a co wy o tym sadzicie?

nie znam sie na psach, ale zaznaczam

Mary_Poole

Od: Wto lut 03, 2009 21:51

[poprzednia]