Kocia sierść

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 28, 2011 14:47 Kocia sierść

Sierść półdługowłosego dzikiego kota, którego dokarmiałam całą zimę zamieniła się wczesną wiosną w koszmarne dredy. Próbowałam to rozczesywać ( jak dawał się na chwilę złapać w trakcie karmienia), albo trochę przycinać.
Kot wyrywa sobie te dredy na dużej powierzchni i już w tej chwili ma ok. 1/4 ciała pokrytego skórą, z której zdarł sierść. W niektórych miejscach na skórze są ranki.
Co robić? Może ma ktoś jakieś doświadczenia w tym względzie.
Obrazek

Uśka

Od: Śro paź 27, 2010 11:26

Post » Pon mar 28, 2011 15:07 Re: Kocia sierść

wyciągnąć go,ostrzyc i tak co pół roku.
ewentualnie wyciagnąć go,wykąpać,ostrzyc,oswoić i szukać mu domu...z zastrzeżeniem żeby go czesać codziennie.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Pon mar 28, 2011 15:11 Re: Kocia sierść

Moja kotka krótko po przygarnięciu miała problem z wydrapywaniem sobie sierści. Przyczyn takiego zachowania może być wiele. W przypadku kici weterynarz brał pod uwagę 3 z nich: grzybicę skóry, alergię na jakiś składnik pokarmu oraz zapalenie skóry wskutek pogryzienia przez pchły (to ostatnie ma swoją nazwę). Leczyliśmy ją kompleksowo: kolejne odpchlenia, aby żadno najmniejsze jajo się nie ostało, zastrzyki i smarowanie ran oraz dietetyczna karma (z możliwie najmniejszą zawartością zbóż). Pomogło na kilka miesięcy. Potem delikatny nawrót i prawie na pewno to był grzyb. Moim zdaniem Twój podopieczny koniecznie musi trafić do weta.

Alicja St.

Od: Wto mar 08, 2011 16:16