Karma dla kastrata

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 26, 2011 21:59 Karma dla kastrata

Mam kota kastrata. Słyszałam że są takie specjalne karmy dla kotów kastrowanych z mniejszą zawartością tłuszczu i innymi składnikami. Lecz mam problem. :cry: Nie wiem którą karmę wybrać. Jest wiele dobrych marek ale która jest najlepsza? Nie chodzi o cenę bo najważniejsze jest zdrowie mojego kotusia. Czy mógłby ktoś mi pomóc? Jest to mój pierwszy kot więc nie jestem tak doświadczonym kociarzem jak inni :D Bardzo proszę o pomoc.
Pies-ma właściciela, lecz kot ma służących do głaskania i pieszczot.

Thibo

Od: Wto lut 22, 2011 23:01

Post » Sob lut 26, 2011 22:07 Re: Karma dla kastrata

Przede wszystkim, kot kastrowany to nie jest kot chory.
I naprawdę, wbrew temu co twierdzą producenci karm - nie wymaga specjalnego reżimu żywieniowego.
Wymaga jak każdy, zdrowy kot - pełnowartościowej karmy, najlepiej urozmaiconej, dobrej jakości.
Poza tym - pilnowania by sporo pił - są na to podstępne sposoby ;)
A w ramach profilaktyki - nie ma konieczności dawania szczupłemu kot karmy o niskiej zawartości energii. Po prostu dbaj by się ruszał i tyle, baw się z nim, zapewnij atrakcje, zabawki. Żadna karma tego nie zastąpi.
Raz na kilka miesięcy możesz mu zrobić badania moczu - żeby być spokojnym że wszystko jest ok.
Najważniejsze w profilaktyce SUK-u jest pilnowanie by kot przyjmował właściwą ilość płynów - dawaj mu mokre karmy, mięso, porozstawiaj w mieszkaniu kilka różnych pojemników z wodą.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26