Tęczówka u kota - czy tak wyglądają zdrowe oczy...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lut 20, 2011 19:18 Tęczówka u kota - czy tak wyglądają zdrowe oczy...

Witajcie.

Od razu nadmienię, że zdjęcia są przykładowe - znalezione w internecie.
Dziś przeczytałam coś o plamkach w oczach kotów, że to źle, moje koty mają oczy "niejednolite" coś mniej-więcej takiego jak na zdjęcia które znajdują się poniżej. Czy tak właśnie wyglądają / mogą wyglądać zdrowe oczy, czy Wasze koty też mają takie cieniowania, "żyłki" w oczach ?
Pytam bo jestem amatorką, mam niewielkie doświadczenie,ciągle się uczę, a jak coś wyczytam od razu chciałabym to zweryfikować.

Dodam, że u mojego jednego kota te cieniowania są bardziej widoczne ( coś jak na zdjęciu nr. 1 ) a u drugiego mniej, mają inny kolor oczu.

Obrazek

Obrazek

fifulec

Od: Sob lut 19, 2011 0:00

Post » Nie lut 20, 2011 20:55 Re: Tęczówka u kota - czy tak wyglądają zdrowe oczy...

Bardzo proszę o odpowiedź, proszę napiszcie czy Wasze koty mają jednolity kolor oczu czy też takie "wielowymiarowy" jak na załączonych zdjęciach.

fifulec

Od: Sob lut 19, 2011 0:00

Post » Nie lut 20, 2011 20:58 Re: Tęczówka u kota - czy tak wyglądają zdrowe oczy...

To zależy...
Nie wiem, na ile to odpowiada wiedzy medycznej, ale zauważyłam u kotów z PNN wyraźniej zaznaczone żyłki na tęczówkach. Jeszcze inną odmianą są zrosty po kk. Ale, u innych widzę przebarwienia i cieniowania i są zdrowe :)
Nasze oczy też nie są przecież jednolite w kolorze :)
Obrazek Bis, Ami i Księżniczka ['] Obrazek

Siean

Od: Pon paź 25, 2004 21:11