olej jadalny dobry na swierzba?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 19, 2011 17:43 olej jadalny dobry na swierzba?

slyszalam ze olej jadalny jest dobry na swierzba usznego u kota? to prawda?
gerardbutler

Post » Śro sty 19, 2011 18:11 Re: olej jadalny dobry na swierzba?

leki w postaci oleju mają za zadanie utopić świerzba z tego co mówi mój wet. Często jednak samo topienie nie wystarcza :? Nie słyszałam żeby ktoś stosował zwykły olej 8O
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

Post » Śro sty 19, 2011 20:17 Re: olej jadalny dobry na swierzba?

Czasami do teraz na wsiach stosuje się takie metody na pasożyty skórne, uszne u zwierząt.
Taki rodzaj medycyny naturalnej - który, owszem, bywa całkiem skuteczny doraźnie - bo faktycznie, pasożyty wysmarowane olejem duszą się i giną a dodatkowo olej łagodzi podrażnienia. ochrania. W przypadku świerzbowca usznego ułatwia też pozbycie się "czopa" z kanału usznego, odchodów, oczyszczenie ucha.
Problemem jest to że poza dorosłymi postaciami pasożytów wokół nich są też larwy czasem głęboko pod skórą, jaja, pasożyty w innych miejscach - np. na sierści.
I po krótkim czasie problem wróci - chyba ze organizm na tyle się wzmocni w międzyczasie, zregeneruje np. po osłabiającej chorobie która umożliwiła inwazję pasożytów - że już sam sobie z tym pasożytem poradzi.
Bo tak też bywa.

Znam przypadki zwierzaków wyleczonych faktycznie z tego typu chorób olejem.
Kiedyś na wsiach nie leczono za bardzo psów i kotów czy królików z takich problemów lekami.
Radzono sobie inaczej. Mój osobisty wujek sam stosował tą metodę i bywało że załatwiała sprawę :)

Aczkolwiek teraz są skuteczniejsze sposoby - świerzbowiec uszny bywa uciążliwy w leczeniu i warto go załatwić najszybciej jak się da.
Acz przy początkach inwazji, w łagodnych przypadkach, u kotów obciążonych zdrowotnie, jedynaków - można pokusić się o medycynę naturalną jesli ktoś ma zapał :)
Olej jest o wiele bardziej przyjazny kotu niż pestycydy.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro sty 19, 2011 21:36 Re: olej jadalny dobry na swierzba?

Moja babcia leczyła świerzba siarką. Zwykłą żółtą siarką w proszku. Z tego co pamiętam, chyba skutecznie.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12