Kotka 10 tyg i kot 12 tyg - czy moga byc razem ?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 15, 2010 22:17 Kotka 10 tyg i kot 12 tyg - czy moga byc razem ?

Nie wiedzialam jak precyzyjnie nadac temat temu watkowi.

Od 4 tyg mam u siebie aktualnie 10tyg kotke - znajde. Zadomowila sie juz na calego, to moj pierwszy kociak w zyciu.

I teraz mam mozliwosc adoptowania drugiego kociaka, tyle ze to samiec, ma aktualnie 12-14tyg.

I moja podstawowa watpliwosc to to, czy ja zdaze je wykastrowac/wysterylizowac na czas... Oczywiscie chce te zabiegi przeprowadzic najszybciej jak to bedzie mozliwe, ale boje sie, ze kot z kotka pod jednym dachem - rach ciach i bedzie po wszystkim, ale nie chcialabym zeby kolejne kociaki przychodzily na swiat bo i tak jest cala masa biedakow do adopcji.

Czy moze lepiej zaczekac az kotka zostanie wysterylizowana i wtedy brac jej towarzysza ?

Prosze podpowiedzcie jak byloby najlepiej...

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Pon lis 15, 2010 22:34 Re: Kotka 10 tyg i kot 12 tyg - czy moga byc razem ?

Mogą być razem :) musisz po prostu umówić koteczkę na zabieg przed pierwszą rujką, zanim dojrzeje kocurek. Dla mnie warunkiem dołączenia drugiego kociaka byłoby to, czy koteczka przeszła już szczepienia - jeśli tak, to jak najbardziej :) :ok:
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Pon lis 15, 2010 22:48 Re: Kotka 10 tyg i kot 12 tyg - czy moga byc razem ?

Dokocenie teraz ma wiele zalet - kotka będzie miała szczęśliwsze dzieciństwo, kocurek znajdzie dom, Ty nie będziesz miała stresów związanych z dokacaniem dorastającej już kotki - to zwykle jest trudniejsze niż połączenie małych kociaków.
I tak jak napisała ryśka - wykastruj kotkę zanim będzie miała szansę na pierwszą ruję, jako że będzie razem z kocurkiem (to czasem stymuluje kotkę) musisz się z tym liczyć nawet w 5 miesiącu już.
Trzeba sprawę załatwić wcześniej.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon lis 15, 2010 22:50 Re: Kotka 10 tyg i kot 12 tyg - czy moga byc razem ?

Dziekuje.

Kotka nie jest jeszcze zaszczepiona gdyz od m-ca lecze u niej katar, trafila juz do mnie kichajaca, jutro idziemy na kontole do weta i mam nadzieje, ze wreszcie bedzie mogl ja zaszczepic, bo poprawa jest juz znaczna.

Kocur znajduje sie w domu tymczasowym i jest juz zaszczepiony - nie wiem tylko czy dostal jedna czy dwie dawki.

Czyli nie ma szans, ze nie zdaze ;) ? Kocur na pewno bedzie gotowy pozniej niz kotka ;) ?

karola7

Post » Pon lis 15, 2010 23:01 Re: Kotka 10 tyg i kot 12 tyg - czy moga byc razem ?

"Szanse" te zależą tylko od Ciebie - od tego, czy wcześniej o tym pomyślisz i zaplanujesz :) W takim wypadku możesz być spokojna.
Koteczka nie może być szczepiona, dopóki nie będzie naprawdę zdrowa, w dobrej formie - od zakończenia leczenia musisz poczekać około 10 dni. Warto zapytać aktualnego opiekuna o to, czy kocurek był szczepiony dwukrotnie, po to, by jego uchronić przed przechorowaniem kataru, którym może jeszcze przez jakiś czas zarazić się od Twojej koteczki.
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Pon lis 15, 2010 23:17 Re: Kotka 10 tyg i kot 12 tyg - czy moga byc razem ?

No wlasnie zobaczymy jak bedzie jutro z tym szczepieniem, kotka od poczatku czula sie dobrze, rozrabiala, ladnie jadla , ale wlasnie kichanie, "woda" z nosa, probowalismy roznych metod, wet podawal rozne srodki i tak stwierdzil ze jak na znajde jest w super formie, zwlaszcza ze miala 5-6tyg gdy do mnie trafila.

Chcialabym jej znalezc towarzysza bo domyslalam ze brak jej kociego przyjaciela, ale rzeczywiscie zaczekam az zostanie juz zaszczepiona i bedzie w pelni zdrowa.

Dziekuje Wam. :)

karola7