Co zamiast RC Calm?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 08, 2010 11:12 Co zamiast RC Calm?

Szukam, szukam i nic nie znajduję.

Jaka firma poza RC produkuje jeszcze karmę antystresową dla kotów? Szukałam w Hillsie, Trovecie, Nurtram, ale na próżno. A podobno (to dzisiejsze słowa mojej wetki), RC wycofuje się z karm weterynaryjnych. Nawet w lecznicach ma ich nie być. Kupiłam dzisiaj ostatni worek calma, jaki mieli.

Czy ktoś ma jakieś namiary na taką karmę?
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Nie sie 08, 2010 11:49 Re: Co zamiast RC Calm?

Namiarów na podobną karmę nie mam.Ale z karmami "uspokajającymi" tak właśnie jest,jest dobrze dopóki kotu się ją podaje,nie ma karmy problem powraca.
Nie wiem z jakiego powodu musisz podawać RC Calm,ale może spróbować zmierzyć się z kocim problemem raz na zawsze?Terapią kroplami Bacha.

Jeśli zależy Ci na tej karmie,moge sprawdzić w naszej lecznicy,podejrzewam że mają zapas.Z tym że doszłyby koszty przesyłki.
Legnica

Post » Nie sie 08, 2010 11:55 Re: Co zamiast RC Calm?

Bacha mam zamówionego.

Chodzi o to, że mam dwa stresulce i małego, tłukącego je kocurka oraz dominującego kocura, z którym mały walczy w władzę w stadzie. Dominant po walcce z Kikurem potrafi dolać obu pozostałym; musi się odreagować. Ale o ile Aster potrafi mu oddać, o tyle Felek nie. On tylko ucieka na szafę.

Aster miał już dwukrotnie terapię Bachem, ale problem powrócił. On stresuje się wszystkim: goście w domu, mój wyjazd, nowy mebel - wystarczy, żeby zaczęły się problemy z pęcherzem. A cystaidu już nie ma, nie produkują.

Na calmie się wyciszył, daje się nawet złapać (co do tej pory było niemożliwe!). Tak więc calm jest dla mnie zbawieniem.
Obrazek

miszelina

Post » Nie sie 08, 2010 12:10 Re: Co zamiast RC Calm?

Krople Bacha zamówione u forumowej ryśka,przychodzą do domu po max 3 dniach.
Piszesz ze problem dotyczy kilku kotów,ja bym przeprowadziła terapię Bacha wszystkim.Dokładny opis,każdy szczegół w zachowaniu,nawet gdyby miała to być epopeja w odcinkach-i ryśka odpowiednio dobierze mieszankę.Systematyczne podawanie według zaleceń - ja stosowałam tą terapię kilkukrotnie.Wierzę w tą terapię,bo widziałam efekty.
Izolacja na jakis czas?Feliway w kontakcie?
Ta RC Calm kojarzy mi sie z podawaniem uspokajaczy.Co z tego ze dzis koty zachowują się w miarę spokojnie,skoro problem wciaż wisi w powietrzu.
Legnica

Post » Nie sie 08, 2010 12:27 Re: Co zamiast RC Calm?

syrop stresnal
syrop calm aid
obroża antystresowa beaphar

to takie środki zaradcze, ale problemu nie zlikwidują same z siebie.
Pomagają jednak w drodze do normalności.
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Nie sie 08, 2010 12:33 Re: Co zamiast RC Calm?

Izolacja jest niestety niemożliwa, rodzice zawsze kotka wypuszczą :evil:
Feliway miałam przez kilka miesięcy, jak wzięłam Asterka, ale efektów nie widziałam. Tak jak pisałam, krople Bacha zadziałaly u Astra, ale po roku się powtórzyło. Felek nigdy ich jeszcze nie brał, a problem z pęcherzem ma prawie od samego poczętku, tylko początkowo źle zdiagnozowany.

Wiem, mogę jeszcze podawać amitryptylinę, ale to jest już czysta chemia.
Ja dodawałam calma do normalnej karmy i pomagało wszystkim, tzn. dominant nie atakował, Felek potrafił się odgryźć małemu, Aster się wyciszył.

Dlatego szukam zamiennika rc calm. Wierzę w tę metodę.

Edit: dzięki Dagmara-Olga, spróbuję, jak Bach nie pomoże.
Obrazek

miszelina

Post » Wto lis 09, 2010 17:40 Re: Co zamiast RC Calm?

zamówiłam Calm u weta - w sumie wychodzi tak samo jak z neta z przesyłką
czyli 85 zeta za 2 kg

czy na efekty trzeba długo czekać ?
Wojtusiu... zabrałeś moje serce. odwiedź mnie proszę, kiedyś..we śnie..w innym futerku.
ObrazekObrazek

mamaGiny

Od: Pon maja 10, 2010 10:30

Post » Wto lis 09, 2010 18:15 Re: Co zamiast RC Calm?

U mnie po ok.miesiącu podawania były widoczne efekty - tzn. jedna z kotek wyszła z nory i zaczęła spać na sofie ;) Teraz juz cała czwórka je, są spokojniejsze wyraźnie.

Karmę RC Calm można znów kupić w Kuchni Pupila, na pewno taniej, niż w lecznicy.
http://www.kuchniapupila.pl
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Wto lis 09, 2010 20:21 Re: Co zamiast RC Calm?

no niestety drożej ,( 96,17) a jest coś w zamian?
ja potrzebuję dla kotki, która bardzo źle znosi dokocenie :cry:
nie wiem czy to nie za późno, podobno trzeba było zanim sie zdecydowałam na drugiego kociaka ale wtedy, przyznam szczerze ani nie znałam calm ani miau..
Wojtusiu... zabrałeś moje serce. odwiedź mnie proszę, kiedyś..we śnie..w innym futerku.
ObrazekObrazek

mamaGiny

Od: Pon maja 10, 2010 10:30