Karma junior dla dorosłych kotów

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 29, 2010 22:45 Karma junior dla dorosłych kotów

Czy sucha karma dla kociąt (junior) może zaszkodzić dorosłym kotom, czy można ją bez obaw podać dorosłym kotom?

gregn

Od: Wto paź 12, 2010 13:28

Post » Sob paź 30, 2010 5:49 Re: Karma junior dla dorosłych kotów

Karma dla kociąt jest znacznie bardziej kaloryczna niż ta dla dorosłych kotów.
Zawiera też więcej wit. D, wapnia i pewnych innych składników - co przy krótkim podawaniu nie zaszkodzi ale przy przewlekłym już może.

Po to się robi różne karmy dla kociąt i dla dorosłych kotów żeby dopasować skład do potrzeb kota.
Kociaki mają jednak troszkę inne potrzeby i to co dla nich dobre - u dorosłego kota może spowodować otyłość czy kamicę dróg moczowych.

Pewnie że jak dorosły kot skubnie sobie coś z miski kociaka - to nic mu się nie stanie.
Ale jeśli kociakowa karma będzie jego bytową - to już niekoniecznie mu to na zdrowie wyjdzie.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob paź 30, 2010 22:11 Re: Karma junior dla dorosłych kotów

Dzięki za odpowiedź :)

gregn

Od: Wto paź 12, 2010 13:28

Post » Sob paź 30, 2010 22:25 Re: Karma junior dla dorosłych kotów

Mam podobny problem
:? Nie jest dobrze, moje koty jedzą na przemian ze swoich misek, młody je starego, stary je młodego karmę... To może już lepiej, kupić im jedną karmę... Czy dla półrocznego kociaka zaszkodzi karma dla dorosłych?
Obrazek
Obrazek

M0nika2

Od: Pt paź 29, 2010 9:47

Post » Nie paź 31, 2010 9:40 Re: Karma junior dla dorosłych kotów

M0nika2 pisze:Mam podobny problem
:? Nie jest dobrze, moje koty jedzą na przemian ze swoich misek, młody je starego, stary je młodego karmę... To może już lepiej, kupić im jedną karmę... Czy dla półrocznego kociaka zaszkodzi karma dla dorosłych?

U mnie jest dokładnie tak samo!! Stawiam im miski osobno, a one i tak się zamieniają miejscami i zjadają "nie swoje" jedzenie. Na radzie kotka jeszcze karmi, więc nie ma problemu, że je karmę dla malucha, ale nie wiem jak będzie dalej...
...to tylko moje zdanie...

Zołzik

Od: Pon paź 11, 2010 11:53

Post » Wto lis 02, 2010 8:11 Re: Karma junior dla dorosłych kotów

Można je trochę przypilnować przy jedzeniu :mrgreen:
ja pilnuje malucha, żeby jadła karmę baby, 8)
a dorosłym kotom, które starają się mu zabrać miskę - daje ich karmę, a na wierzch sypię troszeczkę karmy baby - żeby pachniało

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03