Moja kotka wymiotuje!!!

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie paź 31, 2010 14:09 Moja kotka wymiotuje!!!

Od jakiegoś czasu moja kotka zwraca karme.
Sądzimy, że je za szybko i połyka, no bo ona prawie nie gryzie!!!
Co robić?
"Kupują swym dzieciom króliczki i kotki
by je nauczyć miłości, litości
i nigdy, przenigdy im nie wytłumaczą,
że "zwierzę" i "rzeczy" to samo dla nich znaczą!!!"

Pomagajmy zwierzętom.

Karolina8

Od: Sob mar 17, 2007 15:59

Post » Nie paź 31, 2010 14:53 Re: Moja kotka wymiotuje!!!

Gdzieś na forum był taki temat o "żygulcach". Pamiętam,że polecano tam specjalne miski dla takich kotów,żeby wolniej jadły.
My Little Coon :)
Salem i Dreamcia :)

Nirris

Od: Czw mar 25, 2010 12:38

Post » Nie paź 31, 2010 14:56 Re: Moja kotka wymiotuje!!!

Wymiotuje tylko suchym? Czy mięsem, mokrym też?
Mścisław [']21.10.2010
Konstancja ['] 14.08.2017

ObrazekObrazek
Lecz ja na moim kutrze sam sobie sterem, wędkarzem i rybą. :mrgreen:

AniHili

Od: Pon kwi 30, 2007 22:20

Post » Nie paź 31, 2010 19:17 Re: Moja kotka wymiotuje!!!

Kilka pytań: w jakim wieku jest kotka? Od kiedy wymiotuje? czy tylko zaraz po jedzeniu, czy też w jakiś czas po? czy zawsze łykała karmę czy robi to ostatnio? Jeśli to drugie - kiedy wet oglądał jej zęby? Czy ma jakieś inne objawy?

Wymiotowanie po zbyt łapczywym jedzeniu nie są niczym niepokojącym - ale zawsze najpierw trzeba wykluczyć chorobowe przyczyny a jeśli ich nie będzie poszukać sposobów usunięcia problemu.

Jeśli kotka je szybko, połykając jedzenie sposobem na to może być danie jej na początku posiłku dużego kawałka żylastej wołowiny. Nie połknie go (musi być odpowiednio duży), będzie musiała odgryzać kawałki, to skutecznie reguluje sytuację u kotów które mają problem z nażeraniem się do pęknięcia, łapczywym połykaniem. Warto też wyeliminować z diety kotki karmy suche które pęcznieją w żołądku i dodatkowo pogarszają sytuację.

Ale jeśli wymioty są częste, kilkakrotne, występują także między posiłkami, kotka chudnie, są jakiekolwiek inne objawy, zmienienie sposobu karmienia nie zmienia sytuacji - koniecznie trzeba ją przebadać. Także wtedy jeśli nigdy takiego problemu nie było i nagle się pojawił.
Co kotka je?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26