WAWA CHOMICZÓWKA- prośba o pomoc w łapaniu i RADY

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro paź 20, 2010 1:38 WAWA CHOMICZÓWKA- prośba o pomoc w łapaniu i RADY

Temat zakładam na prośbę znajomej, która pomaga kotom wolno żyjącym na bazarku na Chomiczówce. Większość kotów jest już po kastracji, zostały do złapania 2 kotki i kociak jednej z nich, kocia mama niestety dobrze zna klatkę łapkę i ani sama nie wejdzie, ani dziecku nie pozwoli...

ponieważ wiem, że są na forum znacznie lepsi specjaliści w temacie łapanek ode mnie, zdecydowałam się poprosić o pomoc - najchętniej fizyczną (tu w miarę wolnego czasu się włączę, dźwigać mogę), ale bardzo cenne będą też rady, jak podejść kocią spryciulę :) za wszelkie informacje w imieniu kotów bardzo dziękuję :1luvu:

osoby chętne udzielić fizycznego wsparcia w akcji proszone są o kontakt z panią z pawilonu ze zdrową żywnością albo pod adresem e-mail: bebitt @ wp.pl (oczywiście spacje należy wyciąć) :)
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Śro paź 20, 2010 5:42 Re: WAWA CHOMICZÓWKA- prośba o pomoc w łapaniu i RADY

Twoja energia jest niespożyta, jesteś Kochana. Dziecko, któremu matka nie pozwala wejść do klatki, niekoniecznie musi jej słuchać. Czasem rybna saszetka (silny zapach) jest bardzo nęcąca. A może siatka (taka, jak do łowienia ryb)? Ma długi kij i można się nawet schować za ewentualnym rogiem. Co prawda, kot zawsze jest szybszy :( niż łapiący go człowiek.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Śro paź 20, 2010 7:46 Re: WAWA CHOMICZÓWKA- prośba o pomoc w łapaniu i RADY

te koty lapali juz prawdziwi specjalisci :roll:
najlepsza metoda byloby zlapanie matki na kociaki - ktore tam akurat sa - tylko po ich zlapaniu trzeba im dac dobry dom tymczasowy
ja sie na lapanke zdecyduje gdy ktos te dt znajdzie - i juz to oferowalam w watku Goyki o tych kociakach
ja ich niestety wziac nie moge,a wzielam juz stamtad kociaki 4
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Śro paź 20, 2010 21:48 Re: WAWA CHOMICZÓWKA- prośba o pomoc w łapaniu i RADY

na wstępie bardzo Wam obu DZIĘKUJĘ :1luvu:

zaprosiłam p. Beatę do tego wątku, mam nadzieję, że nawet jak nie zabiera głosu to czyta, co piszemy :)

jeśli chodzi o DT dla kociąt (a raczej kociaka, który pozostał, trójka znalazła już domy) - p. Beata wspominała o lecznicy, która pomaga w takich przypadkach (naciskam na kastrację aborcyjną kotki z bazarku przygarniętej przez jedną panią, której kociaki miałyby zostać wyadoptowane za pośrednictwem wspomnianej lecznicy), więc może i tego maluszka przechowają, jak będzie trzeba...

co do łapanki, mogę pomóc dźwigać (80+ kilo mięśni :twisted: ), ale skoro te kotki to już szczyt niełapalności, nie podejmuję się sama próbować, gdyż moje umiejętności kończą się na klatce- łapce, także jeśli umiem się nią posługiwać lepiej niż przeciętny karmiciel.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Post » Czw paź 21, 2010 13:07 Re: WAWA CHOMICZÓWKA- prośba o pomoc w łapaniu i RADY

Największy problem z łapaniem tych kotek to ich przegłodzenie. Na bazarku są regularnie dokarmiane, jak przychodzi się wieczorem (wiem, łapałam tam już parę razy) to koty mają w nosie klatki :roll: Nie wiem zupełnie jak to zorganizować :?
Obrazek Obrazek

Efcia1

Od: Pt paź 10, 2008 8:09

Post » Czw paź 21, 2010 13:38 Re: WAWA CHOMICZÓWKA- prośba o pomoc w łapaniu i RADY

Niełapalną kotkę (8 podejść) złapałam ostatnio na dwa (jeden to za mało) sedaliny wsadzone w Gourmet Perle. Jak już była mocno śnięta czyli po około 40 minutach, to podeszłam do niej na palcach i od tyłu zarzuciłam na nią podbierak. Może tak?

MartaK

Od: Sob mar 18, 2006 22:02

Post » Czw paź 21, 2010 15:11 Re: WAWA CHOMICZÓWKA- prośba o pomoc w łapaniu i RADY

MartaK pisze:Niełapalną kotkę (8 podejść) złapałam ostatnio na dwa (jeden to za mało) sedaliny wsadzone w Gourmet Perle. Jak już była mocno śnięta czyli po około 40 minutach, to podeszłam do niej na palcach i od tyłu zarzuciłam na nią podbierak. Może tak?

No, ale cały problem polega na tym, że nie ma jak nakarmić tej kotki sedalinem, bo ona nie jest głodna jak przychodzimy łapać! A poza tym, nawet jakby ten pomysł wypalił, to ona może wleźć pod barak, tam przysnąć i nijak się jej nie wyciągnie :roll:
Obrazek Obrazek

Efcia1

Od: Pt paź 10, 2008 8:09

Post » Czw paź 21, 2010 21:43 Re: WAWA CHOMICZÓWKA- prośba o pomoc w łapaniu i RADY

ale się cieszę słysząc, że 3ka z 4 maluchów ma już domki :) mam nadzieję ,że ostatni maluch również znajdzie domek bo zimno jak cholera, a tą kotkę która ciągle się rozmnaża może też wreszcie da się złapać bo to może trwać i trwać :(
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

Post » Pon paź 25, 2010 9:41 Re: WAWA CHOMICZÓWKA- prośba o pomoc w łapaniu i RADY

ja się tak zastanawiam- jeśli koty są dokarmiane tylko przez ludzi z bazarku, musi być jakiś sposób na przekonanie ich wszystkich, aby w dzień akcji i poprzedni nie karmili... gorzej, jak swoją "cegiełkę" dorzucają okoliczni mieszkańcy.

Ostatnio widziałam na gumtree ogłoszenie jednej małej koteczki (wcześniej były 3)- nie wiem, czy to ostatnia z tej trójki, czy ta, co zostala na bazarku, od czasu założenia wątku nie mam kontaktu z p. Beatą.
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Pon paź 25, 2010 10:36 Re: WAWA CHOMICZÓWKA- prośba o pomoc w łapaniu i RADY

MartaK pisze:Niełapalną kotkę (8 podejść) złapałam ostatnio na dwa (jeden to za mało) sedaliny wsadzone w Gourmet Perle. Jak już była mocno śnięta czyli po około 40 minutach, to podeszłam do niej na palcach i od tyłu zarzuciłam na nią podbierak. Może tak?
co tam 8 podejść, a prawie 4 lata? :lol: i dwa mioty rocznie do zgarnięcia...
Złapała się w końcu i tą metodę polecam, ale niestety nie jest do zastosowania wszędzie :(
zamówiłyśmy duża klatkę łapkę, tak ze dwa razy większą niż normalna. Z racji, ze koty mają karmnik z budki styropianowej, to klatkę łąpkę tajdzi wyłożyła styropianem, obkleiła nim, zawinęła w folię. I taka nowa budka-karmnik stanęła tam na kilka dni. Wtedy drzwiczki były oczywiście zablokowane by się nei zamknęły. Kotka kilka dni tam zaglądałą za jedzeniem. Potem tajdzi odblokowała zamknięcie i się w końcu złapała :)
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17