Jak złapać dzikusa?-Trójmiasto/Gdynia

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon wrz 27, 2010 9:31 Jak złapać dzikusa?-Trójmiasto/Gdynia

Akcja sterylizacyjna w pełni (przynajmniej w Trójmieście) i postanowiłam od tego roku połapać resztę dokarmianego stadka.
Dziś udało się do kontenerków zapakować 2 koteczki, została jedna karmiąca mamusia i jedna kotka, ale potwornie strachliwa no i kocurki. Za jakieś 3 miesiące maluchy dorosną (sztuk 5) i też będą do wyłapania.
Czy macie jakieś patenty na łapanki? Na widok kontenerka już wieją. Jeszcze nadzieja w klatce łapce, którą mam nadzieję, że uda mi się pożyczyć, ale też podejrzewam, że może być problem, żeby je tam wpakować. Czy nie można jakiś uspakajających środków im do karmy dosypać? A może ktoś z Gdyni byłby chętny do pomocy, ktoś z większym doświadczeniem?

Poza tym, czy ktoś się może orientuje, gdzie się zaszczepię pw. tężcowi i co trzeba zrobić w tym kierunku?

Katzenjammer

Od: Śro lut 17, 2010 10:04

Post » Pon wrz 27, 2010 10:23 Re: Jak złapać dzikusa?-Trójmiasto/Gdynia

Może wystarczy do klatki włożyć jedzenie i jak kotek wejdzie do szybko ją zamknąć.

------------------------
netbank
Ostatnio edytowano Czw paź 07, 2010 16:35 przez ceraaza888, łącznie edytowano 1 raz

ceraaza888

Od: Śro lip 07, 2010 17:53

Post » Wto wrz 28, 2010 14:49 Re: Jak złapać dzikusa?-Trójmiasto/Gdynia

Mieszkam na Witominie, mogę pomóc w łapankach na Redłowie.
Mam klatkę łapkę , ja zwykle łapię na kontener jeśli są to koty podchodzące tak blisko, przynęta z tuńczyka i na ogół działa, jeśli koty są tak nieufne, ze nie podejdą do transportera jeśli osoba jest przy nim to klatka łapka pozostaje.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Wto wrz 28, 2010 17:02 Re: Jak złapać dzikusa?-Trójmiasto/Gdynia

Dla prawdziwych dzikusów tylko samołapka, a rzeby mieć większą pewność,że się skuszą,to najlepiej nie karmić jakiś czas przed łapaniem.No i coś pysznego do środka.Przypuszczalnie tylko jeden na raz się złapie,niestety.
Obrazek Obrazek
Obrazek

passa

Od: Wto maja 19, 2009 13:46