Tygrysek ma chore nerki, proszę o poradę.

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie wrz 12, 2010 21:43 Tygrysek ma chore nerki, proszę o poradę.

Witam!

Jak widać jestem nowy, więc jeśli piszę w złym wątku proszę o info/przeniesienie.
A teraz do rzeczy:

Mam ok. 4,5 letniego kastrowanego kocurka Tygryska. Od małego nie był duży zaś po kastracji trzymał ładnie wagę nigdy nie przekraczając 4 kg. Trzymałem go głównie na karmach suchych (Purina, Whiskas) dodawając mu tzw. mokre jedzenie z puszek/saszetek. Czasami dostawał mięso surowe/gotowane, zależy co było w kuchni :) Lubił też domowe wypieki, w szczególności ciasto drożdżowe ale i różnego rodzaju kremy z tortów jak była okazja.
Tydzień temu poszedłem z nim do weterynarza bo był jakiś taki biedny, smutny, niezbyt dużo jadł.
Z badań krwi wyszła podniesiona kreatynina i mocznik ok 2 razy ponad maksymalną dopuszczalną normę.
Od razu dostał kroplówkę z jakimiś lekami wstrzykiwanymi podskórnie, no i wenflon w łapkę, żebym mu robił kroplówkę w domu (dwa razy dziennie, po ok 50-75ml). Po pierwszej domowej kroplówce spuchła mu łapka pod wenflonem ale po kilku godzinach wróciła do normy.
Ma też leki:
Rubenal 75 - 1 tabletka 2 razy dziennie
Ipakitine - 1g proszku 2 razy dziennie

Z tym, że od 2 dni jest on baaardzo apatyczny, tylko śpi i NIC NIE JE.
Wczoraj i dziś zaaplikowałem mu 2 strzykawki po 5ml takiego brązowego, gęstego preparatu ponoć na pobudzenie apetytu. Jakoś nie działa. Dziś na siłę wpychałem mu do gardziołka kurczaka z saszetki kupionej od weta specjalnie dla NERkotów.
Ale nadal nic, nie chce jeść ani masła czy pasztetu, które jak poczuł jak był zdrowy to szalał żeby je zjeść.
Pić pije w miarę normalnie, sika również dosyć często ok 2 razy na dzień.

Pomóżcie mi, co można zrobił w takiej sytuacji? Karmienie na siłę też nie jest skuteczne bo ile można kota męczyć, zresztą w czasie takiej jednej "sesji" i tak dużo nie uda się mu wepchnąć do brzuszka. Raz zwymiotował i tyle z tego było.

Proszę o pomoc!
Z góry dziękuję.

Sławek_

Od: Nie wrz 12, 2010 21:17

Post » Pon wrz 13, 2010 10:08 Re: Tygrysek ma chore nerki, proszę o poradę.

witaj :)
ja co prawda nie mam kociaka nerkowca ale udało mi się znaleźć kilka wydaje mi się ważnych informacji, które mogą być przydatne dla Twojego Tygryska
Dieta niskobiałkowa- można podawać karmę suchą i mokrą z: 1. Royal Canin Renal i 2.Hill's Presceription Diet k/d, gotowanego kurczaka (pierś pokrojona w drobną kosteczkę i polana rosołkiem), woda mineralna niegazowana. A jeśli nic nie chce to próbować wszystkiego do momentu aż się natrafi na coś co chce zjeść- jedzenie dla niemowląt obiadek -z indyczka :) Unikać raczej surowego mięska!

przeczytaj też te wątki :

viewtopic.php?t=85818
viewtopic.php?t=85818&postdays=0&postorder=asc&start=15

można odwiedzić innego weta z Tygryskiem
Obrazek

SASZEŃKO NA ZAWSZE BĘDZIESZ W NASZYCH SERCACH [*]

Edytka1984

Od: Czw cze 17, 2010 19:13