Pierwsza Pomoc u kota - poszukuję informacji

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 19, 2010 10:20 Pierwsza Pomoc u kota - poszukuję informacji

Poszukuję wątków, stron, książek i wszystkiego na temat pierwszej pomocy u zwierzaków.
Przekopałam Kocie ABC ale nie znalazłam nic sensownego, wyszukiwarka też niewiele mi pomogła.

Wczoraj moja Ruda zadławiła się chrupkiem, kasłała, zaczynała się dusić a ja nie bardzo wiedziałam jak jej pomóc.
Klepałam po grzbiecie, pomogło dopiero trzymanie kota za tylne łapy i delikatne potrząsanie. Chrupek wypadł.

Dojazd do całodobowej lecznicy do Warszawy o godzinie 23 zajmuje przynajmniej godzinę, nasz wet nie odbierał telefonu.
Muszę wiedzieć jak sobie radzić w nieprzewidzianych sytuacjach.
ObrazekObrazek

dorota13

Od: Pt maja 09, 2008 12:06

Post » Czw sie 19, 2010 10:28 Re: Pierwsza Pomoc u kota - poszukuję informacji

ojj to Ci współczuje stresu i nerwów
w necie jest faktycznie mało informacji , ja zerkłam na linki poniżej
http://www.koty.pogodzinach.net/pomoc.html

http://www.vetopedia.pl/article129-1-.html

Ciało obce w oku, nozdrzach, jamie ustnej

W przypadku ciała obcego, które dostało się do oka, nosa lub pyszczka wezwijmy lekarza weterynarii, a następnie przejdźmy do pierwszej pomocy. Jeśli ciało obce utkwiło kotu w jamie ustnej, otwórzmy pyszczek i ustalmy, gdzie ono się dokładnie znajduje, a następnie wyciągnijmy je palcami. Można zastosować chwyt za tylne łapy i wymachiwanie ramieniem, aby siła odśrodkowa wypchnęła ciało obce.

Nie wolno usuwać ciała obcego z nosa, gdyż można je niechcący wepchnąć głębiej. W takim wypadku ograniczamy się do zimnego okładu na nos (aby złagodzić podrażnienie) i jak najszybciej przekazujemy kota lekarzowi weterynarii. Ciało obce w oku sprawia, że kot pociera okolice oka łapką. Należy mu to uniemożliwić, a następnie rozsunąć jego powieki i sprawdzić sytuację. Czasem ciało obce może się wbić w oko lub nie daje się wypłukać, należy wtedy natychmiast skontaktować się z weterynarzem – sami nigdy nie usuwajmy takiego ciała obcego.
Obrazek

SASZEŃKO NA ZAWSZE BĘDZIESZ W NASZYCH SERCACH [*]

Edytka1984

Od: Czw cze 17, 2010 19:13

Post » Pt wrz 10, 2010 11:19 Re: Pierwsza Pomoc u kota - poszukuję informacji

Znalazłam ten wątek, bo dziś mi się kociak czymś zakrztusił i przeżyłam chwile grozy... Intuicyjnie zastosowałam potrząsanie głową w dół, po tym jeszcze kilka razy kaszlnął i mu przeszło, ale nie wiem, czy to wskutek mojej pomocy, czy sam sobie pomógł. W każdym razie zaznaczę sobie, może w przyszłości znajdę jeszcze jakieś artykuły o tym i tu wrzucę.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Pt wrz 10, 2010 11:44 Re: Pierwsza Pomoc u kota - poszukuję informacji

http://www.kocidom.waw.pl/ksiazki/index ... kocidoktor

tu jest rozdział poswięcony nagłym wypadkom
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pt wrz 10, 2010 11:48 Re: Pierwsza Pomoc u kota - poszukuję informacji

Był już kiedyś wątek, który miał się stać takim ABC pierwszej pomocy:
viewtopic.php?f=1&t=94725&hilit

Dodam jeszcze książkę:
Alexander Campbell, Michael Chapman, Zatrucia u psów i kotów
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53