Alergia na kota

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt wrz 03, 2010 19:08 Alergia na kota

Witam,na początku chciałem się przywitać bo to mój pierwszy post :wink: Także witam wszystkich serdecznie :piwa:
OD pewnego czasu "natchnęło" mnie na kota,po prostu ciągle o nim teraz myślę,jako że nigdy kota nie miałem chciałbym mieć takie zwierzę i poznać jego zachowanie,charakter i ogólnie usposobienie.Posiadam psa,pies zawsze towarzyszył mojej rodzinie więc dla nich to coś "normalnego".Jedyną przeszkodą dlaczego nie mogę mieć kota to mój tata który podobno ma uczulenie na kota,ale ja to biorę raczej za wymówkę bo z psem było podobnie(przyniosłem go z podwórka gdy miałem 7 lat 8) )
Owszem mój ojciec jest alergikiem ale na wszelkiego rodzaju pyłki oraz roztocza. Dlatego mam do was pytanie jeśli przy psiej sierści jest wszystko ok to czy przy kocie będzie ok? Bo jeśli sierścią się nie różni to z mamą jadę po kota a tata się zgodzi jak już będzie i zobaczy małego kocurka,jednak boję się,że jednak może być uczulony i będę zmuszony kotka oddać.
Pozdrawiam.

adamekslask

Od: Pt wrz 03, 2010 19:01

Post » Pt wrz 03, 2010 19:21 Re: Alergia na kota

Witaj,
można nie mieć uczulenia na psa a mieć uczulenie na kota. Zazwyczaj nie uczula sierść tylko białko (o ile się nie mylę) zawarte np w ślinie zwierzęcia. Dodatkowo koty potrafią nasilić również inne uczulenia, niestety. Sama jestem alergiczką, uczuloną również na koty i jakoś sobie radzę. Raz jest gorzej, raz lepiej, dzisiaj tragicznie - ale to mój wybór.
Lepiej niech tata zrobi testy, może to wam rozjaśni sytuację. Poza tym z kotami może też być tak, że na jakiegoś jednego konkretnego można mieć uczulenie większe, na innego mniejsze a na jeszcze innego nie reagować w ogóle.
Na forum jest trochę wątków o alergii i astmie - poszukaj.
Lepiej się upewnić, że tato nie będzie się męczył, alergia potrafi być bardzo nieprzyjemna, z kaszlem, dusznościami itp. - wiem coś o tym.
...czekam na wiatr, co rozgoni ciemne, skłębione zasłony...
ObrazekObrazek

Bast

Od: Śro sie 17, 2005 15:18

Post » Pt wrz 03, 2010 20:21 Re: Alergia na kota

Jutro porozmawiam z nim na spokojnie bo podejrzewam , że to taka wymówka ;)
Planuję z mamą zakupić Kota rosyjskiego,co o nim sądzicie?

adamekslask

Od: Pt wrz 03, 2010 19:01

Post » Pt wrz 03, 2010 20:29 Re: Alergia na kota

Poszukaj na forum kota w kolorze niebieskim, nierasowego.
Dasz potrzebującemu dom i jednoczesnie będziesz miała ruskiego niebieściucha,
ObrazekAnda i koty Obrazek

Anda

Od: Pon lut 02, 2004 14:46