żywienie kotków 3-4 tygodniowych

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto sie 31, 2010 18:36 żywienie kotków 3-4 tygodniowych

od tygodnia zajmujemy się znalezionymi kotkami. maja teraz niecałe(na oko wetki) 4 tygodnie.

duży kociak prócz preparatu mlekozastępczego nie chce nic innego jeść(kupiłam taki pasztecik z royala dla maluchów)
mała kotka zaczyna już jeść malutkie porcje paszteciku z miseczki.

zupelnie sie na kotach nie znamy, wiem, że powoli trzeba zamieniać pokarm na stały, ale nie wiem czym je karmić i ile mam im tego dawać.
czy mogę dawać np. surowe mięso? na jakiejś stronie internetowej było napisane, że można karmić kaszą manną...jeśli znacie jakieś nazwy dobrych preparatów, które mogłyby stanowić dietę takiego malucha lub ew. jakichś dodatków witaminowych, to piszcie, bo mam wrażenie, że one sie nie najadają...

i co zrobić jeśli kocurek nie będzie nic jadł poza mlekiem w dalszym ciągu?

ps. jesli ktoś może, możecie mi napisać jak mam nauczyc kota korzytać z kuwety?

z góry dzięki

arjuna

Od: Pon cze 16, 2008 20:33

Post » Wto sie 31, 2010 18:52 Re: żywienie kotków 3-4 tygodniowych

Niektóre maluchy później zaczynają jeść stałe pokarmy i to nic niezwykłego. Miałam dwie siostrzyczki z których jedna od czwartego tygodnia wcinała mięso a druga do 6-tego tygodnia jedynie ssała kotkę i nie było sposobu aby ją namówić na coś innego. Na start bardzo dobrze sprawdzają się gerberki dla niemowlaków z kurczaka lub indyka bez dodatków warzyw (malutkie słoiczki). Początkowo warto je rozcieńczać, można dodać "kociego" mleka, kleiku ryżowego. Niektóre czterotygodniowe maluchy świetnie radzą sobie z mieloną wołowiną. Spróbowałabym czy zaskoczą bo gotowanie niszczy tak potrzebną taurynę i witaminy.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Wto sie 31, 2010 19:20 Re: żywienie kotków 3-4 tygodniowych

wilekie dzięki!! jutro zrobię im wyzerke z gerbera:)

arjuna

Od: Pon cze 16, 2008 20:33

Post » Wto sie 31, 2010 20:14 Re: żywienie kotków 3-4 tygodniowych

Maluszkom możesz także dawać suche namoczone. Na początku prawie papkowe, później stopniowo zmniejszając ilość dodawanej wody.
Maluszki trzeba zachęcać do jedzenia podając im po troszku papki bezpośrednio do pysia, później podstawiając michę.

Kuweta musi byś wypełniona żwirkiem drewnianym. Nie wolno maluchom wsypywać żwirku benitowego.
Maluch zaczyna załatwiać swe potrzeby to ty go wsadzasz do kuwety i tak w kółko. Warto też wrzucić do kuwety troszkę już użytego żwirku np. przez inne koty, aby maluchy zajarzyły do czego to służy po zapaszkach :).

aassiiaa

Od: Pt sty 20, 2006 14:13