Dietka dla SENIORKA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 31, 2010 15:43 Dietka dla SENIORKA

Witam!
Może opisze po krótce historie mojego pchlarza :)
Bagir ma już 12 lat i ostatnio zdarzył mu się mały wypadek. Wypadł mi z okna z 1 piętra 2 razy, no ale nic mu się nie stało chwała Bogu, wypadł niestety trzeci raz i tym razem został już poszkodowany :/ Ma chyba ostatnio słabszy czas, bo całe 12 lat wylegiwał się na swoim ulubionym parapecie a tu masz, taki pech :( Ma poobijany pęcherz, i oddawął krew z moczem do tego nie bardzo potrafi podnosić ogonek bo się chłopak poobijał...Oczywiście natychmiastowa wizyta u weterynarza była wiec stan jego zdrowia był natychmiast zmonitorowany. Przy okazji tej wizyty przy prześwietleniu wyszły problemy z serduszkiem no i tchawice też ma nie halo, i z racji tego że podobno przy tym schorzeniu często występują problemy z nerkami zrobiliśmy mu badania krwi z cąłą biochemią. Co się okazało nereczki zdrowiutkie i wszystkie badania wręcz książkowe oprócz wątroby. Lekko szwankuje, jeden ze wskaźników podwyższony jest o 20% nie powiem wam teraz co to dokładnie bo nie mam wyników przed sobą...
Ale do czego zmierzam, kicia musi zmienić diete na lekką dla seniorków. Interesuje mnie zatem jaka firmę polecacie. Czym go karmić żeby było bezpiecznie, ale żebym nie zbankrutowała, bo mam na utrzymaniu jeszcze dwa psiaki :)
Na razie na czas rekonwalescencji zamówiłam RoyalCanina Outdor mature 27 (jeśli dobrze pamiętam, ale to jest spory wydatek...)
Kociak jest wychodzący, ale z wiadomych przyczyn na razie ma zakaz.

Baski_Kropka

Od: Wto sie 31, 2010 15:08

Post » Wto sie 31, 2010 15:53 Re: Dietka dla SENIORKA

Do trzech razy sztuka...

Nie nazwałabym tego pechem :roll:

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Wto sie 31, 2010 17:39 Re: Dietka dla SENIORKA

Powstrzymam się od komentarzy. Możesz nazywac to głupota brakiem odpowiedzalności i jeszcze inaczej.
Kotu nigdy wcześniej się to ne zdarzało, do tego w kila dni nie jestem wstanie kupić wyższych płotków i zamontować ich sama w oknach...
W każdym razie ponawiam swoje pytanie o jakąś dobrą kocia karmę przeznaczoną dla seniora :)
Do tej pory jadał głównie surowe mięsko, i chrupał suchego troszkę. W tej chwili mam zalecenie zmiany diety...a przeciez kitekata mu nie dam.

Baski_Kropka

Od: Wto sie 31, 2010 15:08

Post » Wto sie 31, 2010 18:22 Re: Dietka dla SENIORKA

Baski_Kropka pisze: Kotu nigdy wcześniej się to ne zdarzało, do tego w kila dni nie jestem wstanie kupić wyższych płotków i zamontować ich sama w oknach...

Ale możesz nie dawać mu dostępu do okna :roll: Przecież może wypaść znowu...

Co do diety - nie bardzo rozumiem skąd te zalecenia by zmienić (jakaś konkretna choroba wymagająca specjalnej diety?), mięso w każdym wieku jest odpowiednie, tylko powinno być suplementowane.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30