KOCIE OSOBOWOŚCI-JAK ZROZUMIEĆ KOTA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 28, 2010 21:45 KOCIE OSOBOWOŚCI-JAK ZROZUMIEĆ KOTA

Koty wciąż mnie zaskakują :ryk: . Przez ostatnie półtora miesiąca mieszkała z nami ( tj ze mną i moimi dwoma kocurkami) tymczasowo mała koteczka. Koty przyjęły ją do stada, a kierownik (najstarszy kot) szybko ustalił zasady oraz kto rządzi. Życie toczyło się sielankowo. Pięć dni temu koteczka poszła do nowego domu. Pojechaliśmy razem z moimi kocurkami w odwiedziny. Ale niestety nasza mała koteczka, gdy zobaczyła swoich przybranych braci z wściekłości dostała niemal spazmów i chciała ich pozabijać. Jakież było nasze zdziwienie. Przecież kilka dni temu stanowili szczęśliwą rodzinę. Niestety terytorializm wygrał. Zapewne szybko zaakceptowała nowy dom, poczuła się bardzo bezpiecznie i zazdrość zwyciężyła. Szkoda, bo moje koty z pewnością będą przyjeżdżać jeszcze nie raz do domu w którym mieszka koteczka. Jestem ciekawa jakie są doświadczenia innych osób, może ktoś był w podobnej sytuacji. Zauważyłam, ze to kotki są bardziej humorzaste i nerwowe. A może powinnam sprowadzić dla niej towarzystwo, jakiegoś drugiego kota? Aby nie wyrosła na totalną egoistkę. Jestem ciekawa Waszych historii.
:D

Ania Lipińska

Od: Pon maja 10, 2010 14:30

Post » Sob sie 28, 2010 21:52 Re: KOCIE OSOBOWOŚCI-JAK ZROZUMIEĆ KOTA

Koteczka w Twoim domu dołączyła do stada jako trzecia. W nowym była pierwsza i objęła teren w posiadanie. Zawsze w stadzie bardziej zgodne są te, które musiały się dostosować do rezydentów. Aczkolwiek u mnie koteczka dołączyła do stada i było ok, a po 10 dniach przybyła jej siostra i koteczka pluła na nią jak na intruza. Na szczęście krótko, teraz znów się kochają.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Sob sie 28, 2010 22:37 Re: KOCIE OSOBOWOŚCI-JAK ZROZUMIEĆ KOTA

ja się trosze załamałam. bo tak się lubiły. no ale może znów sie polubią

Ania Lipińska

Post » Sob sie 28, 2010 22:39 Re: KOCIE OSOBOWOŚCI-JAK ZROZUMIEĆ KOTA

Jeśli byś szukała towarzystwa dla małej agresorki, to poszukaj kastrowanego, poczciwego kocurka, sprawdzonego w DT pod kątem kontaktów z innymi kotami. Kocury często są bardziej ugodowe i cierpliwe. Mój Bungo - choć w czasach, gdy jeszcze wychodził był "królem podwórka" i przeganiał inne kocury - w stosunku do bezdomnych kotek był wręcz opiekuńczy. Kiedy zaś jedną z nich złapałam na sterylkę, a później znalazłam jej dom, zaopiekował się jej podrośniętymi już dziećmi - prowadził je do misek i pilnował, żeby żaden dorosły kot im nie przeszakadzał w jedzeniu. Kiedy jedna z rodzeństwa trafiła do mnie do domu, zajmował się nią bez przerwy, choć Luśkę syczała i parskała. Lizał ją po łebku, uczył, jak się bawić piłeczką, kiedy kichnęła - biegł sprawdzić, co się dzieje. Każdego kolejnego tymczasa przyjmował serdecznie i nawet nauczył przyzwoitego zachowania Luśkę, która początkowo była bardzo niegościnna.

Bungo

Od: Pt lut 16, 2007 0:52

Post » Sob sie 28, 2010 22:44 Re: KOCIE OSOBOWOŚCI-JAK ZROZUMIEĆ KOTA

piękna historia :D
też myslałam o kocurku, zauważyłam, że kotki bywają chimeryczne
choć w klinice czeka na dom koteczka bez oczka i nikt jej nie chce o półtora miesiaca

Ania Lipińska