Za małe zęby... u dorosłego kota

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw sie 26, 2010 17:34 Za małe zęby... u dorosłego kota

A więc.
Przyznam szczerze, że nie interesowałam się za bardzo tym, co jeden z moich kotów ma w paszczy :oops: Jadł normalnie, ba właściwie toje ponad przeciętne ilości jedzenia, z pyska nie pachnie brzydko, więc... do pyszczka nie zaglądałam :oops:
Mój kocurek ma 1,5 roku, jest szczęśliwym kastratem.
Ostatnio jednak obejrzałam mu pysk- już sama nie wiem, co chciałam zobaczyć i...
Norgiś ma malutkie ząbki :strach:
Normalnego rozmiaru ma chyba tylko kły. Reszta jest taka naprawdę mała, niektóre moje kocięta miewały lepsze. Nie wiem, jak nazywają się te zęby bezpośrednio za kłami ( chyba siekacze), ale one są wielkości, nie wiem, 2 mm? Strasznie drobne. Trzonowce i przedtrzonowce nie lepsze.
Ponadto jest spory- jak na kocura w tym wieku- kamień. wiem, kamień usunąć, ponadto idziemy do weta na wizytę, ale może ktoś z was miał już doświadczenie z takim kotem? dodam, że dziąsła wyglądają moim zdaniem OK, ani za blade, ani za czerwone.
Może ja po prostu panikuję? :(
Miau,miau,miau :)

sebriel

Od: Pt mar 13, 2009 11:21

Post » Czw sie 26, 2010 17:45 Re: Za małe zęby... u dorosłego kota

Mam dwa futra. U obu górne zęby za kłami są niemal niewidoczne (ledwo wystają z dziąseł). To nie jest nic niezwykłego (znam oczywiście koty które mają te ząbki całkiem spore). Co innego kamień. To młody kot i duża ilość kamienia nie jest normalna. Musisz pomyśleć o czyszczeniu lub karmieniu tak aby kot musiał sporo gryźć (żylaste mięso, chrząstki).

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52