Prośba o radę bardziej doświadczonych;) żywienie

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro lip 21, 2010 10:30 Prośba o radę bardziej doświadczonych;) żywienie

Sprawa dotyczy żywienia ogonków. Jeden ogonek ma 3 latka, drugi 2 latka, oboje po kastracji:), standardowo żywione jedzonkiem mokrym i suchym. Niestety odechciało im się mokrej (wiele rodzajów próbowałem podawać, możliwe, że z powodu upałów), zakupiłem(za namową pani z sklepu zoologicznego) suche RC Sterilised 37, czy taka karma zapewni wszystko co kotu potrzeba?(kociaki mają fałdki pod brzuszne;)

Konrad24

Od: Śro lip 21, 2010 8:44

Post » Śro lip 21, 2010 10:39 Re: Prośba o radę bardziej doświadczonych;) żywienie

Koty bardzo lubią karmę, o której piszesz. Ja jadnak nie karmię kotów tylko suchym jedzeniem. Koty po chrupkach szybciej tyją i niektóre mogą mieć problemy z pęcherzem lub z nerkami. Tak mi powiedział wet. To tak jakbyś jadł tylko czipsy. :wink:

Trochę surowej wołowinnki, kurczaka, puszki wyjdzie im na zdrowie. Jak będziesz im dawał w jednym posiłku duzo suchego to będą głodne, ale nie ruszą mokrego jedzenia, tylko będą czekały na suche. Trzeba wszystko wyważyć. Różnorodnośc pokarmu wychodzi na zdrowie.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Śro lip 21, 2010 10:41 Re: Prośba o radę bardziej doświadczonych;) żywienie

Koniecznie zmuszaj koty do jedzenia też mokrej karmy, kot jest drapieżnikiem bezwzględnym i pobiera wodę z pożywienia.
JM Qua (*)

JOANNAM

Od: Pon lis 24, 2008 14:54

Post » Śro lip 21, 2010 10:46 Re: Prośba o radę bardziej doświadczonych;) żywienie

JOANNAM pisze:Koniecznie zmuszaj koty do jedzenia też mokrej karmy, kot jest drapieżnikiem bezwzględnym i pobiera wodę z pożywienia.

To jakim cudem moje jeszcze żyją (te które jedzą tylko suche - bo lubią)? 8O I mają - dodam dla porządku - dobre wyniki nerkowe?
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Śro lip 21, 2010 11:16 Re: Prośba o radę bardziej doświadczonych;) żywienie

Jeżeli piją dość dużo wody to żyją zdrowo, jeśli nie mają skłonności do kamicy, jeśli nie mają skłonności do innych schorzeń to żyją zdrowo, skoro masz duże doświadczenie i jesteś w stanie tego dopilnować i monitorować to może tak być, ale jeśli ktoś ma pierwszego kota czy koty, to po co ma grać w ruletkę?
JM Qua (*)

JOANNAM

Od: Pon lis 24, 2008 14:54

Post » Śro lip 21, 2010 12:56 Re: Prośba o radę bardziej doświadczonych;) żywienie

Podawanie różnych rodzajów karmy jest korzystne nie tylko ze względu na zdrowie kota, ale także z tego względu, że mu się nie nudzi jedzenie w kółko tego samego. Ale czasem zdarzają się wyjątki, które jedzą tylko mięso albo tylko suche.

Ja swoim futrom daję mięso, puszki, czasami saszetki/kartoniki i suche na przegryzkę.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro lip 21, 2010 12:57 Re: Prośba o radę bardziej doświadczonych;) żywienie

Hmm jak widzisz - co odpowiedź to inna opinia, niektórzy stwierdzą (także weci), że takie żywienie będzie całkowicie OK, inni będą udowadniać, że nie, nie ma jedynie słusznej odpowiedzi popartej "twardymi" badaniami, wiele też zależy od potrzeb konkretnego kota.

Prawie identyczna dyskusja jest od kilku dni tutaj:
viewtopic.php?f=1&t=114467&start=0

Polecam zajrzeć i wyrobić sobie własny pogląd...
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Śro lip 21, 2010 13:19 Re: Prośba o radę bardziej doświadczonych;) żywienie

A tak w ogóle, to przy takich temperaturach ogony pobierają pokarm na 1/3 mocy :wink:

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Śro lip 21, 2010 13:22 Re: Prośba o radę bardziej doświadczonych;) żywienie

alix76 pisze:A tak w ogóle, to przy takich temperaturach ogony pobierają pokarm na 1/3 mocy :wink:

U mnie nie ma takich temperatur :roll: :wink:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro lip 21, 2010 13:23 Re: Prośba o radę bardziej doświadczonych;) żywienie

Dziękuję wszystkim za pomoc :)

Konrad24

Od: Śro lip 21, 2010 8:44